SVAKOM radniku u privatnom sektoru u Srbiji država u naredna tri meseca garantuje minimalnu zaradu od 30.367 dinara. Da li će mu biti isplaćeno i više od toga zavisi isključivo od poslodavca, koji će u zavisnosti od toga da li je zaposleni radio redovno, od kuće ili je bio na prinudnom odmoru zbog vanrednog stanja, isplatiti zaradu. Država se programom mera za pomoć privredi obavezala da preduzetnicima namiri minimalac za svakog zaposlenog, kao i da im pauzira poreze i doprinose na zaradu do januara sledeće godine. To znači da, ukoliko radnik radi za minimalac, poslodavac u naredna tri meseca neće imati ni dinar troška za njegovu zaradu.

Za sve ostale situacije, kada zaposleni dobija više od minimalne zarade računica je drugačija. Za radnika koji je zaradio prosečnu platu, koja u Srbiji iznosi 59.941 dinar neto, odnosno 97.033 dinara bruto, država će dati 30.367 dinara, a poslodavac će tokom tri meseca dodavati samo razliku od 29.574.

- Porezi i doprinosi koji bi trebalo da dospevaju prilikom isplate arade za jedan mesec u periodu od aprila do juna odlažu se za period posle prvog januara 2021. i plaćaju se na 24 mesečne rate - objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

DUPLE PLATE U POJEDINIM firmama su radnici pomislili da će dobiti dve plate, pošto je objavljeno da im jednu uplatu garantuje država, a smatrali su da im drugu duguje poslodavac.
- Bilo je nekoliko takvih konstatacija, ali to je situacija koja je u ljudskoj prirodi, da čovek čuje ono što želi - smatra Ljiljana Karaklajić. - Lako je objasniti o čemu se radi, pa se nadamo da neće biti puno razočaranih.

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da će mere biti uspešne samo ako se budu brzo realizovale. On ističe i da je važno da država kontroliše raspodelu pomoći, odnosno da li će minimalac stići do radnika.

- To neće biti teško, jer se može proveravati preko penzionog i zdravstvenog fonda - objašnjava Milićević. - Ova mera je usmerena prema preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, a njih u Srbiji ima više od 750.000. To je ogroman broj i opasno je što ti ljudi nemaju priliv sredstava. Ove mere su oročene na tri meseca, ali one ni ne bi smele dugo traju, jer ne može biti dobro ako se nekom daju nezarađena sredstva.

Branko Milekić, vlasnik tekstilne kompanije "Forma VS" iz Beograda, kaže da je juče radnicima isplatio martovsku platu, a da će mu pomoć države dobro doći za april, maj i jun.

- Imamo 160 zaposlenih i svakako ne bismo otpuštali radnike i da nije bilo ovih mera, ali ipak nam dosta znači što je država preuzela tu obavezu na sebe - ističe Milekić. - Proizvodnja je potpuno stala i radionice su prazne. Trenutno funkcioniše samo internet prodaja. Sve je blokirano, ne rade ni dobavljači, ni prodaja, tako da nema priliva.

I Ljiljana Karaklajić, direktorka kurirske službe "Dekspres" koja zapošljava oko 1.100 ljudi, smatra da su mere koje je Vlada donela od izuzetnog značaja.

PREDLOZI NA MEJL PRIVREDNA komora Srbije pripremila je dokument u kome su definisana ključna pitanja, nedoumice kao i predlozi od značaja za kvalitetnu izradu akata Vlade Srbije neophodnih za brzu implementaciju mera podrške privredi. PKS je pozvala privrednike da joj šalju predloge na mejl adresu covid19@pks.rs, a kako bi oni bili prosleđeni Ministarstvu finansija i timu za implementaciju ekonomskih mera.

- Naša delatnost je takva da nam posao opada kada naši klijenti nemaju posla, pa samim tim nemaju ni šta da šalju, tako da ne smemo gledati samo uticaj direktno na nas, već na celu privredu. Napravljen je dobar plan za oporavak i verujem da će se to lepo videti kada podvučemo crtu ispod ove 2020. godine - priča Karaklajićeva. - Nismo nijednog trenutka pomislili na otpuštanje radnika. Imamo oko 30 zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu, i to samo zato što su tek počeli da rade, a ostali imaju veće zarade i mi ćemo isplatiti tu razliku.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Zoran Vujović, kaže da će se većina poslodavaca koji posluju i u vreme krize potruditi da radnicima daju i više od minimalca, da bi ih zadržali.

- Nije, međutim, u redu da zaposleni kod privatnika dobiju minimalac, a da svi oni koji su na platnom spisku raznih državnih agencija i javnih preduzeća, koji su praktično na godišnjem odmoru dobiju svoje pune, agarantovane plate - smatra Vujović. - Oni žive od našeg rada i trebalo bi da podnesu teret krize.