Skupština danas o novim izbornim pravilima: Evo kada počinje prikupljanje potpisa

S. S. R.

08. 05. 2020. u 06:52

Do kraja "prvog poluvremena" izbornog procesa, liste je predalo devet stranaka i koalicija

Скупштина данас о новим изборним правилима: Ево када почиње прикупљање потписа

Foto: I.Marinković

STRANKE koje će učestvovati u trci za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore i koje dosad nisu predale potpise Republičkoj izbornoj komisiji, od ponedeljka, 11. maja, moći će da počnu sa sakupljanjem parafa građana neophodnih za kandidaturu.

Prema redu vožnje, parlament će danas početi sednicu na kojoj treba da budu usvojene izmene zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, kojima se menjaju pravila oko prikupljanja parafa i daje mogućnost da potpisi, osim kod javnih beležnika, budu overeni i u opštinama. Skupština će te propise, najverovatnije, usvojiti u nedelju, a onda će u ponedeljak izborne komisije doneti rešenja o nastavku izbornih radnji koje su prekinute 15. marta s proglašenjem vanrednog stanja zbog pandemije.

Do kraja "prvog poluvremena" izbornog procesa, liste je predalo devet stranaka i koalicija. One koje to nisu učinile imaće malo lakši posao, jer neće dugo čekati termine kod notara, već će moći taj deo procedure da završe i u opštini.

Partijama će od 11. maja početi da teče rok od 26 dana, koliko je preostalo za posao oko sakupljanja potpisa. Za kandidovanje liste za republički parlament potrebno je 10.000 potpisa, a za učešće na izborima za lokalne skupštine neophodno je 1.000 parafa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije