U AUTOBUSU NA NIŠKOJ TRASI SMRTI: Neki žmure, kanu i suze...

J. ĆOSIN

26. 12. 2018. u 16:02

У АУТОБУСУ НА НИШКОЈ ТРАСИ СМРТИ: Неки жмуре, кану и сузе...
Reporteri "Novosti" na liniji Donje Međurovo - Niš, na kojoj se prošle nedelje autobus sudario sa vozom. Mnogi izbegavaju ovu trasu zbog pomisli na pet osoba koje su nastradale na pružnom prelazu

NE možemo da gledamo taj pružni prelaz, većina nas zatvori oči kada se približimo. Neki gledaju, pa zaplaču. Meni je teško, ja pokrijem lice. Mnogo naših drugara cele nedelje ne putuje autobusom do grada, već se snalaze drugačije. Navukli su neki strah i tugu, a ima onih koji ne idu ni u školu - ispričala je, za "Novosti", sedamnaestogodišnja putnica autobusa koji saobraća istom onom rutom na kojoj je prošle nedelje, u stravičnoj nesreći, poginulo pet osoba.

Porodice iz Čokota i Novog Sela zavijene su u crno nakon što je na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova voz udario autobus. Pet dana kasnije saobraćaj se odvija normalno. Autobus na relaciji Donje Međurovo - Niš, kao i kobnog jutra u pola osam kreće ka gradu pun putnika. Nevoljno i tiho penju se u autobus mahom srednjoškolci, među kojima i drugari i komšije Alekse Dimitrijevića (15) i Marijane Kocić (17), Nataše Janković (42), Danijele Stanković (49) i Bogomira Lazić (75) koji su stradali u udesu.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI DETALjI TRAGEDIJE U NIŠU: Putnici iz autobusa vrištali "Koči, ide voz!"

- Deca su nam preplašena, tragedija je velika. Neki su bili u autobusu, neki imaju rođake, prijatelje, komšije koji su povređeni ili su stradali - kaže meštanin Čokota Goran Stamenković. - Teško će se ovo zaboraviti. Pre dve godine autobus je za dlaku izbegao tragediju. Bio je prepun ljudi, više nego sada, mnogi su stajali, jer nije bilo mesta za sedenje. Bila je gusta magla, ništa se nije videlo. Samo što je autobus prešao preko pruge, voz je izleteo iza nas.

I među ostalim putnicima moglo se čuti kako prepričavaju da je na tom mestu mnogo puta izbegnuta tragedija slična onoj koja se dogodila u petak. Nažalost, takođe mnogo puta ljudi su na tom mestu gubili i glavu.

PROČITAJTE JOŠ - TRI DANA POSLE STRAVIČNE NESREĆE: Počela izgradnja rampe na prelazu kod Niša

- Ja sam starosedelac. Ginuli su ovde i motoristi i vozači automobila, pešaci, đaci... Nadamo se da ćemo sada, kada se postavi ova rampa, biti bezbedniji. Mada je mnogo ranije to trebalo da se uradi. Nije samo ovaj pružni prelaz kritičan, ima ih još nekoliko u ovom kraju, pa ćemo zbog toga ponovo da organizujemo protest u nedelju - najavljuje meštanin Donjeg Međurova Saša P.

DIREKTOR POLICIJE VLADIMIR REB: PRELAZ JE MORAO DA BUDE OBEZBEĐEN

VOZAČ nije jedini koji je pogrešio u ovoj nesreći. Prema važećem zakonu upravljač puta bio je obavezan da postavi adekvatnu saobraćajnu signalizaciju, koja podrazumeva i svetlosni saobraćajni znak. To će svakako biti jedan od pravaca rada kada se bude podnosila krivična prijava. Ovo je izjavio direktor policije Vladimir Rebić govoreći o stravičnom sudaru voza i autobusa koji se u petak dogodio kod Niša kada je poginulo pet osoba.

On je naglasio da je policija u saradnji sa tužiocem ozbiljno pristupila utvrđivanju svih okolnosti.

- Na dan tragedije sam rekao da je vozač autobusa kriv, ali istraga će u narednom periodu pokazati koji su drugi konkretni razlozi nesreće. Treba imati u vidu da vozač još nije saslušan zbog teškog stanja u kojem se nalazi - rekao je Rebić. - Moramo imati na umu pravila saobraćaja koja kažu da drumsko vozilo ima obavezu da ustupi prvenstvo šinskom, a postojao je i znak "stop".

Ipak, on navodi da je prema važećem zakonu upravljač puta bio obavezan da postavi adekvatnu saobraćajnu signalizaciju.

- Iz tog razloga će se ispitati odgovornost lokalne samouprave zbog obezbeđivanja prelaza - objasnio je direktor policije. - Mogući dalji koraci su i utvrđivanje odgovornosti nadležnih organa koji nisu kontrolisali rad lokalne samouprave.

Rebić je pojasnio da misli na nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

STANjE DEČAKA SE POPRAVILO

MALOLETNI M. L. (16) koji je zadobio teške telesne povrede kičme, malo je stabilnije i u utorak je prebačen na Dečju kliniku, saznaju "Novosti". Kod dvoje pacijenata koji su životno ugroženi, stanje je nepromenjeno, kažu u KC Niš. U pitanju je tridesetjednogodišnji vozač autobusa i šesnaestogodišnja devojčica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

kako

26.12.2018. 16:43

izbegavaju prelaz ako moraju iz sela u grad a posao? Valjda ne idu okolu 25 km.

Naivni Gedža

26.12.2018. 21:15

Naravno da ne idu 25 kilometara okolo. Postoji i drugi put, preko Novog Sela, pet šest kilometara duža relacija, ali hvala bogu bez ukrštanja sa prugom.

Nislija.

26.12.2018. 21:51

Lepo kaze Rebic za razliku od ovih iz zeleznice i ministarke Mihajlovic. U tom delu su stalne magle.Sta sad preko zime covek nocu da predje je velika lutrija.