U Senti brašno prave u četiri smene, imamo ga i za pomoć drugim zemljama

J. LEMAJIĆ

26. 03. 2020. u 11:00

У Сенти брашно праве у четири смене, имамо га и за помоћ другим земљама

Brašno na traci "Žitoprometa"

U fabrikama "Žitopromet" i "Biospringer" proizvodnja ne staje, "Biospringer" uvećao proizvodnju kvasca za čak 450 odsto
DOMAĆICE širom Srbije ne treba da brinu - brašna i kvasca će biti dovoljno za sve potrošače! U fabrikama "Žitopromet" i "Biospringer" u Senti ovih dana proizvodnja ne staje, kako bi rafovi u prodavnicama širom Srbije, ali i regiona, bili napunjeni brašnom i kvascem.

U "Žitoprometu" 160 radnika radi u četiri smene, sedam dana u nedelji, a iz ove fabrike dnevno izađe oko 110 tona brašna brenda "sentela".

- Na udaru smo zbog nepotrebno velike potražnje za brašnom, kao što je to slučaj i sa šećerom, uljem i drugim prehrambenim proizvodima. Kažem da je nepotrebno, jer mi brašna imamo dovoljno i u vidu sirovina i gotovih proizvoda - poručuje Predrag Đurović, direktor "Žitoprometa". - U našim pogonima u januaru smo implementirali novu mašinu za pakovanje kilskog brašna i u punom kapacitetu radimo već mesec dana. U realnim uslovima to je i više nego dovoljno.

Iz ove senćanske fabrike tokom prošle godine izašlo je ukupno 14.000 tona kilskog brašna. Samo u martu, koji još nije gotov, Senćani su tržištu isporučili više od dve hiljade tona.

IMAMO I ZA DRUGE DIREKTOR "Žitoprometa" apeluje na građane da ne prave zalihe i ističe da ova kopmanija ima dovoljno magacinskog prostora i kapaciteta da upravlja robom:
- Roba svakodnevno odlazi u trgovinske lance i ne vidim nijedan razlog da neko brine da će u ovim uslovima ostati gladan. Prehrambena industrija može da odgovori ovim zahtevima, i to ne samo u našoj zemlji, nego možemo da budemo solidarni i da pomognemo zemljama u regionu.

- To znači da ćemo mart završiti sa oko tri hiljade tona, a ako uzmemo da je veća potražnja bila već i u januaru i februaru, kada smo isporučili 2.500 tona, vrlo brzo ćemo ostvariti polovinu prošlogodišnje prodaje kilskog brašna - dodaje Đurović. - Sirovina za rad imamo dovoljno do žetve, a i posle nje. Bez obzira na sve, žetva se očekuje za oko tri i po meseca, kada stiže nova količina pšenice, koja po očekivanjima neće biti mala, i zato ne očekujemo nikakve promene koje bi mogle da ugroze naš rad i snabdevanje tržišta.

U "Žitoprometu" se na tri linije svakodnevno proizvodi i 36 tona suve testenine, koji se odmah isporučuju tržištu, jer je pritisak i na ove namirnice izuzetno veliki.

I fabrika za proizvodnju kvasca "Biospringer" počela je da radi punim kapacitetom, tako da će proizvodnja kvasca u malim pakovanjima biti uvećana za 450 odsto, a proizvodnja u pakovanjima od 500 grama za pekare za 100 odsto.

- Plan je da dostignemo mesečnu proizvodnju od 900 tona kvasca, a to je četiri puta više u odnosu na dosadašnju - kažu u kompaniji "Biospringer".


ŽILA KUCAVICA

OVA vanredna situacija je pokazala da su poljoprivreda i na nju naslonjena prehrambena industrija vrlo žilave privredne grane i predstavljaju budućnost za sve nas - smatra Đurović. - Sada se vidi koliko je važno da država bude nezavisna u prehrambenom smislu, da može da obezbedi sigurnost svom stanovništvu. Tada ne zavisi ni od uvoza, ni od tuđe pomoći. To je ohrabrujuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Anja

26.03.2020. 18:01

One drzave koje non stop pljuju po Srbiji ne treba da dobiju nista od nas pa ni brasno, pogotovu ne Milo.