Jankoviću dve godine zatvora zbog prevare golmana Stojkovića: Mora da plati i 6.5 miliona dinara

NovostiOnline/N.B.

05. 12. 2019. u 12:44

Јанковићу две године затвора због преваре голмана Стојковића: Мора да плати и 6.5 милиона динара

Uroš Janković Foto Z. Jovanović

Janković, bivši potpredsednik Opštine Čukarice, je pred Specijalnim sudom u Beogradu prvostepenom presudom osuđen na dve godine zatvora, zbog prevare golmana Vladimira Stojkovića

JEDNOGLASNOM odlukom tročlanog veća Specijalnog suda u Beogradu u četvrtak je na dve godine zatvora osuđen Uroš Janković, bivši potpredsednik Opštine Čukarica, jer je, kako je saopšteno, dokazano da je prevario golmana Vladimira Stojkovića. Jankoviću je izrečena i novčana kazna od dva miliona dinara, a sud je doneo odluku i da mu se oduzme protivpravno stečena imovinska korist od 4,5 miliona dinara. Veće je Jankovića oslobodilo optužbe da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe. Na ovu, prvostepenu odluku, kako su najavili, žalbe Apelacionom sudu uložiće i tužilaštvo i odbrana.

Prema optužnici, Vladimir Đurković, koji se predstavljao kao advokat i fudbalski menadžer Miroslav Stefanović, koji su u međuvremenu sa Tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice, su sa Jankovićem prevarili Stojkovića prodajući mu tuđe placeve u Makiškom polju. Kako se tvrdi, sve se dešavalo tokom 2015. i 2016. godine, tako što su koristeći falsifikovanu dokumentaciju, reprezentativcu prodali više parcela, uveravajući ga da će u nekom budućem periodu placevi biti atraktivni za ulaganje i izgradnju.


PROČITAJTE JOŠ: Traže tri i po godine zatvora za Uroša Jankovića

Obrazlažući presudu, sudija Zorana Trajković je naglasila da je tokom postupka utvrđeno kako i zbog čega su Janković, Đurković i Stefanović stupili u kontakt sa Stojkovićem, koga su, kako je istakla, doveli u zabludu, nudeći mu sporne parcele. Inače, ceo postupak je pokrenut nakon što je popularni Stojke prijavio policiji da je prevaren, pošto je otkrio nekoliko falsifikovanih ugovora. Tokom saslušanja u istrazi, teretio je tada osumnjičene, da bi nedavno na glavnom pretresu promenio iskaz. Tada je izjavio da misli da Janković nema veze sa prevarom, zbog čega je povukao zahtev za odštetu. Prvobitno je tražio da mu se vrati više od 20 miliona dinara.

- Stojković je na glavnom pretresu izjavio da nekih činjenica ne može da se seti - kazala je u četvrtak sudija Trajković. - Njegov iskaz nije bio uverljiv i smatramo da je bio sračunat da se uskladi sa Jankovićevom odbranom, kako bi se poboljšao njegov položaj. Veće smatra da je izrečena kazna adekvatna.

Sa ovim se ne slaže jedan od Jankovićevih branilaca, advokat Dragan Palibrk, koji je istakao da je uveren u nevinost svog klijenta.

- Ne znam kako će sud obrazložiti razloge kojima se rukovodio prilikom donošenja osuđujuće presude, s obzirom na to da nije bilo dokaza - kaže, za "Novosti", advokat Palibrk. - Pre svega, treba imati u vidu činjenicu da Vladimir Stojković ne smatra da je prevaren od strane mog klijenta i da se ne pridružuje krivičnom gonjenju. Nejasno mi je kako je sudsko veće našlo da je prevaren, ako taj koji je navodno prevaren kaže da nije.


PRIZNALI KRIVICU

FUDBALSKI menadžer Miroslav Stefanović je u aprilu na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je sklopio sa Tužilaštvom, osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Nešto ranije, Vladimir Đurković, za koga je utvrđeno da nije diplomirao na Pravnom fakultetu, a predstavljao se kao advokat, takođe na osnovu sporazuma, osuđen je na 19 meseci zatvora i novčanu kaznu od milion dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)