ŠPANCI NE POSUSTAJU POD PRITISKOM: Kosovo nije deo proširenja EU

Beta

30. 01. 2018. u 10:02

ШПАНЦИ НЕ ПОСУСТАЈУ ПОД ПРИТИСКОМ: Косово није део проширења ЕУ

Ilustracija
Foto: Thinkstock

Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Španija je dovela u pitanje ne samo strategiju već i ceo proces zbog oštrog suprotstavljanja uključivanju Kosova
Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Španija je dovela u pitanje ne samo strategiju već i ceo proces zbog oštrog suprotstavljanja uključivanju Kosova u bilo koji proces koji ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država, piše Koha ditore.

U pismu u obliku "non paper" koje je Španija dostavila pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu i koji je dnevnik obezbedio, Španija se suprostavlja upotrebi termina "WB6", što je skraćenica sa šest zemalja Zapadnog Balkana, i ističe da "Kosovo nije deo procesa proširenja", piše Koha ditore.

Ako se uzmu u obzir primedbe Španije, prema navodima ovog dnevnika, onda Strategija proširenja EU, umesto podrške, još više gasi nade za poverenje u proces proširenja EU.

Pročitajte još - Dačić: Isti je put Kosova i Katalonije

"U diplomatskim krugovima se pominje da Španija misli da se suprotstavi i učešću Kosova na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji", piše Koha.

Prema sagovornicima Kohe u Briselu, skraćenica WB6 se koristi za strategiju kako se ne bi "uznemirile" zemlje koje nisu priznale Kosovo i u tekstu se te zemlje nazivaju partnerima EU.

Španija su suprotstavlja i korišćenju tog naziva.

Dnevnik konstatuje da je ovakav pristup Španije rezultat unutrašnjih problema s kojima se suočava i ide protiv svega što je do sada govorila o evropskim integrativnim procesima.

Pročitajte još - Vilijem Engdal: Katalonsku nezavisnost pogurao je Vašington

U "non paper" dokumentu Španija tvrdi da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za Zapadni Balkan koji je deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike (CFSP) i koja prati svoju logiku. Takođe, Španija smatra da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rešavanje političkih problema u regionu Zapadnog Balkana.

"Treba da se dogodi suprotno, neophodno je da se prethodno prevaziđu ovi sukobi kako bi se omogućio proces proširenja", naveli su predstavnici Španije.

U pismu se predstavnici Kosova - koje se pominje uz fusnotu, pozivaju da unaprede ostvarivanje standarda koji su zacrtani u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sugeriše se nastavak dijaloga između Kosova i Srbije podržan od strane Evropske unije, "pošto je nemoguće pronaći rešenje sukoba nametanjem unilateralnih rezultata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vatro Marx

30.04.2018. 12:09

Premijer Spañolske nece ucestvovati na samit EU u Sofiju. Sta je sa premijerom Srbije Vucic ce prisustvovati.? Nebi trebao da prisustvuje i tacka.