Министарство пољопривреде донело је наредбу о одстрелу дивљих свиња како би се спречила појава афричке куге код свиња у Србији, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је план да се у наредна два до четири месеца популација дивљих свиња редукује чак и за 70 одсто.

Недимовић је за Танјуг рекао да хигијенско-здравствени одстрел неће угрозити опстанак популације дивљих свиња, те да је та мера неопходна како би се што више редуковао број евентуалних преносилаца вируса афричке куге.

Како је навео, ловни инспектори ће заједно са људима из Управе за шуме ићи по терену, нарочито на простору Баната и ка северу.

Прочитајте још - Запретила афричка куга

Морамо ово да радимо и бирамо између два зла. Нама је угрожена с друге стране огромна популација свиња на фармама. Србија има јако добру производњу свиња и добар извоз и економски би било потпуно неоправдано када бисмо то препустили случају”, каже министар.

Србија, наводи, примењује све научно доказане методе које могу помоћи у борби против афричке куге свиња.

Нема лека за афричку кугу свиња, на свету не постоји. Где год се појави болест мора доћи до еутаназије”, рекао је Недимовић.

Навео је да је Министарство пољопривреде донело наредбу на који начин се на граничним прелазима понаша према животињској популацији у погледу болести афричке куге свиња с једне стране, а с друге стране како да се поступа са дивљим свињама које су најчешћи преносиоци те болести.

Дивља свиња, фото Д.Дозет

НЕДИМОВИЋ: ПРИ КРАЈУ ИЗРАДА ИЗМЕНА ЗАКОНА О ЗЕМЉИШТУ

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да су измене Закона о пољопривредном земљишту скоро готове, те да је идеја да се пољоприредно земљиште у државној својини издаје на дужи временски рок.

То је за ратаре на четири године бар, а за сточаре на осам година, с тим што ће држава омогућити преко свог посебног фонда да се купује пољопривредно земљиште за младе по повлашћеним условима са роком отплате на 20 година и под повољном катном стопом од једна одсто на годишњем нивоу”, рекао је Недимовић новинарима.

Он је, након обиласка газдинства Игњата Стошића у Црвеној Цркви, навео да држава и на тај начин жели да помогне да људи остају и живе на селу.

Министар је рекао да село Црвена Црква има проблем са малом количином државног пољопривредног земљишта.

Прочитајте још - Корист и уштеда од укрупњавања земљишта

Људи желе да се баве пољопривредом и да се шире. Морамо да превазиђемо тај проблем који постоји на основу постојећег закона и да они не могу да учествују у првом кругу лицитације. Обавезао сам се да на томе радимо и да то не буде ситуација у годима које су испед нас”, каже Недимовић.

Пољопривредници се, како је рекао министар, суочавају и са проблемом цена пољопривредних порозвода, те поручио да држава може да помогне око горива и репроматеријала, али да се цена формира на тржишту као и за све друге врсте роба на појопривредном земљишту.

Како ћемо помоћи да овај система некако функционише? У априлу ћемо највероватније донети закона о регулисању тржишта пољопривредних производа који подразумева ко може да буде откупјивач, па ће он морати да положи неки новац”, каже Недимовић.

Навео је и да ће бити успостављен регистар откупљивача како се, додајр, више не би дешавало да се појави било ко и само каже “ја хоћу да купим робу и не појави се више никад са исплатом, а можда плати 20 или 30 одсто робе.

Морамо то да превазиђемо”, поручио је министар који је након Црвене Цркве посетио домаћинство Борка Петровића у оближњем селу Кусић.