Šarićeve firme češljaju veštaci

N.Bijelić

ponedeljak, 06. 05. 2019. u 12:01

Шарићеве фирме чешљају вештаци

Deo novca je, prema optužnici, ulagan u zakup poljoprivrednog zemljišta / Foto D. Dozet

Suđenje osumnjičenima za pranje novca ulazi u završnu fazu, sredinom maja nastavak procesa

SUĐENjE Darku Šariću i još 17 osoba kojima se na teret stavlja pranje para ulazi u završnu fazu. Za sredinu maja planirano je da se konačno pojave veštaci ekonomsko-finansijske struke, koji su još prošle godine dobili zadatak da izveštače određene papire. Tada im je dat rok od 90 dana, ali, pošto nisu uspeli da završe sve što je traženo, omogućeno im je dodatno vreme.

Sud je naredbu o veštačenju doneo na predlog odbrane, dok se zamenik tužioca za organizovani kriminal, Saša Ivanić, koji vodi ovaj postupak, istom protivio. On je smatrao da se radi o pravnim pitanjima o kojima svoj stav treba da da sud, a ne veštaci.

Predmet veštačenja je da se utvrdi način osnivanja ofšor kompanija, za koje se tvrdi da su pod kontrolom Darka Šarića, kao i da se utvrdi zakonitost u njihovom radu. Pored toga, zadatak stručnjaka je i da utvrde način na koji su ove kompanije pribavljale sredstva, koja su iskorišćena za kupovinu preduzeća po Srbiji. Veštaci treba i da utvrde izvore sredstava koji su korišćeni za kupovinu firmi, kao i tokove novca. Reč je o pet of-šor kompanija, šest preduzeća u Srbiji i jedno u Crnoj Gori.

Šarić je tokom 2008, 2009. i 2010. godine sa Željkom Vujanovićem i Goranom Sokovićem organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici kokain iz Južne Amerike prodavali po zemljama Zapadne Evrope - navodi se u optužnici. - Novac zarađen na taj način ulagan je u kupovinu i preuzimanje preduzeća u procesu privatizacije, poljoprivrednog zemljišta, kao i drugih nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije. On je finansiran u poslovanje kupljenih i preuzetih preduzeća, a sve sa ciljem prevođenja tog prljavog novca u legalne tokove i prikrivanje njegovog nezakonitog porekla i stvarnih vlasnika.

Na taj način, u optužnici piše, "oprano je najmanje 20 miliona evra".

PROČITAJTE I:Šarić dobio pet godina manje zbog starog zakona

Tužilaštvo ističe da je posredstvom of-šor kompanija, čija su sedišta u SAD, kao i preduzeća "Mat kompani" iz Pljevalja, "Maestralturs" iz Budve, THU "Palić" iz Subotice, "Novi Tamiš doo Pančevo" i "Municipijum S" iz Beograda, čiji je stvarni vlasnik Darko Šarić, plasiran u platni promet Srbije.

Mat kompani" iz Pljevalja

PRESUDA ZBOG KOKAINA SREDINOM decembra prošle godine Specijalni sud je doneo drugu po redu prvostepenu presudu protiv Darka Šarića kojom je osuđen na 15 godina zatvora, zbog trgovine kokainom iz Južne Amerike. Preostalih 17 optuženih, ne računajući trojicu svedoka saradnika, kojima se na teret stavljalo da su pripadnici grupe, osuđeni su na ukupno 175 godina zatvora. Prvi presudu, kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina robije, ukinuo je Apelacioni sud i postupak vratio na novo suđenje. Uskoro se očekuje da o novoj presudi konačnu reč da Apelacija.

- Deo novca je ulagan u zakup poljoprivrednog zemljišta, imovinu preduzeća "Mladi borac" iz Sonte i u finansiranje poslovanja tog preduzeća, kao i u kupovinu i finansiranje "Jedinstva" iz Gajdobre, UTP "Putnik" iz Novog Sada, "Vojvodina" iz Novog Sada i "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice... - navodi Tužilaštvo.

Pojedini optuženi su, kako se tvrdi, u ovim preduzećima preuzeli njihovo rukovođenje kao odgovorna lica, radi održavanja njihove likvidnosti i lakšeg plasmana prljavog novca, a sve po odobrenju i pod kontrolom Darka Šarića, kao stvarnog vlasnika.

Iznoseći svojevremeno odbranu, Šarić je rekao da je nabavio izvode banaka i dokumentaciju kojom će dokazati da nema reči o prljavom novcu. On je optužnicu za pranje para nazvao "najomiljenijom", uz tvrdnju da bi "bankarska dokumentacija koju poseduje trebalo da bude jača od tužiočevih reči".

- Mogu da objasnim poreklo svakog centa, tu nema ni "p" od pranja para - tvrdio je Šarić. - Prvi posao koji sam imao u Srbiji je prodaja "Štampe" za 30 miliona evra, od čega je na moj račun leglo 27 miliona. VAC me isplatio na račun Rajfajzen banke, milion je odbio. Sve je to čist novac, legao je na račun firme koja se vodi na mene i mog brata. Mislim da mi je glavni problem što sam ovako prošao, ta "Štampa" i prijateljstva u Crnoj Gori.

foto Ž.Knežević

Pljevljak je tačku po tačku odbacio navode tužilaštva da je preko ostalih optuženih kupovao poljoprivredna gazdinstva i hotele, a priznao je samo da je hteo da kupi "Mitrosrem".

ČINjENICE

* U OKTOBRU 2009. započela je akcija "Balkanski ratnik", kada je na luksuznoj jahti "Maui", nedaleko od Montevidea, pronađeno 2,1 tona kokaina. Akciju su sproveli srpsko tužilaštvo, BIA, urugvajska i argentinska policija, kao i američka Agencija za borbu protiv narkotika DEA.

* U JANUARU 2010. godine Srbija je raspisala međunarodnu poternicu za Darkom Šarićem.

* U APRILU 2010. podignuta je prva, od pet optužnica za trgovinu narkoticima, a četiri meseca kasnije podignuta je optužnica zbog pranja para.

* Darko Šarić predao se 18. marta 2014.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije