ODUSTALI OD ŠTRAJKA GLAĐU: Malinari se dogovorili oko cene sa otkupljivanjima

N. J.

16. 07. 2019. u 13:38

ОДУСТАЛИ ОД ШТРАЈКА ГЛАЂУ: Малинари се договорили око цене са откупљивањима

Foto: D. Dozet

Proizvođači "srpskog crvenog zlata" odustali od najavljenog štrajka glađu i obustave berbe. Očekuje se dodatni rast cene i do 15 dinara. Sav rod će b iti plaćen po najvišoj ceni koju malina dostigne na tržištu

UPRKOS neujednačenim otkupnim cenama "crvenog zlata" u srpskim hladnjačama, poljoprivrednici okupljeni u Asocijaciji proizvođača maline i kupine, odustali su od najavljene obustave berbe i štrajka glađu. Oni su uz posredovanje Ministarstva poljoprivrede, postigli dogovor sa otkupljivačima, da ceo rod bude plaćen po krajnjoj, najvišoj ceni koja će se formirati tokom naredne dve sedmice.


PROČITAJTE JOŠ -Malina neće ispod 1,45 evra


- Tražili smo da minimalna akontna otkupna cena bude 174 dinara, da se ukine nestručno klasiranje kojim se cena veštački obara i da se odmah počne sa postepenim povećanjem cene. Trenutna akontna otkupna cena je od 140 do 145 dinara, imamo obećanje da će sledećeg ponedeljka ona biti povećana za 10 do 15 dinara i da će nastaviti da raste do kraja berbe - naglasio je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača maline i kupine. - To znači da će sav rod biti plaćen po najvišoj ceni koju malina dostigne na tržištu, a mi očekujemo da će ovaj iznos biti viši od tražena 174 dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
Malina traži pomoć države

Stav da se proizvođačima po okončanju berbe sav rod isplati po maksimalnoj dostignutoj ceni - odvratio je poljoprivrednike od protesta.

Sastanak na kome je sve dogovoreno održan je u Požegi, u ponedeljak uveče uz posredovanje predstavnika iz Ministarstva poljoprivrede. Sastanku je prisustvovao direktor hladnjače "Stanić" d.o.o, najveće u državi, a prema kojoj se kako poljoprivrednici tvrde, "ravnaju" svi ostali otkupljivači. Ostaje da se vidi da li će se ostali otkupljivači odazvati pozivu poljoprivrednika i povećati cene.


PROČITAJTE JOŠ - Malina traži pomoć države


- Mi smo zatražili i ostavku ministra trgovine Rasima Ljajića, jer se nije uključio u rešavanje problema u malinarskom lancu - dodao je Radović.


POLOVINA

BERBA maline u višim brdsko-planinskim predelima je na polovini. U nižim predelima, prema podacima već je obrano oko 80 odsto ovogodišnjeg roda.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Milorad

16.07.2019. 15:58

Jedan kilogram domaćih malina u Engleskoj, (koje nisu ni blizu kvalitetne kao Srpske), je £ 12 = € 13.2 , na veliko.Što se ovi naši bune?