OD 1. decembra stupio je na snagu izmenjeni Krivični zakonik Srbije kojim je uvedena doživotna robija za sve zlostavljače i ubice dece. Njime su predviđene i strože kazne za povratnike, kao što je "malčanski berberin". Prema novom zakonu, zlostavljači i ubice dece više neće imati mogućnost da im se ublaži kazna, kao što je do sada bio slučaj (Ninoslavu Jovanoviću poslednji put je smanjena za tri godine zatvora), a takođe više neće moći ni da traže prevremeni otpust.

Tako je dosadašnji zatvor od 30, odnosno maksimalnih 40 godina, zamenila doživotna robija, ali je takođe i alternativno dodata uz postojeću kaznu zatvora za počinioce dela protiv polne slobode.

Pokretač inicijative da se zatvor od 30 do 40 godina za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih zameni doživotnom robijom bio je Igor Jurić, otac devojčice Tijane (14), koju je 2014. oteo, mučio i na kraju surovo ubio Dragan Đurić, mesar iz Surčina.


PROČITAJTE JOŠ: Malčanskom berberinu određen pritvor do 30 dana: Saslušanje trajalo dva i po sata, evo kako se branio Jovanović

Đurić, koji na suđenju nijednog trenutka nije pokazao kajanje, pravosnažno je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora. Kaznu izdržava u najtežem, ali i najsavremenijem zatvoru kod nas, u takozvanoj Novoj skeli. U istom zatvoru su i Mališa Jevtović, Saša Mega i Dragan Nikolić Čombe, koji su takođe osuđeni na maksimalne kazne zbog zlostavljanja i ubistava dece.

- Nisam zadovoljan brzinom rešavanja slučaja i time što je taj čovek pušten pre nego što je trebalo, jer da je sedeo još tri godine u zatvoru, ovo sa malom Monikom se ne bi desilo - kaže Jurić. - Ubica mog deteta živi u zatvoru bolje od polovine stanovnika naše zemlje. Imaju klima-uređaj, teretanu, TV, sve im je plaćeno. Za porodice žrtava to je bolno i sramotno...