DETALjI TRAGEDIJE U AMSS:Ubica uzviknuo Hoćeš izjavu, evo ti izjava! pa izrešetao Butuliju

Zagorka Uskoković

24. 02. 2019. u 08:02

ДЕТАЉИ ТРАГЕДИЈЕ У АМСС:Убица узвикнуо Хоћеш изјаву, ево ти изјава! па изрешетао Бутулију

Ekipa Hitne pomoći i policija na mestu pucnjave/ Foto Ž. Knežević

Detalji nesvakidašnje tragedije u AMSS, u kojoj je Predrag Đurđev ubio predsednika Saveza, pa zatim presudio sebi. Od Đurđeva tražio izjavu nakon sukoba sa kolegom

PEĐA, ne možeš da se svađaš sa ljudima. Sve možemo da se dogovorimo na lep i pristojan način, a ne hvatanjem za gušu. Rekao sam i Ivanu. Napiši izjavu o tome šta se desilo.

Bile su ovo poslednje reči Mirka Butulije (43), predsednika Auto-moto saveza Srbije (AMSS), upućene razjarenom Predragu Đurđevu (43), generalnom sekretaru saveza.

- Hoćeš izjavu, evo ti izjava! - viknuo je Đurđev, izvukao pištolj i brutalno zapucao u Butuliju. Ispalio je osam hitaca, od kojih četiri u grudi, a jedan direktno u glavu predsednika AMSS.

Izjava, koju je zatražio Butulija, odnosila se na fizički sukob generalnog sekretara saveza i jednog od direktora u AMSS Ivana J. Ovaj drugi je, inače, Butulijin kum, a Đurđev je smatrao da se njih dvojica međusobno štite.

- Peđa je prethodno brutalno nasrnuo na Ivana i hvatao ga za vrat - navodi jedan od zaposlenih, upoznat sa situacijom u AMSS. - Pominjao je članske karte i insistirao da on ima pravo da ih uzme i deli kome hoće. Inače, te kartice se dele na početku godine. Došlo je do svađe između njih, a veći sukob sprečilo je obezbeđenje koje je dotrčalo kada je čulo galamu.

Ubrzo je o incidentu obavešten i Mirko Butulija. Prvo je pozvao Ivana J. na razgovor, a potom i Predraga Đurđeva. Od obojice je zahtevao da napišu izjave o tome šta se dogodilo, i zbog čega. Prvi je iz Butulijine kancelarije izašao Ivan J. vidno iznerviran, ali odlučan da detaljno obrazloži incident. Đurđev je ušao sa drugačijim namerama.

- Posle povika "je l' hoćeš izjavu", začuli su se hici - navodi jedan od svedoka, čija je kancelarija tik uz Butulijinu. - Začuli su se ubrzani koraci, a nekoliko ljudi je iskočilo kroz prozor, jer su kancelarije u prizemlju, kako bi ušli na glavni ulaz i pokušali da vide šta se desilo.

PROČITAJTE I: NOVI DETALjI PUCNjAVE U AMSS-U: Đurđev bežao po spratu saveza, hteo da ubije i Butulijinog kuma, pucao sebi u usta (FOTO)


Sve se to dešavalo u zgradi AMSS u Ruzveltovoj ulici 18 u Beogradu, u petak oko oko 14.30. Kada su ušli u kancelariju predsednika Saveza, zatekli su krvav prizor. Butulija je ležao pored svog stola u lokvi krvi. Uz pomoć još nekih zaposlenih, dvojica momaka su ga brzo unela u službeni automobil i krenuli za Urgentni centar. Bio je mrtav kada su ga lekari stavili na reanimacioni sto, ali su dali sve od sebe ne bi li povratili životne funkcije. Nažalost, u 15.25 proglasili su smrt Mirka Butulije.


Mirko Butulija, Predrag Đurđev


Patrola interventne policije, koja je bila najbliža mestu zločina, u najkraćem roku je stigla u AMSS. Ubrzo su našli i telo Predraga Đurđeva, koji je počinio samoubistvo istim pištoljem kojim je ubio Butuliju. Nalazi istrage su potvrdili da je koristio razarajuće metke, najverovatnije dum-dum.

Uzroci nezapamćene tragedije u prostorijama AMSS još se istražuju. Ostali zaposleni opisuju Đurđeva kao čoveka preke naravi, koji je voleo da se hvali svojom kolekcijom pištolja i često je na posao dolazio naoružan.

- Mnogo je voleo oružje, posebno pištolje - navodi naš izvor. - Imao ih je desetak. Posedovao je i dozvolu za nošenje, a često je odlazio u streljanu.

Butulija i njegov krvnik bili su prijatelji. Pre dve godine on je Đurđevu spasao život, kod Obrenovca, kada je ovaj upao u reku i počeo da se davi. Butulija je tada skočio u odelu i izvukao ga na obalu. Đurđev je govorio da mu je dužan za ceo život. Ipak je, pre dva dana, ubio svog spasioca.

MUK NA MESTU ZLOČINA DAN posle tragedije koja se dogodila u Auto-moto savezu Srbije, sablasna tišina je zavladala ovim delom Ruzveltove ulicom u Beogradu.

Na ulazu zgrade u kojoj su se u petak po podne dogodili ubistvo i samoubistvo, reporteri "Novosti" zatekli su samo nekoliko radnika privatne firme, koji su iznosili mašine za dubinsko čišćenje. Zaposleni u ostalim zgradama AMSS, koji rade na tehničkom pregledu i izdavanju osiguranja, u neverici su.

- Ne znamo nikakve detalje, sve što znamo, saznali smo iz medija - kratko su nam rekli.

"NOĆNI VUKOVI" U ŽALOSTI

HIRURG Aleksandar Zaldostanov, vođa "Noćnih vukova" oprostio se od Butulije:

-Mirko je bio naš veliki prijatelj koga su "Noćni vukovi" zvali brat. Delio je našu borbu i naša verovanja, uvek pomagao našem klubu, podržavao naš posao i načela kojim se vodimo. Blagoslovljeno pamćenje tebi, naš brate u veri, savezniče i prijatelju - napisao je pored ostalog na svom fejsbuk-profilu na ruskom i srpskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jasenovac

24.02.2019. 09:26

Svako ko mnogo voli pištolje je potencijalni ubica jer ljubav prema pištoljima nije nešto prirodno nego samo potreba! Očigledno je da je ovaj bio psihopata i da je već ranije morao davati signale da sa njim nešto nije u redu a imao je pištolje sa sobom!

Predrag

24.02.2019. 14:46

@Jasenovac - Nije normalno da neko na radnom mestu / a nije policija / nosi oruzje. To je trebalo ranije signalizirati i resiti. Trazio je povod da ga upotrebi.