Jeftin moldavski med stigao u Srbiju, uvoz ubija domaće pčelare

J. Su.

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 13:01

Јефтин молдавски мед стигао у Србију, увоз убија домаће пчеларе

Foto: Tanjug

Živadinović: Proizvodi sumnjivog kvaliteta uz nerealno niske cene
U SRBIJU je, prema podacima Saveza udruženja pčelarskih organizacija, samo krajem aprila jedna domaća kompanija uvezla 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, po ceni od 2,2 evra po kilogramu! Uskoro, navode u organizaciji, stižu nove količine.

Kako kaže Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS, naša zemlja je do sada uvozila simbolične količine meda, i to su, uglavnom, bili proizvodi sa ekskluzivnih lokacija i država. Sada je, međutim, drugačije.

- Od 2009. godine upozoravamo da moramo napraviti svoj domaći brend, kako bismo se odupreli jeftinim uvoznim proizvodima - upozorava Živadinović. - Znali smo da će sve ozbiljnija borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda sumnjivog kvaliteta, po nerealno niskim cenama. Ovome možemo samo da se suprotstavimo domaćom teglom, pod brendom "Naš med", pa potrošači mogu da prepoznaju šta je iz uvoza, a šta ne.

Ovakav uvoz meda, vodi u krah pčelarstva, dodaje Živadinović. Tačnije, vodi nas u problem koji sada imaju Hrvatska i Italija, jer su preplavljene kineskim medom. Kako objašnjava Živadinović, jedini spas za srpski med jeste isključivo plasman domaćeg proizvoda, sa garancijom kvaliteta. To mora biti u posebnoj ambalaži, kako bi se razlikovao od uvoznog meda.

- Uvoz meda je legitiman i legalan, jer je tržište otvoreno, ali to nije korektno prema domaćim proizvođačima - naglašava čelnik udruženja pčelarskih organizacija.MISLE SAMO NA PROFIT

EVIDENTNO je da ne postoji nikakav obzir privatnog kapitala prema saradnicima i kooperantima. Kako ističe Živadinović, oni će ih se odreći onog trenutka kad im to bude odgovaralo, jer je profit na prvom mestu.

- Pčelari zbog toga treba da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme - jasan je Živadinović.Komentari (14)

.

25.05.2020. 14:16

sobzirom da je rec o zdravlju nasih gradjana i to na hiljade, jer znamo kakvo mesto med zauzima... uvesti vanredno stanje, napraviti krizni stab, ispitati sve. Svako ka se pojavi sa medom losim po zdravlje kazniti i staviti u karantin...

Pera

25.05.2020. 17:12

Ja ću da platim za kvalitet i 20 € a za jeftini radioaktivni, me nije briga , a vama ko je kriv kad vam je samo važno da bude jeftino.

Zašto

25.05.2020. 23:07

A da li je realna cena domaceg meda 10€ i koliko je to pravi i domaci med ako se pcele prihranjuju secerom??! voleo bih da mi strucno neko to objasni posto se i ja malo bavim tim poslom!!!

ranko75

26.05.2020. 00:56

@Zašto - Ne da se malo bavis tim poslom nego se njime uopste ne bavis i zato i neznas nista. Sto se guras tamo gde nista ne znas?

Vlada

25.05.2020. 23:50

Realna cena meda je od 500-700 din. Takve su cene i kod pčelara ua pčelinjaku,kući. Nova tegla,poklopac,etiketa,pakovanje..Ali preprodavci na pijacima se "ugrade" i po 300 din po tegli.. zarade više nego pčelari... Zato cena meda ide i do 10 e...

alfa...!

30.05.2020. 19:17

@Vlada - U Sloveniji med,pravi,domaći.Slovenački,košta od 10 e,pa na gore,po tegli od 900 g,zavisno od trgovine.Med iz uvoza,je slabijeg kvaliteta i puno jeftiniji...

stevo

26.05.2020. 10:04

Da li ima neko da kaže kakav je kvalitet uvezenog meda, lepo napravite sertifikat, tj.komparaciju sastojaka pa ona pričajte.Lično smatram da je naš med skup bez potrebe.Šta je cilj udruženja pčelara, da za što manji rad ostvare što veću dobit i da im u tome pomogne država.Ja sam uvek za naše, ali ne profitere bilo koje vrste.

Nikola Kostić

26.05.2020. 10:57

Uhapsiti tog lika ili likušu čiji je potpis to omogućio! Taj med je verovatno i pun otrova!

Vladislav

26.05.2020. 12:09

Med ce se uvoziti, to je realnost ali ako je inspekcijski ispravan tu se ne moze nista. Bilo bi posteno da gospodin Zivadinovic objasni zasto je domaci med pri otkupu na veliko 2€!? Tu pcelar ne zaradi skoro nista

Pčelat

26.05.2020. 18:09

@Deki Dekic - Dragi gospodine da znate vi koliki je to posao da se dođe do tegle meda a i kolika su ulaganja ne bi tako pričao. Hvala...