Veštaci pred sudom o finansijama

N. B.

24. 06. 2019. u 08:16

Вештаци пред судом о финансијама

Foto I. Marinković

Nastavlja se suđenje Darku Šariću zbog optužbi da je prao pare stečene kriminalom. Kompletirani papiri o 12 firmi koje su osnovali okrivljeni u Srbiji i CG

GLAVNI pretres protiv Darka Šarića i još 17 osoba kojima se na taret stavlja pranje para nastavlja se sutra pred Specijalnim sudom u Beogradu, kada bi veštaci trebalo da se izjasne o dopunskom ekonomsko-finansijskom veštačenju. Komisija eksperata Gradskog zavoda za veštačenje je na prethodnom suđenju, sredinom maja, dostavila nalaz o poslovnoj i bankarskoj dokumentaciji, ali je odbrana insistirala da razjasne da li su imali pristup celokupnoj finansijskoj dokumentaciji.

Tu se, pre svega, misli na papire koji su korišćeni prilikom suđenja Darkovom bratu Dušku Šariću u Crnoj Gori, takođe zbog pranja para, a gde je pravosnažno oslobođen. Kad je reč o pisanoj finansijskoj dokumentaciji, reč je o izveštaju Prve banke Crne Gore, raznim dokumentima o poslovanju Šarićevih firmi i drugih optuženih.

Beogradski sud je još prošle godine naredio veštačenje, a na predlog odbrane, dok se Tužilaštvo tome protivilo. Njihov stav je bio da je reč o pravnim pitanjima o kojima mišljenje treba da donese sud, a ne veštaci. Eksperti su imali zadatak da utvrde na koji način su osnivane ofšor kompanije, za koje se, prema optužnici, tvrdi da su pod kontrolom Darka Šarića, ali i da se utvrdi zakonitost u njihovom radu. Pored toga, trebalo je da vidi na koji način su ove kompanije pribavljale sredstva, koja su iskorišćena za kupovinu preduzeća po Srbiji.

Takođe, trebalo je da veštaci navedu i izvore koji su korišćeni za kupovinu firmi, kao i tokove novca. Reč je, naime, o pet ofšor kompanija, šest preduzeća u Srbiji i jedno u Crnoj Gori.

PROČITAJTE JOŠ - Dopuniti finansijsko veštačenje

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina. Navodno, taj novac je korišćen za kupovinu preduzeća i zemljišta, kao i nekretnina po Srbiji. Inače, Darko Šarić je sredinom decembra prošle godine osuđen prvostepenom presudom na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

PROČITAJTE JOŠ - Šarićeve firme "češljaju" veštaci

SVE PO ZAKONU

DARKO Šarić je svojevremeno iznoseći odbranu tvrdio da može da dokaže poreklo svakog centa i da "nema ni p od pranja para". Istakao je da je prvi posao koji je odradio u Srbiji prodaja "Štampe" za 30 miliona evra, kao i da je novac legao na račun firme koja se vodi na njega i njegovog brata Duška.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Anatasije

24.06.2019. 09:37

Oni su uzeli toliko para da su Pljevlja sva njina . Nista nemos bez njih a kobajagi u zatvoru . Njegove firme i dalje rade punom prom i u Srbiji i u Crnoj Gori . I nemojte da zavlacite narod kad fino znate da je Darko saric drzavni covek ,jer ako on progovori pada vlada u Srbiji . Ljudzvaku nemogu da ukradu a ne tolike tone kokaina da prenose . Zamlacuje vlast ovaj jadni narod .