ZAPAD ZA NEZAVISNO KOSOVO: London i Berlin protiv korekcije granica, SAD nešto mekše

Beta

09. 08. 2018. u 16:31

ЗАПАД ЗА НЕЗАВИСНО КОСОВО: Лондон и Берлин против корекције граница, САД нешто мекше

Foto: J. Matijević

Velika Britanija smatra da pozivi za korekciju granica Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući, Nemačka je i dalje mišljenja da je pomeranje granice rizično dok SAD imaju nešto mekši stav
Velika Britanija smatra da pozivi za korekciju granica Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući, Nemačka je i dalje mišljenja da je pomeranje granice rizično dok SAD imaju nešto mekši stav, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru za RSE, Ambasada Velike Britanije u Prištini navela je danas da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna za bezbednost, stabilnost i prosperitet obe zemlje, ali i šireg regiona.

Kako se dodaje, britanska Vlada veruje da to treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica.

"Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući", navodi se u odgovoru i dodaje da će Velika Britanija nastaviti da podržava dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, s ciljem sveobuhvatnog i održivog rešenja u korist obe zemlje.

Nemačka nije promenila svoj stav po pitanju promena granica Kosova i Srbije, saopšteno je danas za RSE iz Nemačke ambasade u Prištini.

Zvaničnici Nemačke su u nekoliko navrata izjavljivali da bi podela Kosova mogla da dovede do stvaranja potencijalnih destabilizirajućih efekata u regionu i šire, zbog čega je ta država kategorički protiv podele. To je nedavno izjavio nemački ambasador na Kosovu Kristijan Held.

Pročitajte još - Vučić: Ja sam za razgraničenje sa Albancima, izbori i referendum možda dogodine

I nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot je prethodno za kosovske medije izjavio da nemačka vlada smatra da Kosovo i Srbija treba da dođu do jednog sporazuma uz učešće EU, ali je dodao da je Nemačka kategorično protiv pomeranja granica između Kosova i Srbije jer je tako nešto rizično.

"Državni ministar Mihael Rot, kao i ambasador Held u različitim intervjuima su jasno izrazili zvaničan stav o dijalogu o normalizaciji odnosa. Ovim je poznat stav Federalne vlade Nemačke", navodi se u odgovoru Nemačke ambasade.

S druge strane, kako podseća RSE, u nedavnom odgovoru Stejt departmenta na pitanje o sve češće pominjanoj podeli i korekciji granica Srbije i Kosova u javnosti navodi se da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU ali i da je sada vreme da strane budu kreativne i fleksibilne.

"Rešenje mora doći od njih i biti lokalno. Sjedinjene Države su spremne da slušaju i pomognu stranama u pronalaženju dogovorenog rešenja", naveli su iz Stejt departmenta.

Pročitajte još - Tražimo neograničenu zaštitu za manastire

Predsednik samoproklamovanog Kosova Hašim Tači je do sada u nekoliko navrata izjavio da će u Briselu predstaviti inicijativu o korekciji granice Kosova i Srbije, što bi podrazumevalo pripajanje Preševske doline Kosovu, a nikako podelu, razmenu teritorija ili autonomiju za Srbe.

Razlog tome, kako je kazao, je zahtev političkih lidera Albanaca iz Preševske doline da se taj deo pripoji Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu.

"Ja se zalažem i to je moja politika, za ragraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvek izvor potencijalnih sukoba", rekao je Vučić novinarima u Šidu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Volim Srbiju.

09.08.2018. 17:27

Nema promena granica, sve je Srbija kao sto je uvek i bilo. Kosovo je Srbija i tu nema pregovora. Pregovarati o pravima da, o ekonomiji da a nikako, ni jedne sekunde ne zaboraviti da je Kosovo Srpska sveta zemlja. To je najednostavnije razumeti a Englezi izgleda da imaju problema sa 21 vekom. Hoce i dalje kolonije.

gedza

09.08.2018. 17:52

Ovi hoce ono,oni hoce ovo,ljudi,o nasoj zemlji Srbiji se radi.Nasi preci su polagali zivote za to, ne amerikanci i englezi.Bice onako kako srpski narod hoce, ne politicari, ni bivsi ni sadasnji ni buduci, narod Srbije i niko vise.Taj narod je ginuo taj narod ce i da gine, i zato se samo taj narod i pita i pitace se uvek.

Predsednik

09.08.2018. 17:55

Moguca je podela Kosova i Metohije, al svi delovi moraju ostati u sastavu Srbije.Nema mira bez postovanja suvereniteta Srbije.Na osnovu celovitosti Srbije je donesena rezolucija 1244.Ako se krsi ta rezolucija, onda se krsi mir i pravni poredak.

Petar

09.08.2018. 22:00

Mi Srbi smo naivan narod. Izgubicemo sve na kraju. Nismo mi svetska sila pa da mozemo postavljati uslove.

ЕУ и реалност на терену

10.08.2018. 09:36

Север Косова никада није припадао Косову (до доласка комуниста). Зато је реално решење за дуготрајан мир : Србија са Српском и севером Косова , а Албанија са остаком Косова. Тако ће ЕУ лакше да контролише цео Западни Балкан.

Zvezdas

10.08.2018. 11:49

u pregovorima sa Pristinom treba ponuditi Vels kao zamenu za teritoriju severa granice čime se ne bi menjale granice na Balkanu