Bosna i Hercegovina uključila se danas u trku za privlačenje Folksvagenove investicije od 1,3 milijarde evra, nakon što su mnoge zemlje regiona već počele da ističu svoje šanse u novonastaloj situaciji oko turske ofanzive u Siriji.

"Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali ", rečeno je iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića za "Dnevni avaz". Prema informacijama lista, za gradnju nove fabrike ponudili su dve lokacije, obe na području Kantona Sarajevo.

"Jedna je na mestu gde je bio TAS, a druga na području opštine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uslove finansiranja", istakli su upućeni u pitanje, ocenivši da ni Turska nije sto odsto "otpala".

PROČITAJTE JOŠ -  FOLKSVAGEN OSTAJE U TURSKOJ: Ne tražimo alternativne lokacije za novu fabriku

Ističu da je postojao spor između nemačkog Folksvagena i sarajevskog Preventa zbog ulaganja u firmi Folksvagen Sarajevo, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rešava, prenosi "Blic".

Hrvatski mediji takođe pišu o poseti nemačkog ministra privrede Petera Altmajera Hrvatskoj i o njenom ulasku u bitku za ovu investiciju vrednu više od milijardu evra.

Hrvatskoj vladi pomogao je Mate Rimac, poznato ime u svetskoj autoindustriji, koji je u Zagrebu pokrenuo kompaniju "Rimac automobili" i stvorio jedan od najbržih električnih vozila na svetu.

Upravo je on bio kontakt osoba između Folksvagena i hrvatske vlade, piše "manager.ba".

Izgledi za to da Hrvatska dobije Folksvagenovu investiciju nisu bili veliki ni pre, a ni sada se nisu popravili, piše, međutim, "Poslovni dnevnik".

Iako je ministar privrede Darko Horvat nemačkom kolegi Peteru Altmajeru iskazao spremnost da Hrvatska prihvati deo proizvodnje koju Folksvagen planira da premesti iz Nemačke, mali su izgledi da se tako nešto i ostvari, piše list.

Povodom nove trke u regionu oko dolaska Folksvagena, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u tekstu.

"Obećao sam od početka da ćemo se boriti. Videli smo da su neke zemlje povećale svoje ponude za Folksvagen, a mi smo ponudili mnogo više. U kešu ne možemo da ponudimo više, ne zato što nemamo novca, već zato što imamo ograničenje, ali u svemu drugom smo spremni da ponudimo i duplo više", rekao je Vučić.

Nemački dnevnik "Velt" piše da će projekat izgradnje Folksvagenove (VW) fabrike u Turskoj zavisiti od daljeg razvoja političke sutuacije u vezi s turskom ofanzivom u Siriji.

List podseća da je VW privremeno stavio "na led" planove za otvaranje fabrike u Turskoj nakon što je turska vojska započela vojnu intervenciju u Siriji.

"Pratimo razvoj događaja. Planovi za Tursku su trenutno na čekanju. Ne tražimo aktivno alternativne lokacije", prenosi "Velt" jučerašnju izjavu šefa proizvodnje Folksvagena Andreasa Tostmana, i ocenjuje da, u zavisnosti od daljeg političkog razvoja, VW ostavlja sebi otvorenim dalje mogućnosti.