Otvorena deonica Miloša Velikog od Surčina do Obrenovca: Predstavnik kineske kompanije potvrdio Vučiću da će auto-put do Požege biti završen do kraja 2021. (FOTO/VIDEO)

Novosti online/ Agencije

18. 12. 2019. u 11:17

Отворена деоница Милоша Великог од Сурчина до Обреновца: Представник кинеске компаније потврдио Вучићу да ће ауто-пут до Пожеге бити завршен до краја 2021. (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

Deonica autoputa "Miloš Veliki" Surčin - Obrenovca duga 17,6 kilometara otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića

OBRENOVAC - Deonica autoputa "Miloš Veliki" Surčin - Obrenovca duga 17,6 kilometara otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čime je kompletiran autoput od Beograda do Čačka u dužini od 120 kilometara.


Završetkom i tog dela autoputa "Miloš Veliki" od Beograda do Čačka će moći da se stigne za oko sat vremena.


Vučić je obilazeći novi autoput i veliki most kod Obrenovca na Savi i Kolubari, u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije C C C C, koja je angažovana i na gradnji deonice od Preljine do Požege, dobio obećanje direktora Džang Sjaojuena da će taj autoput biti završen do kraja 2021. godine.


Predsednik je rekao da će građani za tačno dve godine ići autoputem od Beograda do Požege i da se građani više neće mučiti vožnjom kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru.


Vučić je istakao da će Čačak i okolna mesta "procvetati" i u šali rekao direktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku - "to si ti Drobnjak sve nameštao za Čačak".


Kazao je, takođe, da će 28. decembra biti predstavljen plan za razvoj koji neće biti samo spisak lepih želja.


"To će biti plan sa veoma snažnom reformskom agendom za rast od šest i više odsto do 2025. godine. Želimo da budemo prvi u Evropi po stopi privrednog rasta".


Vučić se osvrnuo i na to što su pojedini,kako kaže, govorili da je sve što on priča samo fatamorgana i pozvao ih da sada dođu na autoput i sami se uvere da li je u pitanju fatamorgana.

Foto: Z. Jovanović


Kako je rekao, Kinezi su stekli ogroman kredit kod nas, jer prihvataju ono što drugih neće, a sklanjaju se kada se neki drugi tuku, kada misle da u pitanju laka zarada.


Vučić je kazao da će taj autoput do Požege biti, kako on kaže, velika stvar, u jer će se završiti taman u vreme kada njemu ističe mandat.


"Mogu onda ponosno da odem", dodao je predsednik Srbije.


Predsednika Srbije je na mestu otvaranja autoputa dočekao veliki broj građana, a otvaranju prisustvuju i premijerka Ana Branbić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ambasadorka Kine Čen Bo.

Foto: Z. Jovanović
Predsednik je i na zvaničnom instagram profilu "BudućnostSrbijeav" čestitao građanima Srbije otvaranje deonice Surčin - Obrenovac i zahvalio radnicima koji su bili angažovani na izgradnji tog puta.

Foto: Z. Jovanović


"Hvala vrednim radnicima, koji su uradili veliki posao za našu zemlju, hvala im na borbenosti i čestitam im na borbenosti i čestitam svim građanima Srbije otvaranje Surčin - Obrenovac. Beograd - Čačak stizaće se za sat vremena, to je ono što smo sanjali decenijama", poručio je Vučić uz fotografije današnjeg obilaska puta.


Foto: Z. JovanovićDEONICA DUGA 17,6 KILOMETARA

Deonica je duga 17,6 kilometara i povezaće auto-putem ceo potez od Beograda do Čačka od 120 kilometara.

Novi autoput ima ukupno 12 mostovskih konstrukcija, raspona od 11 do 1.581 metra, kao i dve velike petlje Surčin i Obrenovac.


Najveći most kod Obrenovca dužine 1.581 metar i širine 29 metara, na ušću Kolubare u Savu, urađen je sa 27 stubova i 33 raspona, a ugrađeno je 88.000 kubika betona i više od 11.500 tona aramature.


Takođe, u trasu autoputa od Surčina do Obrenovca ugrađeno je više od 2,7 miliona kubika peska i oko 190.000 tona asfalta.Foto: Z. Jovanović


Veliki most kod Obrenovca sastoji se od južnog i severnog pristupnog mosta, kao i glavnog mosta koji je građen sistemom "krletke", što podrazumeva istovremenu izgradnju pristupnih mostova i spajanje prema glavnom rasponu koji je dugačak 185 metara.


Raspon između stubova na mostu je 275 metara.


Taj most je u junu ove godine spojio surčinsku i obrenovačku stranu, to jest obale Boljevaca i Bariča.


Foto: Z. Jovanović


Inače, na tom mestu se nalazi i najveći plovni put Save u širini od 150 metara.


Otvaranjem autoputa od Surčina do Obrenovca, autoput "Miloš Veliki" će preko Surčinske petlje biti povezan sa Koridorom 10 i Beogradom.


Deonica je podeljena na pet sektora: pored izgradnje mosta, podrazumeva nadzvožnjak preko pruge Ostružnica - Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.Foto: Z. Jovanović


Petlja Surčin povezuje novu trasu autoputa sa obilaznicom oko Beograda odnosno budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.


Surčinska petlja spaja autoputput E-75 sa autoputem E-763 (Miloš Veliki) odnosno putne koridore 10 i 11.


Ta petlja nalazi se otprilike između petlje Dobanovci i ostružničkog mosta, tako da će vozači moći do petlje Surčin da dođu sa južne strane preko Ostružnice, a sa severne od Dobanovaca.


Obrenovačka petlja je nešto manja od surčinske, a sastoji se od dve mostovske konstrukcije odnosno dva nadvožnjaka i predstavlja vezu Koridora 11 sa Obrenovcem i okolnim mestima.

Foto: Z. Jovanović


Radovi su zvanično otvoreni u martu 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin - Obrenovac bude gotova do 5. januara 2020. Vrednost radova je 233,67 miliona dolara.


Putevi Srbije su investitor, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.


Projekat izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.


Foto: Z. Jovanović


Glavni izvođač je kineska kompanija C hina Communications Construction, čija je ćerka firma C hina Road and Bridge Corporation (CRBC) gradila i Pupinov most na Dunavu između Zemuna i Borče.


Zajedno sa već otvorenim deonicama: Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, Ub-Lajkovac i Ljig-Preljina činiće autoput od Beograda do Preljine kod Čačka u dužini oko 120 kilometara.


Očekuje se da u martu 2020. počnu i radovi na spajanju Novog Beograda sa Surčinom odnosno pravljenju gradskog autoputa u dužini od 7,9 kilometara.


Foto: Z. Jovanović


Pored toga, na trasi Koridora 11 prema Crnoj Gori, do kraja 2021. trebalo bi da bude završena i deonica od Čačka do Požege.


Najavljeno je da bi ugovor za nastavak gradnje autoputa od Požege do Duge Poljane mogao da bude potpisan tokom 2020. i onda bi ostalo još poslednji deo autoputa do Boljara na granici sa Crnom Gorom.VUČIĆ: ŽELIMO BRZU PRUGU DO NIŠA, POTREBAN NOVAC


Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da bi želeo da do Niša bude izrgađena brza pruga, kao što će biti izgrađena do Subotice i dodao da je to jedina dilema koja ostaje oko infrastrukturnih planova, zbog cene.


"Sve je jasno za prugu Niš-Preševo i Dimitrovgrad, tamo će biti pruga za brzinu od 120 kilometara. Za brzu prugu do Niša, koja bi išla na veću brzinu skače dramatično cena za 800 miliona“, rekao je on.


Vučić je kazao da bi želeo da se pronađe izvor za taj novac, jer lično želi da Niš ima isti status kao Novi Sad.

I TRUBAČI NA SVEČANOSTI
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

Tanja

18.12.2019. 13:45

Srija se gradi i razvija punom parom, bez stajanja, sto je rezultat pametnog i vrednog ulaganja!

Acko

18.12.2019. 13:45

Zavrsetkom ovog auto-puta, putna infrastruktura u Srbiji je podignuta na visi nivo i danas je jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope!

Anja

18.12.2019. 13:46

Srbija se gradi i razvija punom parom, bez stajanja, sto je rezultat pametnog i vrednog ulaganja!

MAKSS84

18.12.2019. 13:49

Sve sto je do sada nas predsednik obecao on je to i ispunio mnogo brze nego sto je to predvidjeno.

marko

18.12.2019. 13:51

Srbija je dosta napredovala u poslednjih 5godina i rezultati su vidljivi. Auto-putevi se grade i spapaju Srbiju sa svih strana.

Danilo

18.12.2019. 13:54

Mi smo medju prvima po cenama (počev od hrane, goriva itd...) , kao i po zaradama (ovo drugo otpozadi).

Nikoletka

18.12.2019. 13:58

Veliki je dan,godina i decenija u kojoj Srbija sve ovo realizuje.Izuzetna je čast gledati i prelaziti ove novoizgradjene kilometre puta.Ovime je Srbija dosanjala svoj san.

