Srbiji najviše direktnih investicija iz inostranstva

D. I. K.

10. 07. 2019. u 07:36

Србији највише директних инвестиција из иностранства
Naša zemlja privukla 70 odsto grinfild projekata u regionu

REGION Zapadnog Balkana lane je privukao ukupno 9,36 milijardi dolara direktnih stranih investicija, od kojih se u Srbiju slilo 5,98 milijardi. Od 147 grinfild projekata, 105 se odnosi na našu zemlju, objavio je portal fDi Intelligence, specijalizovani servis "Fajnenšel tajmsa".

Reč je o drugom najvećem prilivu grinfild stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada se prate podaci o ulaganju. Kada je reč o broju projekata, oni su rekordni u poslednjih šest godina. Ovi rezultati postignuti su uprkos tome što se ovaj region, kako se navodi, i dalje nalazi izvan Evorpske unije.

Portal konstatuje da je Srbija, kao najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila region kada je reč o stranim direktnim investicijama.

Servis podseća da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila na Forumu Zapadnog Balkana u organizaciji "Fajnenšel tajmsa" u junu ove godine, da je Srbija u prvih pet meseci 2019. godine privukla 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za 17 procenata bolje nego u 2018.

- Mislim da je pred nama svetla budućnost jer nastavljamo sa strukturnim reformama - rekla je tada Brnabićeva.

PROČITAJTE JOŠ - HRVATI O STRANIM INVESTICIJAMA: Srbija nas debelo "prešišala"


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije