KRIZA NA KOSOVU: Vučić bio spreman da pošalje vojsku!

S. S. R. - D. R. Đ.

28. 03. 2018. u 08:00

Šef države hrabrom i odlučnom porukom Prištini i zapadnim silama sprečio eskalaciju nasilja i preuzimanje severa KiM. Albanci očekivali reakciju Srba kao alibi za totalni desant na Mitrovicu

КРИЗА НА КОСОВУ: Вучић био спреман да пошаље војску!

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić zaustavio je dalji prodor albanskih specijalaca na sever Kosova i Metohije i sprečio eskalaciju nasilja jasnom porukom da je vojska Srbije spremna da uđe u južnu pokrajinu ako se jedinice ROSU ne povuku ka Prištini, a Marko Đurić ne bude momentalno pušten na slobodu - saznaju "Novosti".

Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, sa ovom odlučnom i hrabrom namerom šef države upoznao je vlasti u Prištini, ali i pojedine centre moći na zapadu, u jeku divljačkog pira policajaca koji su, brutalno tukući goloruki narod, krenuli da hapse direktora Kancelarije za KiM.

Suočen sa dramatičnom situacijom, koja je protumačena i kao namera Albanaca da trajno preuzmu kontrolu na severu, predsednik Vučić je povukao rizičan ali odsečan potez koji je, uz pribranost Srba u Kosovskoj Mitrovici, ispostaviće se, bio presudan za odvraćanje Prištine od paklene namere.

Ovom manevru prvog čoveka Srbije doprinele su i bezbednosne informacije da je Priština, uz svesrdnu podršku pojedinih zapadnih država, bila spremna da suludu intervenciju u Mitrovici i eventualnu burnu reakciju Srba koju su očekivali, iskoristi za invaziju na sever, što joj je strateški prioritet još od 1999.

AMANDMANI Privremene kosovske vlasti odbile su 84 amandmana srpskih predstavnika koji su se odnosili na bolji život našeg življa na KiM.

Bez obzira na ovaj iznuđeni iskorak Beograd će se i dalje isključivo mirnim sredstvima boriti za mirno i pravedno rešenje statusa KiM. Bez obzira na ovo čvrsto opredeljenje, Vojska Srbije je u potpunosti spremna da ispuni svako naređenje, a saznajemo da je posle ove provokacije Albanaca - podignuta borbena gotovost.

U ovoj novoj igri živaca Srbima u južnoj pokrajini izdalo je strpljenje pa su juče, siti lažnih obećanja i složni da ne napuštaju svoje domove, obelodanili da izlaze iz vlade tzv. Kosova, a deset većinski srpskih opština 20. aprila samostalno će formirati Zajednicu srpskih opština!

Za ove korake juče su u Beogradu dobili i podršku predsednika Vučića.

- Posle terorističkog napada na goloruki srpski narod i na predstavnike Vlade ne možemo biti nemi i nećemo više biti ikebana - rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za novinare u Predsedništvu. - Znamo da će se oni ujediniti jer to čine lako, ali ujedinićemo se i mi. Neće nas uplašiti, ostajemo dole sa svojim porodicama, branićemo domove i nikakva ROSU policija, ni međunarodna zajednica, ni Euleks koji su bili sa njima u Kosovskoj Mitrovici, neće nas uplašiti i oterati sa tih prostora.

Dugim cevima na Srbe

Rakić je najavio da će se danas u Kosovskoj Mitrovici održati sednica deset opština sa većinskim našim življem i da će biti predloženo da se ZSO formira na petogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma.

- Ona je već morala da bude formirana od strane privremenih institucija u Prištini i međunarodne zajednice, ali se to do danas nije dogodilo - pojasnio je Rakić. - Znači, mi postupamo po sporazumu, ne kršimo ga.

On je Srbima sa KiM poručio da imaju podršku Vlade u Beogradu i da niko neće moći nasilno više da uđe na sever. Našim ljudima koji žive južno od Ibra rekao je da "neće biti podele na sever i jug, kao što to nije bilo u poslednje vreme".

Uprkos tome što će u parlamentu ostati uskraćen za devet srpskih glasova, čime automatski ostaje bez većine, premijer privremenih isntitucija u Prištini Ramuš Haradinaj juče je poručio da neće podneti ostavku.

Naime, poslanici Srpske liste su u septembru 2017. podržali formiranje kosovske vlade i za Haradinaja glasalo je 62 od ukupno 120 poslanika. Srpska lista dobila je da vodi tri resora - Ministarstvo za povratak i zajednice, Ministarstvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Izbor Haradinaja tada su bojkotovali poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe, a sada se nagađa da bi neko iz ovih redova mogao da "uskoči" kao zamena za srpske glasove kako bi Vlada opstala, a pominje se i mogućnost "vlade nacionalnog jedinstva".

Posle jučerašnje odluke SL, Haradinaj je izjavio da se "nada da će Srpska lista razmisliti o izlasku iz njegove vlade, jer jednostrane mere i obustava saradnje nisu dobra stvar".

