Korona zaustavila obuke za 1.200 nezaposlenih

J. Ž. S.

ponedeljak, 06. 07. 2020. u 22:41

Корона зауставила обуке за 1.200 незапослених

Depositphotos

Nacionalna služba za zapošljavanje stopirala programe zbog kovida
OBUKA za oko 1.200 nezaposlenih preko Nacionalne službe za zapošljavanje zbog pandemija korona virusa i dalje je neizvesna. NSZ je pripremila programe obuke, a za njih se prijavilo i 500 osoba sa invaliditetom.

U ovoj službi tvrde da je najveći broj nezaposlenih, zainteresovan za obučavanje iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane (mesari, pekari i izrađivači bureka), zatim iz oblasti ekonomije, administracije, trgovine i turizma (knjigovođe i kuvari).


Prošle godine u ovim obukama bilo je uključeno 1.257 nezaposlenih, od kojih je 404 sa invaliditetom. Interesovanja ima i za učenje u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i ličnih usluga i to za gerontodomaćice, negovateljice, frizere i za manikire-pedikire, potom i one u tekstilnoj, kožarskoj, hemijskoj i grafičkoj oblasti (obuke za krojenje i šivenje, za konfekcionare i za industrijsku izradu obuće).


U NSZ naglašavaju da će u toku ove godine biti organizovano uključivanje nezaposlenih u obuke na zahtev poslodavca, i to 530 građana sa biroa rada, od kojih je 30 osoba sa invaliditetom. Ali, će pomoć iz fondova EU izostati.


Područja rada u kojima će obučavanje na zahtev poslodavca biti organizovano zavise isključivo od njihovih potreba. U planu je i realizacija specijalističkih informatičkih obuka za 1.000 osoba bez posla, ali program još nije realizovan.


Lane ga je koristilo oko 780 nezaposlenih.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije