Lovci će zbog kuge odstreliti 70 odsto divljih svinja!

J. Su.

21. 02. 2019. u 19:02

Ловци ће због куге одстрелити 70 одсто дивљих свиња!

Divlje svinje Foto D. Dozet

Lovci kreću u akciju redukovanja divljači u pojedinim delovima Srbije. Prevencija da se opaka bolest ne proširi i na pitome životinje

LOVCI u Srbiji spremaju se za odstrel divljih svinja, ne bi li se sprečila pojava afričke kuge svinja u našoj zemlji. Podatak da je u planu da se u naredna od dva do četiri meseca populacija divljih svinja redukuje za čak 70 odsto, u određenim područjima, nije ostavila građane ravnodušnim. Stručnjaci ističu da je ova mera neophodna, jer ekonomska šteta od afričke kuge svinja može biti ogromna.

Kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio, odstrel divljih svinja neće ugroziti njihovu populaciju, a ta mera je neophodna kako bi se što više redukovao broj eventualnih prenosilaca virusa afričke kuge. Zbog toga će i lovni isnpektori zajedno sa ljudima iz Uprave za šume ići po terenu, a najviše po Banatu ka severu, uz granicu sa Rumunijom, gde je bolest već potvrđena. Ministar je rekao da se bira između dva zla, jer je ugrožena ogromna populacija svinja na farmama, a Srbija ima dobar izvoz i ekonomski bi bilo neopravdano da se prepusti slučaju.

- U delovima koji se graniče sa Rumunijom, broj matičnog fonda divljih svinja biće spušten na 30 odsto, a tamo gde je Dunav granica na 50 odsto - ispričao nam je Bratislav Ćirković, predsednik Lovačkog saveza Srbije. - Poslednjih godina divlje svinje su postale vrlo invazivna vrsta, ali sigurno je da neće biti ugrožena njihova populacija. Bolest afrička kuga svinja se brzo širi i zahvatila je veći deo Evrope, pa i okolne zemlje, tako da nije više pitanje da li će i kod nas doći, već kada će doći.

PROČITAJTE I:Nedimović: Odstrel divljih svinja da se spreči afrička kuga

Prema priči Ćirkovića, insistiraće se i da Uprava za veterinu donese instrukciju da se zabrani nomadsko čuvanje svinja, naročito po Vojvodini, jer i to može dovesti do širenja bolesti. U Srbiji je oko 40 lovišta koja su dobila instrukcije za odstrel, a ostali trba da prate populacije i da jave ukoliko primete mortalitet kod divljih svinja.

- Organizovani odstrel ne bi trebalo da naruši eko-sistem - smatra Ćirković. - U nekom periodu će sigurno biti manje divljih svinja. Ukoliko meso bude bilo ispravno, ono ide dalje u hranu i u prodavnice. Prema našim procenama ne bi trebalo da bude odstreljeno više od hiljadu jedinki divljih svinja. Mađarska je donela meru da istrebi sve divlje svinje, iako je to nemoguće. Da postoji vakcina sve bi bilo drugačije.

Foto D.Dozet

Afrička kuga svinja nije zoonoza i ne prenosi se na ljude, ali pričinjava veliku ekonomsku štetu, jer kada je jedna životinja zaražena, sve na farmi moraju biti ubijene.


DOVOLjNO REPROCENTARA

U Srbiji postoji veliki broj reprocentara za divlje svinje, ispričao nam je Ćirković. Kako kaže, to je kontrolisano i kasnije, lovačka udruženja u prirodu mogu vratiti nove populacije divljih svinja. Tako bi ih opet naselili do optimalnog broja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ines

22.02.2019. 17:24

Prvo vam uzmu vodu, iseku šumu ,a onda krenu da na konto kuge ubijaju divljač.Kada krene opet rat i ko bude krenuo da se skloni i pobegnw iz gradskih logora ,ješće narod zemlju.A onaj koji bude ostao oatao u gradu biće ili mrtav ili će služiti za eksperiment.

Kathy

04.03.2019. 04:18

Zagadjivanje, pokolj, ubijanje, korupcionasko bespostedno iskoriscavanje svih i svega zarad licne koristi "odabranih"... DOKLE VISE?!?