SUĐENjE ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Praćenje prekinuto baš na dan ubistva

E. H.

13. 09. 2017. u 22:08

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ: Праћење прекинуто баш на дан убиства

Ratko Romić dolazi u sud, Foto P. Milošević

Izjavama svedoka nastavljeno suđenje za likvidaciju novinara Slavka Ćuruvije

RAZLOG za prisluškivanje Ćuruvije ne znam. Mera je primenjivana 1994, ili 1995, 1996, nisam siguran kad tačno. To je radila grupa prvog odseka, a Goran Petrović neposredno. Ja sam se time bavio desetak dana i nije bilo bezbednosno bitnih stvari - rekao je danas pred Specijalnim sudom Miša Milićević, direktor BIA u vreme ubistva Zorana Đinđića.

Suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije aprila 1999. Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, nastavljeno je juče svedočenjem visokih službenika tadašnje Državne bezbednosti. Romić i Radonjić su prvi put došli iz kućnog pritvora, sa nanogvicom.

Milićević, koji je na čelu BIA bio od januara 2003. do marta 2004, potvrdio je da je devedesetih, kada je Ćuruviji prisluškivan telefon, na čelu službe bio Jovica Stanišić.

Pročitajte još: Radonjić i Romić u sredu od kuće na suđenje za ubistvo Ćuruvije

Vladimir Martinović, koji je vodio odeljenje beogradskog centra DB na Vračaru, objasnio je da je za "slučaj Ćuruvija" čuo posle 5. oktobra, kada je na jednom kolegijumu rečeno da je formirana komisija za istraživanje tog ubistva. Ispitivani su svi koji su na neki način bili povezani sa tim predmetom, a Martinović je otkrio i da je Radonjić tražio da ga poligrafski ispitaju kada je davao izjavu, ali da su ga odbili.

Branko Važić, načelnik četvrtog odeljenja beogradskog centra DB u vreme kada je Ćuruvija praćen, rekao je juče da se ne seća ko je odobrio meru pratnje. On je izjavio i da je na dan ubistva Ćuruvije iz knjige praćenja video da je prekinuto njegovo praćenje, ali da ne zna ko je to naredio. - Bilo mi je čudno, ali to nisam komentarisao - rekao je Važić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije