PODGORIČANIN Marjan Vujačić negirao je u utorak pred Višim sudom u Vranju da je ubio Jugoslava Cvetanovića Jugeta, brata Saše Cvetanovića koji je pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića. Vujačić je tvrdio da je za Jugoslava prvi put čuo kad je protiv njega pokrenuta istraga.


Pred krivičnim većem kojem predsedava sudija Tatjana Mihajlović Jovanović, optuženi je, iznoseći odbranu, naveo da se ne seća gde se nalazio 27. septembra 2017. godine, kada je Cvetanović ubijen, ali je tvrdio da u trenutku ubistva nije bio u Vranju.


- U Vranju sam bio samo jednom, i to 2016. ili 2017. godine - rekao je Vujačić. - Stigao sam sa Kosova, a spavao sam u hotelu "Pržar". Koristio sam sopstvene putne isprave. Išao sam u kladionicu u centru grada, pošto sam strastveni kockar. Nakon hapšenja 12. juna prošle godine, preživeo sam policijsku torturu u Novom Sadu, zbog čega mi je ukazana medicinska pomoć. Dva puta u Novom Sadu i jednom u Begradu mi je uziman bukalni bris. Policajci su me tukli i spominjali razna ubistva.


Odgovarajući na pitanja svog branioca, advokata Borivoja Borovića, Vujačić je rekao da do početka procesa nije čuo za Luku i Nikolu Bojovića. Tvrdio je da s njim niko nije kontaktirao u vezi sa ubistvom Jugoslava Cvetanovića, da bi zatim rekao da neće odgovarati na pitanja zamenika tužioca.


Pročitajte još -CRNOGORCU PRODUŽEN PRITVOR: Marjan Vujačić osumnjičenom za ubistvo Cvetanova ostaje u pritvoru do 8. decembra


Tokom glavnog pretresa, kao svedok saslušan je Dragan Cvetanović, brat pokojnog Jugoslava, koji je govorio o načinu sprovođenja policijske zaštite, koja je bila dodeljena najpre samo Jugoslavu, a zatim i njemu. Pred sudom se pojavio i Goran Savić, radnik kladionice u blizini koje se desilo ubistvo. On se uglavnom nije ničega sećao, pa ni toga da li je dao izjavu u istrazi, kao ni da li je u vreme događaja radio u kladionici.


Krivično veće je prihvatilo predlog odbrane da se zatraži dokumentacija Policijske uprave Novi Sad o uzimanju DNK bukalnog brisa od Vujačića. Naime, kako se tvrdi, ključni dokaz protiv njega je DNK trag koji je ostavio tokom bega, posle zločina, kada se, navodno, sapleo i pridržao za zid.


Borović je nakon glavnog pretresa izjavio da je uzorkovanje traga DNK kod kladionice u Vranju veoma bitno za dalji postupak, te da treba utvrditi da li je ono urađeno po zakonu:


- Tokom dokaznog postupka se mora utvrditi da li je to autentičan trag ili je na neki drugi način tu nanesen. Meni je žao porodice Cvetanović, ali mi je žao i klijenta, protiv koga moraju biti jasni i ubedljivi dokazi da bi on odgovarao za najteže krivično delo, za koje preti kazna doživotne robije.


JAKO OBEZBEĐENjE

Suđenje su pratile do sada nezapamćenje mere obezbeđenja. Deo centra Vranja oko Višeg suda bio je pod jakim policijskim snagama. Pripadnici MUP bili su i u uniformama i u civilu. Neki od njih bili su naoružani dugim cevima. Jake policijske snage bile su primetne do završetka glavnog pretresa.


NA TERET JOŠ TRI LIKVIDACIJE

NEKOLIKO dana nakon Vujačićevog hapšenja zbog posedovanja falsifikovanih isprava, policija je saopštila da je osumnjičen za ubistvo Cvetanovića, ali i da bi mogao da bude odgovoran za još tri ubistva, od kojih su dva počinjena u Crnoj Gori, a jedno u Holandiji. Sumnja se da on stoji iza likvidacija Veselina Kalezića u novembru 2018. i Mila Ilića, krajem aprila 2019. u Podgorici. Takođe, postoje indicije da je u Amsterdamu likvidirao Vranjanca Gorana Tasića Gokčeta.