REGULATORNO telo za elektronske medije trebalo bi do kraja sledeće nedelje da razmatra da li je u spotu SNS prekršen Pravilnik o zaštiti maloletnika. Ako se utvrdi da jeste, politička "reklama" će biti povučena, a malo je verovatno da će posledice snositi televizije koje su je emitovale.

Pojavljivanje devojčice u spotu u kojem joj lider naprednjaka Aleksandar Vučić obećava izgradnju novih puteva, škola i vrtića pokrenulo je inače uspavani Savet REM, ali i rasvetlilo dvostruke aršine pojedinih opozicionih prvaka koji lamentiraju nad "zloupotrebom maloletnika", iako se nisu libili da mališane koriste u svojim ranijim predizbornim filmovima.

Sam Vučić pojasnio je da SNS ima deklaraciju o saglasnosti roditelja za pojavljivanje devojčice u spotu i da će poštovati odluku REM kakva god da bude.

- Ako zabrane, mi ćemo prihvatiti odluku nadležnih državnih organa, ali biće mi to veoma čudno. Jer, ja ću da vam izlistam 50 spotova i Tadića i Đilasa sa decom.

VETO UVOĐEN 2018. JEDAN predizborni spot SNS već je bio zabranjen 2018. godine. Podsetimo, tada je Regulatorno telo za elekronske medije naložilo povlačenje "reklame" liste "Aleksandar Vučić - zato što volimo Beograd" jer se u njemu pojavljuju likovi Dragana Đilasa i Aleksandra Šapića sa podrugljivom konotacijom.

Oglasila se i Stranka slobode i pravde stavom da je "promovisanje dece u političke svrhe grubo kršenje zakonskih odredaba". To je sasvim legitimno gledište, da njihov lider Dragan Đilas nije činio to isto 2014. tokom izbora za Skupštinu grada Beograda, kada se u spotu pojavljivao sa decom u obdaništima i na igralištima.

Sličan recept primenio je i Boris Tadić 2012, kao prvi čovek DS, kad se pojavio na predizbornom plakatu sa dečakom kojem dodaje loptu, a prethodno je sa istim mališanom snimio i politički spot.

Na pojavljivanje devojčice tokom promocije izborne liste SNS oštro se obrušila i članica Saveta REM Judita Popović:

- Neprihvatljivo je da se deca koriste kao objekti u nečijim političkim porukama i promovisanju. U ovom slučaju nema individualizacije, već se pojam deteta koristi kao sredstvo kako bi se doprlo do njihovih roditelja.

Ipak, i sama Popovićeva, kao članica LDP, bila je u kampanji ove stranke tokom koje su maloletnici izvođeni na binu tokom mitinga Čedomira Jovanovića.

Kako god, ova saga će verovatno dobiti epilog do kraja nedelje. Članica Saveta REM Višnja Aranđelović kaže da su pojedini članovi ovog tela zahtevali da materijal za sednicu dobijaju tri dana ranije, što ih - usporava.