Srećni zbog povratka poslu, još da se život vrati u normalu: Privrednici s radošću dočekali ublažavanje restrikcija donetih zbog epidemije

E. V. N.

22. 04. 2020. u 14:00

Svi se nadaju da će popuštanje mera ograničenja biti veće

Срећни због повратка послу, још да се живот врати у нормалу: Привредници с радошћу дочекали ублажавање рестрикција донетих због епидемије

Foto: I. Marinković

ZAKUPCI tezgi, zanatlije, krojači, frizeri, kao zapete puške čekaju trenutak kada će se ponovo vratiti na posao. U pojedinim gradovima, poput Pančeva, Jagodine, Šapca..., pijace su proradile, a u Beogradu bi trebalo da sve otvorene ponovo počnu da rade danas, pa će proizvođači, kojima propadaju na tone robe, malo odahnuti, a kupci će lakše stizati do bakaluka, pogotovo sezonskog voća i povrća, poput jagoda ili mladog krompira. Iako postoji bojazan za zdravlje, većini su zalihe novca potrošene i jedva čekaju novi prihod kako bi vratili bar deo uloženih para. Pojedine delatnosti su uprkos epidemiji virusa korona radile sve vreme, ali je promet bio minimalan. Primer su vulkanizeri, koji se žale da na prste jedne ruke mogu da prebroje vozače koji su zamenili zimske letnjim gumama.

Ipak, svi se nadaju da će popuštanje mera ograničenja iz dana u dan biti sve veće i da će se život, pa tako i posao, što pre vratiti u normalu. A samim tim i navike srpskih potrošača.


KIKINDA- TEZGE JOŠ NA ČEKANJU

ZELENE pijace u Kikindi, koje ne rade od 17. marta, ponovo će biti otvorene za nekoliko dana, jer je potrebno izvršiti dezinfekciju objekata, a svaki prodavac mora da ima i plan zaštite, odnosno da primenjuje sve propisane zaštitne mere.

- Nekoliko dana čekanja nikoga neće oštetiti, jer su građani i prethodnih nedelja imali gde da se snabdevaju. Pripremamo otvaranje samo zelenih pijaca, ne i robnih - izjavio je u utorak predsednik Kriznog štaba i gradonačelnik Pavle Markov.

Prethodnih nedelja u Kikindi su radile piljarnice, a voće i povrće imaju i veliki supermarketi. Razmena se obavljala i preko interneta, jer je otvorena onlajn prodaja.

U skladu sa merama Vlade Srbije i preporukama Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, posle 35 dana u Kikindi su u utorak mnogi pripremali radnje za početak rada u novim uslovima. (R. Š.)


BEOGRAD - REDOVNI RADOVI

UBLAŽAVANJE mera u borbi protiv virusa korona nije mnogo promenilo stanje na gradilištima u Beogradu, jer su radnici na većim rekonstrukcijama u prestonici bili angažovani sve vreme od uvođenja vanrednog stanja. Ipak, s obzirom na to da su za nama praznični dani i činjenicu da mnogi neimari žive u unutrašnjosti, tokom jučerašnjeg dana radilo se smanjenim obimom.

BULEVAR Reporteri "Novosti" nisu zatekli radnike na rekonstrukciji Bulvara patrijarha Pavla u beogradskom naselju Rakovica. Ipak, u nadležnoj direkciji za građevinsko zemljište navode da se radovi odvijaju planiranom dinamikom i da su radnici angažovani na rovovima na postavljanju vodovoda i kanalizacije i nisu vidljivi na površini trase saobraćajnice.

Kako su se uverili reporteri "Novosti", jedno od naznačajnijih gradilišta, preuređenje Savskog trga, prostora ispred nekadašnje zgrade Železničke stanice, gde je situacija bila redovna proteklih nedelja, uprkos vanrednoj situaciji, i juče je bilo otvoreno, ali sa osetno manjim brojem ljudi.

- Radnici uglavnom žive van Beograda, pa su tokom praznika bili kod kuće. Od danas će situacija biti redovna - kaže za "Novosti" Marko Stojčić, glavni urbanista Grada Beograda.

