VOZAČI, LOŠE VESTI: Srbija uvodi stop automobilima starijim od 10 godina, kao i onima sa evro 3 motorima

Tanjug

23. 03. 2019. u 11:11

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio je danas da će uskoro biti zabranjen uvoz starih automobila sa motorom evro 3 standarda.

ВОЗАЧИ, ЛОШЕ ВЕСТИ: Србија уводи стоп аутомобилима старијим од 10 година, као и онима са евро 3 моторима
Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio je danas da će uskoro biti zabranjen uvoz starih automobila sa motorom evro 3 standarda.

- Time zaista bitno utičemo na kvalitet životne sredine u kojoj živimo. Ja sigurno neću odustati od ovoga - da se zabrani uvoz najstarijih vozila sa evro 3 motorom - poručio je Trivan gostujući na Tv Prva.

Trivan je juče izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoza automobila s najlošijim motorima - evro 3 i 4, kao i automobila starijih od 10 godina.

Ministar je objašnjavajući svoju izjavu rekao danas da se može videti, ako se analiziraju podaci za svaku godinu, da od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu više od 50 odsto budu najstarija vozila, starosti preko 11 godina, kao i da su uglavnom u evro 3 kategoriji i sa dizel motorom.

- Mora ozbiljno da se pogleda statistika. I nećemo da odustanemo od toga da nađemo rešenje za ta vozila koja najviše zagađuju - dodao je Trivan.

Na pitanje šta će biti sa takvim vozilima koja se već voze na našim ulicama, ministar je rekao da korišćenje tih vozila ne može da se zabrani.

- Ali možemo pri registraciji pojačati ono što već postoji - kontrole. Hajde da ponovo merimo kako treba izduvne gasove. Kada budemo kadri da merimo količinu izduvnih gasova koji su štetni, onda više nije bitno da li ste uvezli vozilo od 20 godina - naveo je Trivan.

Na pitanje zašto se to onda sada ne radi, ministar je rekao da nemamo tehničke mogućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

amadeus

25.03.2019. 18:17

@Aca - Aca i Vlada "puni ko brod" pa verovatno mogu voziti nova kola, a šta mi sa 35000-40000 dinara plate ili penzije? Idi peške ili vozi trotinet??? Pratimo evropu samo u pogledu obaveza, taksi, poreze a gde su plate i penzije???

Православац

23.03.2019. 14:57

Оборите ви цену аутомобила, радо ћемо ми купити и нешто млађа возила.

Martinez

25.03.2019. 08:20

Da vidom samo k ce Golfa dvojku da mi zabrani da uvezem. Pet komada sam uvezo do sada , vuko plasce ,seno krave prevozio ,mrtve babe ,vuko plasce ,orao njivu ,isplatio mi se .

Gagi

25.03.2019. 17:44

Hoce li neko od nadleznih objaviti koliko avioni zagadjuju zivotnu sredinu. Hiljade aviona dnevno imaju prelet preko neba Srbije, gde zavrsavaju cestice iz njihovih izduvnih gasova. Kada se pogleda broj aviona u svetu sa cetiri i vise motora, nedvosmisleno se moze zakljuciti da su oni najveci zagadjivaci vazduha.

s

27.03.2019. 11:42

@Gagi - a naravno nastavicemo da vozimo auta koja vece imamo hahaha koji apsurd,ne moze da se uvoze ali mogu da se voze