ŠABAC – U Šapcu traje pravi rat oko broja 1 na glasačkom listiću za lokalne izbore! Gradska izborna komisija poništila je izbornu listu SNS, a ovo je saopšteno na konferenciji za medije osmoro članova te komisije koji, kako su i sami rekli, zastupaju stranke okupljene oko Zajedno za Srbiju.


Član GIK Valentina Lovrin Jevtić rekla je medijima da je komisija prihvatila prigovor Milana Vasića, načelnika Gradske uprave u Šapcu. Taj prigovor, kako je navedeno, odnosi se na nekompletnu dokumentaciju jer SNS-u, navodno, nedostaje saglasnost Aleksandra Vučića da bude nosilac liste.


- Komisija je napravila previd jer ovu nepravilnost nije primetila prilikom predaje liste - rekla je Lovrin Jevtić. A na novinarsko pitanje kako to da je Vasiću, koji nije član komisije, poznato šta se nalazi u dokumentaciji, Lovrin je rekla da mu je ona tu dokumentaciju predala u ruke.


Iz tabora SNS, zbog ovog poteza GIK-a danas su najavili krivične prijave protiv osmoro članova komisije, koji zastupaju koaliciju ZZS i gradonačelnika Nebojšu Zelenovića. Prvi na listi SNS-a, dr Aleksandar Pajić, na konferenciji za medije rekao je da i "pored svih mahinacija u Šapcu", nije očekivao "bezakonje ovolikih razmera".


- Skandalozna je odluka GIK-a i to je presedan koji je neshvatljiv za sve nas koji se bavimo politikom. Kada smo predavali listu, konstatovano je da je predata, primljena i zavedena sva potrebna dokumentacija, što se može pročitati u zapisniku GIK-a - rekao je dr Pajić.Inače, SNS je listu predala u subotu oko 23.30 časova, a u nedelju GIK im je osporio validnost upravo iz istih razloga - nedostatak saglasnosti u dokumentaciji. U nedelju uveče, na sednici GIK-a, lista je proglašena jer je ustanovljeno da je dokumentacija, ipak, kompletna. Pet dana kasnije, ista komisija - sa istim obrazloženjem - srušila je listu(?!).


Pročitajte još: SNS i u Šapcu prvi predao listu


U međuvremenu, potpise za podršku kandidatima za odbornike predao je i glavni protivnik Zajedno za Srbiju pa se u ovom času sa sigurnošću ne može reći ko će poneti broj 1 na lokalnom glasačkom listiću. SNS najavljuje žalbu Upravnom sudu, pa se u Šapcu očekuje da ta institucija unese više reda u ovdašnji izborni proces.