Nedaleko odatle, radnici su radili pripremu za asfaltiranje i postavljanje granitnih ploča na Savskom keju u Karađorđevoj ulici.

- Nismo nijednog momenta prekidali radove. Tako da i sada nastavljamo redovno, kao što je bilo po planu, ništa se posebno nije promenilo - rekao je jedan od radnika.

A tokom vanredne situacije, u jeku virusa, ništa nije sprečilo neimare da otpočnu sa radovima na dogradnji zgrade Fakulteta organizacionih nauka na Voždovcu.

Foto I. Marinković

- Počeli smo sa radovima 23. marta, a rok je da se završe do 13. novembra sledeće godine. Radimo na obezbeđivanju temeljne jame i radovi napreduju po planu - rekli su nam na ovom gradilištu.

A juče su mašine bile i u DŽordža Vašingtona, od Drinčićeve do Francuske ulice, kao što je i bilo najavljeno za prvog radnog dana, posle Uskrsa. (M. St.)


BEOGRAĐANI NE MENJAJU ZIMSKE GUME

IAKO su od juče mnoge zanatske radnje ponovo otvorile vrata za mušterije, veliki broj automehaničarskih i vulkanizerskih servisa u prestonici bio je na raspolaganju vozačima i proteklih nedelja. Ipak, po njihove usluge Beograđani su dolazili samo zbog većih kvarova, dok je redovne servise retko ko obavljao. I gume, koje su u obavezi da zamene do 1. aprila, gotovo da niko ne menja.

Kako su reporterima "Novosti" ispričali zaposleni u pojedinim prestoničkim vulkanizerskim radnjama, posla nikad manje nije bilo, a situacija se ne popravlja kao što su očekivali. Zimske gume i dalje se kotrljaju niz prestoničke ulice iako je odavno trebalo da ih zamene letnje. Menjali su ih samo oni koji su na posao umesto gradskog prevoza u ovim okolnostima išli svojim automobilom.


Foto I. Marinković

- U ovo vreme prošle godine imali smo pune ruke posla, a sada retko ko dođe da zameni gume - tvrdi radnik u jednoj u nizu vulkanizerskih radnji na Autokomandi. - Pošto imamo uslugu čuvanja guma, svega 10 odsto naših mušterija došlo je da ih preuzme i zameni. Uglavnom to već počne sredinom marta i ne možemo da postignemo, a sada gotovo da nema nikog.

I u automehaničarskoj radnji na Starom gradu zaposleni se žale da posla nema.

- Radili smo redovno do policijskog časa i u prethodnom periodu, ali džaba, kada je posao opao - žali se automehaničar u servisu u Ulici Svetozara Miletića na Dorćolu. (M. S.)


POŽAREVAC - U "KRUGU" SAMO JEDAN PRODAVAC

POŽAREVAC - U Požarevcu su 21. aprila ponovo otvorene zelene pijace, ali prodavaca skoro da i nije bilo, jer su kasno saznali za novu odluku. Na pijaci "Krug" u centru grada pojavio se samo jedan prodavac jabuka, dok su sve ostale tezge bile prazne. Očekuje se da će narednih dana biti više prodavaca, ali ne toliko kao pre vanrednog stanja, jer oni preko 65 godina i dalje ne mogu za svoje tezge.

Mnogi su se snašli tako što su svoje proizvode počeli da prodaju preko društvenih mreža, bez plaćanja pijačnine, već samo sa rashodom oko goriva, zbog dostave. Građani očekuju da će narednih dana doći do smanjenja cena u piljarama, koje su zatvaranje pijaca iskoristile da značajno podignu cene voća i povrća. (D. N.)


JAGODINA - RADE AUTO-MEHANIČARI

VEĆINA zanatlija u gradu na Belici juče nije otvorila svoje radnje. Još uvek ne rade obućari, a svoje radionice otvorili su auto-mehaničari i vulkanizeri.

- April i novembar su meseci kada imamo najviše posla. Sezona zamena zimskih guma trebalo je da počne 1. aprila. Mušterije još nisu počele da dolaze. Ne žure ili su u besparici. Na gubitku sam za 200.000 dinara. Biće mi potrebno godinu dana da bih se oporavio. Država bi trebalo da nam pomogne, a čuo sam da hoće. Najviše bi mi pomoglo kada bih bespovratno dobio finansijsku pomoć - kaže vulkanizer Dobrica Pavlović, čija vulkanizerska radnja "Crni vrh" posluje od 2011. godine.

