Suđenje za paljenje američke ambasade: Vukolić tvrdi da nije kriv

J. D. Lj.

četvrtak, 11. 06. 2020. u 21:15

Суђење за паљење америчке амбасаде: Вуколић тврди да није крив

Slobodan Vukolić Foto A. Stanković/ Foto M. Anđela

U Beogradu održano suđenje optuženima za propuste u obezbeđenju ambasade SAD. Naveo da je starešinama prenosio podatke sa terena

POSLE više od 12 godina, u sredu je u Višem sudu u Beogradu počelo suđenje petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 21. februara 2008. godine, kada je zapaljena Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Na pretresu, odbranu je izneo prvooptuženi Slobodan Vukolić, bivši načelnik Uprave policije Beograda, koji je rukovodio štabom, osnovanim zbog mitinga. On se izjasnio da nije kriv i da ne priznaje navode optužnice. Detaljno je opisao situaciju i dešavanja tokom tog dana i večeri, kada je miting održavan, navodeći da nije imao ovlašćenja da upravlja policijom, te da je imao svoje nadređene.

- Informacije sa terena su se slivale neprestano i preko radio-veze čuli smo da se deo demonstranata izdvojio i pošao prema Ulici kneza Miloša, na šta je Stevan Bjelić rekao da policija treba da se pomeri, da ne bi iritirala protestante - ispričao je Vukolić. - Nisam bio zadužen za to, niti sam mogao da izdajem komande specijalnim snagama policije, Žandarmeriji, SAJ i PTJ, jer naređenja izdaje samo direktor policije. Bio sam samo "spiker", a informacije koje sam dobio sa terena prenosio sam starešinama i obrnuto.

U nastavku suđenja, koje je zakazano za septembar, Vukolić će odgovarati na pitanja sudskog veća i ostalih stranaka u postupku.

Pored Vukolića, za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje zakon predviđa od dve do 12 godina zatvora, terete se i Stevan Bjelić, nekadašnji načelnik beogradske policije, zatim Mladen Kuribak, koji je 2008. bio načelnik Uprave policije MUP Srbije, kao i Zoran Rašković, tadašnji načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije i Bojan Marković, tadašnji komandant Žandarmerije u Kraljevu.

Oni su, svojevremeno, bili optuženi i za zloupotrebu službenog položaja, ali je sud tokom potvrđivanja optužnice, zaključio da "nema mesta ovoj optužbi".

Na pripremnom ročištu, policijski generali kratko su se izjasnili o optužnici i na njemu je sud utvrđivao koji će dokazi biti izvođeni tokom procesa, kao i koji će svedoci biti eventualno saslušavani. Među svedocima su i Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, Vojislav Koštunica, nekadašnji premijer...

OSLOBOĐENI

APELACIONI sud u Beogradu je pravosnažno oslobodio sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na Ambasadu SAD, odnosno izazivanje opšte opasnosti. Teretili su se za paljenje Ambasade, ali se u optužnici to kasnije, na teret stavlja nepoznatim osobama. Šteta na zgradi Ambasade procenjena je na oko 900.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Niko

11.06.2020. 21:47

Oni nam zapálili drzavu 1999g...a vi sudite jadnom coveku sto je kao zapalio ambasadu?

Zikica

11.06.2020. 22:14

Mislim da vecini nije jasna cinjenica da amgasada nije zgrada nego ljudi koji rade kao diplomatsko osoblje neke zemlje. Dakle ako je neko zapalio zgradu nije zapalio amgasadu nego zgradu... dalje niko od clanova ambasade nije stradao. Znaci sudjenje moze da bude samo za unistavanje materijalnih dobara tj. zgrade. Ista prica je i sa putnim ispravama tj. pasosima oni su vlasnistvo drzave koja je izdala putnu ispravu a ne osoba koja je koristi.