Hitna pod lupom zbog smrti dečaka

S. KOSTIĆ

09. 11. 2018. u 07:45

Kontrola u Domu zdravlja u Pećincima, nakon smrti Bojana Trifunovića (15). Lokalna samouprava dala nalog da se ispita odgovornost zaposlenih. Maloletnik je preminuo 5. novembra u Beogradu

Хитна под лупом због смрти дечака

Dom zdravlja u Pećincima

NA inicijativu lokalne samouprave, u pećinačkom Domu zdravlja "Dr Dragan Funduk" započela je unutrašnja kontrola kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu Hitne službe, nakon tragične smrti Bojana Trifunovića (15) iz Ašanje. Maloletnik je preminuo 5. novembra u večernjim satima na Institutu za majku i dete u Beogradu, posle pokušaja reanimacije u pećinačkom Domu zdravlja.

Pojedinci su već na društvenim mrežama pokrenuli lavinu osuda na rad ove zdravstvene ustanove. Zbog toga je čelno rukovodstvo Opštine Pećinci zatražilo da se sprovede detaljna istraga.

- Tražimo da se ispitaodgovornost svih u lancu zdravstvene zaštite i da se nedvosmisleno utvrdi da li je bilo propusta u radu Hitne službe pećinačkog Doma zdravlja, kao i da javnost bude obaveštena o rezultatima istrage. U proveru će ispred lokalne samouprave, u skladu sa svojim nadležnostima, biti uključen i savetnik za zaštitu prava pacijenata na teritoriji Pećinaca - navedeno je u saopštenju ove opštine.

BEZ PRIGOVORA POSLE smrti mladića niko nije dostavio prigovor na rad Hitne službe pećinačkog Doma zdravlja. Ipak, lokalna samouprava je zatražila detaljnu istragu, čak i da se uključe policija i Tužilaštvo.

Direktorka pećinačkog Doma zdravlja dr Dubravka Cvetković Mićić, za "Novosti", kaže da je odmah formirana komisija. Ona bi trebalo da do kraja ove nedelje sačini zapisnik o svim detaljima, od prijema pacijenta do predaje istog na Institut za majku i dete u Beogradu.

- Mladića su u veoma lošem zdravstvenom stanju dovezli roditelji - kaže dr Dubravka Cvetković Mićić. - Naša ekipa je dobila samo jedan poziv i to od neke komšinice, koja je zahtevala da Hitna pomoć krene njima u susret kako bi ga preuzeli. Ali to nije bilo izvodljivo jer postoje tri puta, a mi nismo znali kojim oni idu. S obzirom na to da smo znali o kome se radi, pacijenta smo dočekali sa propisanom terapijom koju već duže vreme prima.

Kada je mladić počeo da gubi puls odmah se započela reanimacija, navodi direktorka pećinačkog doma zdravlja:

- Čim mu je naša lekarska ekipa uspostavila ritam srca, krenuli su prema Beogradu. Tokom puta pacijent je gubio puls, pa mu je opet uspostavljan. Nakon što su ga tamo preuzeli lekari, posle sat vremena reanimacije, mladić je, nažalost, preminuo. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije