NAJMANjE 1.000 od oko 3.000 radnika obrenovačke fabrike "Mei ta" će od 1. juna na prinudni odmor, a najugroženiji su, tvrde radnici, zaposleni u livnici. Prema saznanjima "Novosti" rukovodstvo traži saglasnost da pošalje ljude na plaćeno odsustvo duže od 45 dana, ali je za to potrebno odobrenje Ministarstva rada uz prethodno mišljenje sindikata na granskom nivou.

Prvi pogon ove fabrike otvoren je pre tri godine, a drugi lane. U oba je uloženo 150 miliona evra, a država je izdvojila 35 odsto te investicije. Na otvaranju druge fabrike u junu prošle godine najavljeno je da predstoji i borba za izgradnju trećeg pogona kinesko-francuskog investitora.

Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, kaže za "Novosti" da je početkom aprila, kapacitet kompanije "Mei ta" bio smanjen zbog manjka posla usled vanrednog stanja, te da je u toku povratak radnika na posao posle korone, a ne slanje na prinudni odmor.

- Fabrika "Mei ta" je 10. aprila prekinula rad, zbog vanredne situacije i virusa i tada je svih 3.000 radnika poslato kući. Do tog trenutka, svetske automobilske kompanije su na mesečnom nivou imale porudžbine od 150.000 turbopunjača. S obzirom na to da je za maj ta porudžbina iznosila svega 15.000 turbopunjača, što je 10 odsto od uobičajene potražnje automobilskih kompanija, nije bilo neophodno angažovanje svih zaposlenih - kaže on.

Čučković naglašava da očekuje da se situacija uskoro stabilizuje, a trenutno u fabrici radi više od 2.000 ljudi, dok se povratak ostalih 1.000 radnika očekuje tokom leta.

- Niko nije sve vreme sedeo kod kuće, radilo se u tri smene, i ljudi su se periodično smenjivali. Rekao sam radnicima da ne treba da strahuju niti da traže drugi posao, jer će svi biti vraćeni u pogone, s punim radnim vremenom - naglašava Čučković.

NEMA SINDIKATA

U FABRICI "Mei ta" radnici još uvek nisu sindikalno organizovani, pa ne mogu da računaju na sindikalnu zaštitu. U centralama Samostalnog sindikata i Asocijacije slobodnih sindikata juče su nam rekli da i oni imaju ista saznanja o prinudnim odmorima.