Premijerka u Šangaju: Sastanak sa predstavnicima Huaveja, kompanije Hbis i rukovodstvom Banke Kine

Tanjug

04. 11. 2019. u 07:33

Najznačajniji susret u Šangaju Brnabić će u ponedeljak imati sa predsednikom Kine Si Đinpingom

Премијерка у Шангају: Састанак са представницима Хуавеја, компаније Хбис и руководством Банке Кине

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se u ponedeljak jutro u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Huavej, čime je započela višednevnu posetu Kini.

Brnabić je rano jutros po srednjeevropskom vremenu razgovarala sa potpredsednikom Huaveja i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom.

Li je istakao da Huavej, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji.

Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji, sa "Telekomom" i sa srpskim MUP-om.

Sa premijerkom, sastanku prisustvuju i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

Na sastanku su i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsednik Saveta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić.

Najznačajniji susret u Šangaju premijerka Srbije u ponedeljak će imati sa predsednikom Kine Si Đinpingom.


BRNABIĆ U KINI SA PREDSTAVNICIMA HBISA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u ponedeljak u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Hbis, vlasnika smederevske Železare.

Delegaciju kineske kompanije predvodio je predsedavajući Ju Jong.

ULAGANJE U NOVI POGON ŽELEZARE Krajem jula ove godine u smederevskoj Železari počela je gradnja novog ekološkog pogona - aglomeracije. Hbis u novi pogon ulaže se 120 miliona dolara, odnosno sama investicija je vredna 80 miliona dolara, a kineski vlasnik će u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti Železare investirati i dodatnih 40 miliona dolara, a do sada je investirao 150 miliona evra.

Na početku susreta Brnabić je još jednom zahvalila što je Hbis tom investicijom u Srbiji pomogao da se sačuva 5.000 radnih mesta u samoj čeličani i više od 20.000 radnih mesta indirektno.

"Železara je odraz našeg čelicnog prijateljstva", istakla je Brnabić.

Sastanku sa premijerkom prisustvuju i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik PKS Marko Čadež.

HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.


PREMIJERKA SA RUKOVODSTVOM BANKE KINE

Premijeka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u ponedeljak u Šangaju sa rukovodstvom Banke Kine (Bank of China), koja posluje i u Srbiji.

Brnabić je razgovarala sa predsedavajućim Banke Kine Liu Liangom i izvršnim direktorom i izvršnim potpredsednikom Lin Đindženom.

Premijerka je istakla da kroz saradnju sa Bankom Kine, Srbija ima priliku da privuče još kineskih investitora.

"Veliko mi je zadovoljstvo i drago mi je što imamo priliku da razgovaramo o tome koliko ste zadovoljni, šta ste do sada uradili i kakvi su vam dalji planovi", rekla je Brnabić na početku sastanka.

Banka Kine stigla je u Srbiju 2017. godine, kada je svečano otvorena u Beogradu, u prisustvu tadašnjeg državnog rukovodstva.

Predsednik Banke Kine Tian Guoli je tada rekao da otvaranje njegove banke u Beogradu predstavlja važan korak koji ta banka preduzima u cilju izlaska u susret rastućim potrebama ekonomske saradnje Srbije i Kine, te da će "Bank of China", finansijskim uslugama koje pruža, dati svoj dalji doprinos kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

Kineska banka osnovana je 1912. godine u Šangaju i danas posluje u više od 50 država sveta.

Bavi investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima.

RAZMENA POKLONA U ŠANGAJU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poklonila je predsedavajućem Banke Kine (Bank of China) Liu Liangu, kao i predstavnicima kompanije Huavej, slike naivnih slikara iz Kovačice.

Premijerka je na poklon od rukovodstva Banke Kine dobila monografiju banke, u kojoj su predstavljena njihova predstavništvo širom sveta, među njima i ono u Srbiji.

Brnabić je svojim domaćinima poklonila slike Pavela Cicka, jednog od najpoznatijih naivnih umetnika u Srbiji.

"Ovo je naša naivna umetnosti iz Kovačice. Predstavljeno je vojvođansko selo. Da vas podseća na Srbiju", rekla je premijerka kineskim partnerima nakon sastanaka.

Uz izraze zahvalnosti, Liu je izvratio da će sigurno doći ponovo u Srbiju i ds će potražiti "takvo mesto".

Od predstavnika kompanije Huavej premijerka je dobila sliku, na kojoj je naslikan paun, raširenog repa, koji predstavlja veoma pozitivnu simboliku u Kini.

Predstavnici Huaveja poželeli su da se širi i saradnja Srbije i Kine u oblasti digitalizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije