SPECIJALNI sud u Beogradu je na suđenju Darku Šariću i članovima njegove grupe, koji su optuženi da su oprali 22 miliona evra kokainskog novca, prihvatio predloge odbrane i doneo rešenje za izvođenje i čitanje pisanih dokaza i dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje vezano za ovaj slučaj, iako se tužilaštvo za organizovani kriminal tome protivilo.

Naime, komisija veštaka Gradskog zavoda za veštačenje je sudu dostavila svoj nalaz o poslovnoj i bankarskoj dokumentaciji, koja je izvođena tokom postupka protiv Šarića i ostalih. Međutim, branioci su nezadovoljni ishodom i tvrde da veštaci moraju da razjasne da li su imali pristup celokupnoj finansijskoj dokumentaciji, a pre svega onaj u vezi sa oslobađajućom presudom u postupku koji se vodio protiv Šarića u Crnoj Gori za pranje novca. Kada bi bilo urađeno veštačenje kompletne dokumentacije, tvrdi odbrana, bilo bi i dokazano da je novac koji je stečen bio legalnog porekla i da nema govora o pranju para.

PROČITAJTE JOŠ - Šarić dobio pet godina manje zbog starog zakona 

Podsetimo, kada je reč o pisanoj finansijskoj dokumentaciji, govori se, pre svega, o izveštaju Prve banke Crne Gore, raznim dokumentima o poslovanju Šarićevih i firmi ostalih optuženih.

Sud je na pretresu naložio veštacima da, nakon dostavljanja kompletne dokumentacije sa ovog suđenja, a reč je o više od 30.000 stranica pisanih dokaza, i izveštaja sa preko 100 suđenja, svoj nalaz i mišljenje moraju dostaviti najviše za 20 dana. Stoga je naredno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za pranje novca odloženo za 25. jun, kada će pretres biti nastavljen.

Darko Šarić i članovi njegove grupe terete se da su 22 miliona evra, zarađena švercom kokaina, ubacili u tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, sklapanjem fiktivnih ugovora, davanjem pozajmica ili kredita, kako tvrdi nadležno tužilaštvo.