- To je ishitrena i štetna najava, videli ste šta se desilo kada nema komunikacije. Bolje je da se svi vratimo za sto i da idemo napred - rekao je on.

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači tvrdi da je odluka Srpske liste dokaz da je poseta Đurića, koju i dalje naziva ilegalnom, bila provokacija Beograda. U saopštenju dostavljenom medijima, Tači ističe i da se to dogodilo u danu kada je on "naložio" da se započne sa izradom Statuta ZSO.

TENKOVI UZ 1.000 VOJNIKA

VOJSKA Srbije na samoj administrativnoj liniji sa KiM u svakom trenutku ima najmanje 1.000 najbolje opremljenih i naoružanih vojnika. Snage angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti oslonjene su na jedinice tri brigade Kopnene vojske, čije su komande u Kraljevu, Nišu i Vranju. U slučaju eskalacije nasilja u južnoj pokrajini, prve bi bile pokrenute snage za hitno reagovanje, koje čine najelitniji odredi svih jedinica oružanih snaga. Vojska je smeštena na više od 20 baza unutar KZB, na kojima je pripravnost - danonoćna. Baze su opremljene najsavremenijim pešadijskim naoružanjem, kao i artiljerijskim sredstvima i tenkovima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Ivan Grozni

28.03.2018. 09:39

Albanci su pokazali da su kukavice i kada ostanu bez podrške zapadnih sila po pitanju Kosova, ne piše im se dobro.

kekec

28.03.2018. 10:24

@Ivan Grozni - @ivane grozni ,nisam bas siguran da su albanci kukavice, mudrije je neprijatelja promatrati kao sebi ravnog,jer stav da je neprijatelj kukavica moze mnogo da kosta!

ime ili nadimak

28.03.2018. 12:21

@Ivan Grozni - @kekec Secam se arnautske hrabrosti: "heljp nato, heljp. nato please heljp."

mr no

28.03.2018. 14:22

@Ivan Grozni - "Heljp Nato" je posle 87 godina ukinuo srpsku državu na Kosovu. Kapitulirali smo i tu smo gde smo. Albanci su pobedili, mi smo izgubili. Ko gubi, ima pravo da se ljuti - i da se teši ispraznim pričama o lovačkom društvu ZSO dok albanska policija upada u srpske sredine kad zaželi i kako zaželi. A predsednik Srbije ne sme da pošalje Marka Đurića bez dozvole okupatora (NATO), a kamoli vojsku.

Titan

28.03.2018. 14:44

@Ivan Grozni - Sećam se i ja. Proveo sam sa njima 23 godina. Krasi ih psihologija čopora. Hrabri su samo kada ih ima deset na jednoga. Uostalom, u kada su se Šiptari proslavili kao borci. Onda kada ih je vodio Srbin, Skender beg?

Туга наша

28.03.2018. 15:41

@Nadja - Остварили су свој циљ. Кад су нам показали ко је тамо газда, а ми мало залајали и подвили реп, сами су се повукли...

Marko

28.03.2018. 15:13

@Bojana - Ta eskalacija će se desiti pre ili kasnije, dobro je znati da Srbija sad ima veliki buzdovan kojim može da ih razbije, i da iza leđa ima nekog ko neće dozvoliti eskalaciju kao 1999 bez da izbije treći svetski.Slava Rusiji.

Milan

28.03.2018. 13:57

Koja Vojska, sve sami dobrovoljci, ispod 27godina koji ne umeju ništa. Jer svako pravi selfie za fb i instagram. ko ima drugara u vojsci zna o čemu pričam. I ako bude tražio vojsku dole i mobilizaciju ja bi rado da budem dezerter nego da poginem za nekog iz partije.

Vulin

28.03.2018. 14:02

Sa Vulinom na celu nemamo sta da brinemo. Sposoban General! Izabrali ga bas za ovakve situacije, pravi covek na pravom mestu, vrlo vojno sposoban i zato i postavljen jer je Kosovo jako vazno a odbrambena moc jako bitna Srbiji. Ma sve mi je jasno evo bas slusam sistem te laze, nema sta da brinemo za Srbiju i Kosovo, sve reseno

fram

28.03.2018. 14:09

Do svega ovoga ne bi doslo da nije potpisan Briselski sporazum. Pre Briselskog sporazuma albanci nisu mogli da setaju po severu a sada rade kako im je milo i drago.Sve sto ce da se uradi je da se i dalje podrzava taj sporazum i da smiruje svojim placljivim i vatrenim izjavama domacu populaciu koja ce da pomisli kako smo kao patriote a zapravo traze nacine da sve preda do kraja albancima...Umesto da se radi na ukidanju sporazuma stetnog po nas on se zapravo jos zesce sprovodi.

maniks

28.03.2018. 14:15

Ovo je bila jedinstvena prilika da se po Rezoluciji 1244 vrati na Kosovo 1000 vojnika i policajaca..

Gavra

28.03.2018. 14:18

Od silnog uvlacenja i poltronisanja ne shvatate jednu vaznu stvar : Nicija nije gorela doveka, tako da cemo videti kako ce te se ponasati kad vise ne bude ovog jednoumlja.

vendetta

28.03.2018. 14:23

Među običnim ljudima u narodu se može čuti da se postupa kukavički i neodgovorno, a izgovori su alibi za ono što će se tek dogoditi - kompletno odricanje od svoje državnosti i teritorije!

Stanisavljevic Slavko sarplaninac

29.03.2018. 08:18

@vendetta - @vendetta:"...kompletno odricanje od svoje drzavnosti i teritorije". To je istina a ovo sto Vucic glumi sa svojim ministrima i direktorom kancelarije za KiM je naj obicnija farsa.Sve je to u dogovoru.Zamislite dragi citaoci i komentatori,vise od 5(pet) godina Siptari nisu ni prstom mrdnuli da bi se formirala ta famozna ZSO i gle sada ce je Srbi kao sami formirati.Dobro, Marko ce uzviknuti da je rezultat sada 6:0 za Srbiju a za pokazanu "kooperativnost"Siptarima sledi priznanje i stolica u UN-a.

Banjaluka

28.03.2018. 14:27

Dok se Vucic predomislja,da li ce poslati vojsku na KIM,albanci rade svoga posla.Upadaju u srpske sume,kradu sumu,napadaju preostalo srpsko stanovnistvo,ruse srpsku imovinu itd.Ja mislim da je sad oravi trenutak poslati specijalce i vojsku da zastite srpski narod na svome.Sad je Putin na vlasti a ne Jelcin.Sad je sansa,ako je prokockaaju posle ce biti kasno.

Ђорђе С.

28.03.2018. 15:28

Баш хтео? Па зашто није? Енглези су слали војску ПРЕКО АТЛАНТИКА, на Малвине (Фокланди), да заштите своју мањину и територију коју су ОКУПИРАЛИ!

Сараџогла

29.03.2018. 10:32

@Ђорђе С. - Рат између Аргентине и Енглеске је трајао 2,5 месеци.Погинуло је 250 енглеских војника.Потопљени су им два разарача и две фрегате.Оштећен им је носач авиона.Изгубили су 11 хеликоптера и 8 харијера у то време последња реч авијације јер су узлетали вертикално.У том рату који је Аргентина изгубила њени пилоти су се изванредно показали собзиром да је острва 800 км удаљено.Поменута километража није мала за борбене авионе због горива.Аргентински пилоти су комбиновали гориво са бомбама и ниским летовим

Miroslav GTA

28.03.2018. 18:02

Na cemu citaoci baziraju misljenje o kukavicluku Srbije i njenih organa u ovoj situaciji? Zar nisu procitali poslednji clanak u tekstu? Zar nisu procitali ceo clanak detaljnije? Siptari krali sumu...!!!! oni su to radili oduvek i radice dok god postoje na ovoj planeti. Ali u datom momentu ce sigurno krenuti konacno razresavanje ove vekovne probematike

penzioner

28.03.2018. 18:12

Ako treba dacu i vise od ovih 6000 koje dajem za preporod samo da nam deca brane nase kosovo

Sasa

28.03.2018. 21:20

Ja mislim da je Siptarima zapretio da ce im poslati Cak Norisa.. Vidi se na snimku, da je od straha, jednom od njihovih specijalaca ispao okvir iz puske

BOGDAN

29.03.2018. 05:10

ajde sad da ne kukamo da bilo ovako da bilo onako zaboravite nego daj da se dobro spremimo a nasi siptari ke nam opet dati sansu.a znate sto bi siptari uradili da nisu iz njihova ljega zlocinci englezi i amerikanci svi bi do posljedneg peske preko planine pobegli odakle su dosli u njihovu albaniju.siptari su jaki samo kad im neko stoji iz lega a to danas rade bezobrazni bagabonti i bezboznici anglosaksoni.

Starina Janko

29.03.2018. 14:48

Tenzije su već dignute.Mudrost polako ustupa mesto eskalaciji inata.Srbi su oštećeni u svim desavanjima devedesetih i kasnije.Postoji revolt kod njih,jer je dosta toga uradjeno nepravedno.Sad?Spustiti tenzije i pojacati mudrost na svim stranama.

Avala

31.03.2018. 03:13

Albanci samo Da izazivaju I Poigravajuse Sa tudjim zivotima. Neka pokusaju jos Jednu Grasku Da Naprave Nece znati Sta ih je Snašlo jel Stoje Dosta Dostaje. Kaput Velika Albanijo.

miki

25.11.2018. 14:28

Uvedite siptarima takse na prolaz kroz Srbiju za putnicki i teretni saobracaj 50 e po personi! Kada je Seselj mogao srbima koji rade u inostranstvu da uvodi takse mozete i siptarima