U Jagodini su juče otvorene samo prodavnice robe široke potrošnje.

Slavica Aleksić, koja na "veliko" i "malo" trguje predmetima od plastike i stakla, nije prestajala da radi, jer se nije plašila, ali kaže da je promet bio prepolovljen, što je bilo i očekivano, jer je radila od 9 do 15 sati.

- Svako je imao svoj rezon da li će da radi ili ne. Ja sam trgovac po zanimanju i bila sam stanovišta da radnje nije trebalo zatvarati, jer je u marketima veća mogućnost da se neko zarazi. LJudi su najviše kupovali hranu, a čaše i plastični predmeti su im bili u drugom planu. Ukoliko ne dobijem pomoć države, malo ćemo, kako bi rekli stariji - da "krivljemo" - ocenjuje Slavica.(Z. Gl.)


NOVI SAD - VRATIO SE ZELENIŠ

SEDAM zelenih pijaca u Novom Sadu juče je počelo da radi posle višednevne pauze, nastale uvođenjem posebnih mera zaštite, ali u nešto restriktivnijem režimu kupoprodaje u odnosu na period pre zatvaranja zbog pandemije.

ZAŠTITA SVI oni koji izlažu svoju robu na pijacama u obavezi su da nose zaštitne maske i rukavice.

Nisu bile otvorene jedino kapije pijaca u Temerinskoj ulici, u Sremskoj Kamenici i popularnog "Najlona" jer ne zadovoljavaju određene propise koji u ovoj situaciji moraju da budu primenjeni.

- Važno je da su pijace ponovo počele da rade. Veliki pritisak je bio prethodnih nedelja da ih otvorimo. Veoma je bitno da proizvođači mogu da prodaju svoju robu, da privređuju, a građani da kupuju - izjavio je medijima gradonačelnik Miloš Vučević, podsetivši da je Novi Sad među prvim gradovima u Srbiji zatvorio svoje pijace.

U javnom komunalnom preduzeću "Tržnica" navode za "Novosti" da je novo radno vreme pijaca nešto kraće nego obično i traje od sedam do 14 časova.


Foto N. Karlić

- Pre otvaranja su ovlašćena javno komunalna preduzeća obavila detaljnu dezinfekciju, a pijace će nakon zatvaranja ponovo biti čišćene i dezinfikovane natrijum-hipohloridom - ističe Ana Pataki, pomoćnik direktora "Tržnice", napominjući da je poslovanje organizovano tako da je na svakoj pijaci omogućen prolaz potrošača kroz po jedan ulaz i izlaz, kako bi se izbegli kontakti.

Zaposleni na pijaci zaduženi su da kontrolišu broj prisutnih, zbog čega je u budućem radu moguće privremeno zadržavanje kupaca na ulazu dok se pijaca ne isprazni, a potom će postepeno biti puštani kupci koji žele da obave kupovinu svežih životnih namirnica, dodaju u "Tržnici", uz napomenu da je za svakom tezgom moguće da stoji samo jedan prodavac, kako bi se zadržala preporučena udaljenost.

ŠABAČKE KAFEDŽIJE SE SPREMAJU GOTOVO sve radnje i mnogi butici bili su otovreni juče u Šapcu, ali građani su se najviše zadržavali u redovima pred poštom i bankama. Iako je lokalni štab i juče delio maske i rukavice na više punktova u gradu, Šapčani nisu bili baš disciplinovani, a pravdaju se i da već treći dan nema novozaraženih virusom korona. Odlukom Štaba za vanredne situacije, zelene pijace i kvantaš rade još od 5. aprila. Brojne kafedžije koji još nisu otvorili lokale, uveliko se za to pripremaju. U više objekata sa ulice se mogu videti kako čiste i raspremaju, a kako su nam rekli, vrata za prve goste će otvoriti tek uz dopuštenje države, što očekuju već naredne sedmice. (A. D.)

Prvog radnog dana posle pauze, prema nezvaničnim informacijama, najposećenija je bila Riblja pijaca, a na ostalima uglavnom nisu bili popunjeni prodajni kapaciteti. (Z. Gr.)


TEK OTVORENI PANČEVAČKI PIJAC IMAO NEKOLIKO PRODAVACA

PANČEVAČKA zelena pijaca, koja je juče među prvima otvorila vrata kupcima - bila je skoro prazna. Tezge sa voćem i povrćem mogle su se nabrojati na prste jedne ruke, kao i one sa cvećem i koštunjavim voćem. Malobrojni prodavci, ali i kupci nisu bili bez zaštitnih maski i rukavica, a kako su nam rekli, ovih dana očekuju da se život ponovo vrati na zelene tržnice.

- Prodajem ovde više od 25 godina, uglavnom pečurke, orahe i lešnike - ispričao nam je Slavoljub Maksimović, iz Pančeva. - Dok je trajala zabrana rada, prodavali smo od kuće, nešto putem interneta ili po komšiluku. Prodaja za ovih nekoliko nedelja smanjena je za više od 50 odsto. Sinoć su nam iz pijačne uprave javili da možemo da počnemo sa radom, do 17 časova, ali verujem da mnogi nisu bili spremni da odmah izađu sa robom. Vidite da je još sve prazno i da narod slabo izlazi. Možda se boje.

Da je bolje da kupuju robu na otvorenom nego u marketima, smatra i Slobodan Ćirić, koji je takođe na pančevačkoj pijaci četvrt veka. Prodaje paškanat, šargarepu, peršun, krompir i pasulj.


Foto Z. Jovanović Mačak

- Imam svoje stalne mušterije, koje imaju moj broj telefona, i tako smo prodavali robu ovih nedelja - govori nam Ćirić. - Nekima smo je nosili na kuću, uglavnom starijim sugrađanima koji nisu smeli da izlaze, a ostali su dolazili kod nas. Pad prometa se i te kako vidi. I to drastično. Za ove tri nedelje gubitak je veliki. Ali, ko to sad gleda. Ne žalim se. Sigurno je moralo tako da bude.

Tezgu sa najviše povrća juče je imala Slađana Zorić iz Glogonja. Kako nam je ispričala, i oni su najveći deo svoje robe prodavali putem interneta ili su razvozili po kućama. (J. Su.)


I MATERIJAL NA KUĆNU ADRESU

PRODAVNICE građevinskog materijala gotovo da nisu ni prestajale sa radom, osim za Uskrs. Nataša Mijokov, prodavačica na stovarištu "Kovačević" u Čereviću, selu na obroncima Fruške gore, kaže da ovih dana imaju čak i više posla nego u redovnim okolnostima. Kupci traže sve iz asortimana, od šljunka i peska, do farbi, četki i razređivača.

- U ovom kraju ima mnogo vikendica, koje su trenutno pune ljudi i svi koji su došli zbog vanrednog stanja u prirodu, popravljaju nešto oko kuće ili grade, dograđuju - objašnjava prodavačica. Z. R.


MATURANTKINJE NE ODUSTAJU OD HALJINA

VLASNICA krojačke radnje "NS kašmir tim" Jovanka Marić iz Novog Sada kaže da je od početka vanrednog stanja, kao i mnoge njene koleginice, šila maske, tako da nije ni prestajala da radi. Od juče je i zvanično ponovo otvorila svoj salon, a mušterije su izgleda jedva dočekale da donesu pantalone na skraćivanje i jakne na zamenu rajsferšlusa.

- Žene sređuju ormare i donose sve što treba da se popravi - kaže Marićeva. - Zvali su me i raspitivali se kada ću početi da radim. Imam čak i porudžbine za maturske haljine, a dve devojke su veoma uporne i žele da ih sašiju, bez obzira na to što se još ne zna da li će biti proslave mature. Prvog radnog dana su dve žene donele materijale da im sašijem presvlake za baštenske stolice. Imamo porudžbinu i za jednu venčanicu. Drago nam je što niko ne odustaje od svojih želja i što se život polako vraća u normalu. (Z. R.)
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije