„Huavej“ stiže u Kragujevac

NovostiOnline

ponedeljak, 04. 11. 2019. u 19:45

„Хуавеј“ стиже у Крагујевац

Foto Depositphotos

„Huavej“ oprema vredna dva miliona dolara, koju je Narodna Republika Kina donirala za potrebe Gradskog data centra, stigla je u Kragujevac, i Centar bi trebalo da počne sa radom polovinom novembra
„Huavej“ oprema vredna dva miliona dolara, koju je Narodna Republika Kina donirala za potrebe Gradskog data centra, stigla je u Kragujevac, i Centar bi trebalo da počne sa radom polovinom novembra.

Kako je za lokalni portal najavio Danilo Savić, član Gradskog veća za elektronsku upravu i „Pametan grad“, građani Kragujevca će ubuduće lakše i brže dolaziti do realizacije zahtevanih usluga bez odlaska na šaltere preduzeća ili uprava, zahvaljujući primarnom Data centru u kome će se čuvati podaci grada, gradskih uprava, svih javnih preduzeća i ustanova koji su u okviru nadležnosti grada.

Inače, u Kragujevcu je u toku izgradnja i Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka, površine 11.000 kvadratnih metara, u koji će Vlada Republike Srbije uložiti više od 30 miliona evra.

Očekuje se da će ovaj centar, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biti završen do jula sledeće godine, a za korišćenje njegovih kapaciteta zasad su zainteresovani „Majkrosoft“, IBM, „Orakl“ i Banka Poštanska štedionica.

Kragujevac je interesantan kineskoj kompaniji „Huavej“ i u smislu da ovaj tehnološki gigant planira da otvori regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu, a koji će se nalaziti upravo u zgradi Državnog data centra.


rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

vladimir

04.11.2019. 22:28

Nije toliko ni bitna sama "investicija", već kada predsednik Kine Si Dji Ping, možda i najmoćnije ekonomije sveta /ako nije, biće sutra/ prima bez "uobraženosti" našu premijerku Brnabić i dogovara na zvaničnom nivou dalju saradnju, ravnopravnu, bez "ucena" i s poštovanjem, u obostranom interesu! To su velike države, veliki narodi i veliki državnici!

Zakoni ekonomije

05.11.2019. 16:02

Ne mogu da verujem da ste toliko naivni. Kina vas okupira. Probudite se.