Koliko sendvicara

18.12.2019. 14:09

Gradjeno iz kredita Kineza od Kineske firme i popriličnog broja kineskih radnika. Platili smo Kini da ona gradi o našem trošku u Srbiji. Zaradu ostvarili Kinezi i iz kredita i iz samog posla gradnje. Srpska privreda nije videla žutu banku od svega. Kineske firme dobile sertifikat kojim mogu da učestvuju na svetskom tržištu kao kvalifikovane firme, a naše firme izvisile i tu. Novac od kredita slio se u Kinesku privredu. Za ovo bi u Nemackoj bili uhapšeni.

goran

18.12.2019. 16:02

@Koliko sendvicara - a tebi je bilo draže kada su Austrijanci 15 godina isto to radili?

A.lazic381@gmail.com

18.12.2019. 14:17

Iz Žarkova i dalje treba 2 sata... ukucajte u navigaciju i vidite šta će da vam kaže

Petar Krajic

18.12.2019. 14:19

Hvala rukovodstvu koje nam je omogucilo sigurne i bezbedene puteve u nasoj zemji.

Goran Sesiric

18.12.2019. 14:21

Stvarno izgleda prelepo po svim standatrdima bezbedan, sirok da ljudi stignu lepo i na vreme u svoje domove pred predstojece praznike.

Aska

18.12.2019. 14:31

Izgradnjom ove deonice spaja se Koridor 10 sa Koridorom 11 a Zapadna Srbija postaje mnogo interesantnija za investiranje.

Dejan

18.12.2019. 14:37

Izgradnjom ove deonice spaja se Koridor 10 sa Koridorom 11 a Zapadna Srbija postaje mnogo interesantnija za investiranje.

Rose25

18.12.2019. 14:52

Sad se tek vidi koliko znači Vučićevo pokretanje saradnje sa državom Kinom, kineskim investitorima, i kineskim preduzetnicima.

Milan

18.12.2019. 15:37

Srbija se razvija u svakom pogledu, sa novim putevima dolaze i nove investicije i fabrike! Srpski narod je postao bogatiji za vise vremena!

Kalina

18.12.2019. 16:16

Veliki dan za Srbiju. Kada se zeli onda se tezi ka tom ostvarenju. Mi smo pratili svoje snove i uspeli. Vucic je ispunio svoje dato obecanje.

Zora Jović

18.12.2019. 16:23

Svaki deo puta je veća šansa da svaki grad dobije priliku da dovuče investitore i time dobije priliku da se ravnomerno razvija sa ostalim gradovima.

Иван

18.12.2019. 17:02

погледајте сад ситуацију!!! сат времена од Сурчина до Остружнице....и још нисам стигао!

Aksentije

18.12.2019. 17:18

Ovakvi projekti su veoma znacajni i preko potrebni jer su moderne i brze saobracajnice veliki preduslov za dovodjenje novih investicija.

Sava

18.12.2019. 22:24

Srbija se razvija u svakom pogledu iz dana u dan sa novim putevima dolaze i nove investicije

caca

18.12.2019. 22:59

Ovo je jos jedan veliki infrastrukturni projekat koji se realizovao,ali ovde nije kraj puta,Srbija ide dalje,Srbija ide u bolju i jacu buducnost!!!!Samo napred Srbijo!!!

Uros

18.12.2019. 23:04

Odlicne vesti za celu Srbiju, od sada od Beograda do Cacka mnogo brze ce se stizati i smanjice se guzva na Ibarskoj magistrali.

Реалан

18.12.2019. 23:06

Окупио се велики број пензионера... Могли су бар ове аутобусе да сакрију...

Mirko

18.12.2019. 23:09

Otvaranjem deonice puta Milos Veliki je otvaranje jednog novog perioda i vremena napredovanja i podizanja Srbije.

Marija

18.12.2019. 23:44

Ko bi rekao pre nekoliko godina da ce od Beograda do Cacka stici za samo sat vremena,saobracaj u Srbiji uveliko napreduje.

Pedja

19.12.2019. 06:31

Ono sto je nekad izgledalo.nezamislivo postaje stvarnost i ovakvi veliki infrastrukturni projekti nisu moguci bez ozbiljne i odgovorne drzavne i ekonomske politike.

dzo

19.12.2019. 06:38

Kada se zeli onda se tezi ka tom ostvarenju. Vucic je ispunio svoje dato obecanje.

Nena

19.12.2019. 06:41

Sada imamo puteve kakve nikada do sada nismo imali. Ponosni smo na naše puteve.

Irina

19.12.2019. 07:38

Plodovi rada i truda su vidljivi. Velike investicije stvaraju bolje uslove za život.

Maja

19.12.2019. 08:32

Srbija se razvija i napreduje u svakom pogledu, novi autoput nam donosi i nove investitore a samim tim i nova radna mesta.

Radmila

19.12.2019. 08:38

Nastavlja se uspesna radnja i veliki pomak za sve nas, Srbija je na pravom putu.