Saobraćajci koji su danas u Kladovu zatekli rumunskog državljanina (51) kako vozi sa 5,18 promila alkohola u organizmu su bili, blago rečeno, zgranuti, pa su ponovili merenje.

Međutim, na displeju se opet očitalo da Rumun u krvi ima tu količinu alkohola u krvi.. Njemu je odmah određeno zadržavanje do 12 časova radi istrežnjenja.

Rumunski državljanin je, zbog ovog prekršaja, koji je okarakterisan kao nasilinička vožnja, odmah priveden sudiji za prekršaje. Ekspresno mu je izrečena kazna od tri meseca zatvora, globa od 30 hiljada dinara i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od devet meseci na teritoriji Srbije.

Pročitajte još: Rumun u Kladovu vozio sa 5,18 promila alkohola

Pre njega, najalkoholisaniji vozač u Timočkoj Krajini bio je T.M., iz okoline Knjaževca, koga je policija, sasvim slučajno, zaustavila. Kako se ispostavilo, iako nije delovao pijano, on je u krvi imao čak 4,55 promila alkohola, zbog čega su tada lekari izrazili zaprepašćenje da je,sa tom koncentracijom maligana, uopšte živ.

Naime, po medicinskoj praksi, pri koncentraciji od 3,5 promila alkohola u krvi, mnogi ljudi već padaju u komu. Sve preko te količine dovodi do takvih promena u organizmu usled kojih se, neretko, sve završava i fatalnim ishodom.

Granica od 3,5 promila donosi opasnost od kome, dok smrtonosna koncentracija za neke osobe može biti između 4,5 i pet promila. Koncentracija alkohola tada deluje umrtvljujuće na centar za disanje i dolazi do kolapsa kardiovaskularnog sistema i smrti.

Ono što je, međutim, najčudijije, je da ni rumunski državljanin, a ni svojevremeno T. M. maltene nisu ni pokazivali znake pijanstva.

-Rumunski državljanin je, naoko, bio potpuno priseban, samo malo ‘’veseliji’’ – ispričali su nam saobraćajci. – Tek kada mu je urađen test, videli smo da je trešten pijan.

Sličan slučaj bio je i sa T.M. koji je, kada je obavio test, krenuo da se vrati u auto i nastavi vožnju. A, medicinskim radnicima i dalje nije jasno kako su njih dvojica još uvek živi.