LETOM aviona kompanije "Er Srbija", koji je juče iz Niša poleteo za Nirnberg, zvanično su otpočeli letovi na linijama od javnog značaja sa Aerodroma "Konstantin Veliki" do 12 destinacija u Evropi. Avion nacionalne avio-kompanije svečano je dočekan na niškom aerodromu, uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima, a uspostavljenom linijom jug Srbije biće povezan sa Bavarskom dva puta nedeljno tokom cele godine.

Uz subvencije države od pet miliona evra godišnje, "Er Srbija" će leteti iz Niša ka 12 evropskih gradova, a uz postojećih 10 linija koje već saobraćaju, iz Niša će moći da se leti na 22 destinacije.

Tokom narednih dana nacionalni avio-prevoznik uspostaviće redovne linije sa niškog aerodroma ka Bolonji, Hanoveru, Tivtu, Geteborgu i Frankfurtu (Han), a tokom prva tri dana avgusta i ka Ljubljani, Budimpešti, Fridrihshafenu, Salcburgu, Rimu i Karlsrueu.

- Veoma nas raduje što spajamo Niš sa Nirnbergom, novom destinacijom u Nemačkoj i prvom ka kojoj ćemo leteti sa juga Srbije. Današnjim letom, aerodrom „Konstantin Veliki“ i zvanično, uz Aerodrom "Nikola Tesla", postaje baza za naše avione. Uvereni smo da će bolje veze sa Nemačkom doprineti jačanju komercijalne i turističke aktivnosti između naših zemalja - izjavio je u ponedeljak Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju "Er Srbije".

Niški aerodrom imaće nakon 4. avgusta ukupno 22 avio-linije, odnosno pet do osam sletanja i poletanja dnevno. U Javnom preduzeću "Aerodrom Niš" kazali su da je interesovanje putnika za letove "Er Srbije" veliko i da se za pojedine destinacije, poput Tivta, traži "karta više".

- Što se tiče letova u pojedine zemlje, u Nemačkoj je osam destinacija, u Švajcarskoj dve, u Italiji do tri, u Austriji dve, Švedskoj tri i u Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj po jedna destinacija. Jug Srbije ovim očigledno dobija znatno bolju saobraćajnu povezanost sa inostranstvom i verujemo da će avioni biti puni na svim destinacijama s obzirom na odlične uslove koje sve kompanije nude - rekli su na Aerodromu "Konstantin Veliki".


PROČITAJTE JOŠ - “NOVOSTI” ISTRAŽUJU: Brze pruge napreduju, a vozovi idu 50 na sat


- Moj suprug radi u Nemačkoj i dosad mi je za svaki odlazak kod njega bila potrebna dugotrajna priprema - kaže nam Aleksandra Veličkov iz Niša. Snalazila sam se sa kartama iz Beograda ili iz Sofije, ali sve je to trebalo mnogo ranije rezervisati, a i prevoz do tih gradova je koštao. Zato smo se viđali na tri do četiri meseca. Sad ću češće moći da vodim i decu da vide oca.


EKONOMSKI CENTAR

NIRNBERG - drugi grad po veličini u Bavarskoj posle Minhena, jeste ekonomski i kulturni centar nemačke oblasti Frankonije. Istorijski centar grada opasan je impozantnim zidinama carskog zamka, a gotičke katedrale i slikoviti pejzaži u kombinaciji sa brojnim restoranima, prodavnicama i bogatim kulturnim životom predstavljaju savršen spoj srednjovekovnog i savremenog duha kojim grad odiše.


SPONA SA EU

U "ER Srbija" kažu da se iz Niša leti na osnovu rezultata međunarodnog tendera za linije od javnog značaja koji je raspisala Vlada Srbije. Ovim je omogućeno povezivanje deset okruga u Srbiji sa šest zemalja Evropske unije i Crnom Gorom.