LEŽIŠTE RUDNIH REZERVI KOD BORA: Kanađani traže bakar na dubini od 2.600 metara

Lj. T.

13. 12. 2018. u 13:02

ЛЕЖИШТЕ РУДНИХ РЕЗЕРВИ КОД БОРА: Канађани траже бакар на дубини од 2.600 метара

Foto Rakita

Niču prve konture istražnog niskopa u ležištu "Čukaru peki", kod Bora, kompanije "Rakita", ćerke firme koncerna "Nevsun"

NAKON sedmomesečnih radova na izgradnji istražnog niskopa "Čukaru peki", već se prepoznaju prvi elementi rudarske infrastrukture budućeg rudnika bakra kompanije "Rakita", ćerke firme kanadske kompanije "Nevsun".

Prema informacijama "Novosti", započeta je izgradnja ulaznog i izlaznog niskopa, čija dužina treba da bude oko 2.600 metara, koji će poslužiti za potvrdu rudnih rezervi. Po dosadašnjim podacima, u gornjoj zoni tog ležišta rudne rezerve su procenjene na milion tona bakra i oko 70 tona zlata.

Pročitajte još - ODLUKA "NEVSUNA" O ULAGANjU KOD BORA: U novi rudnik zlata 600 miliona dolara

Kako je do sada objavila kompanija "Nevsun", investicija na projektu "Čukaru peki" od 2018. do 2022. godine iznosiće 590 miliona dolara, što je jedna od najvećih "grinfild" investicija u Srbiji. U tom periodu, planirano je zapošljavanje 600 radnika, dok se očekuje da podizvođačke kompanije uposle dodatnih 300 ljudi.

Pročitajte još - Novi rudnik kod Bora "krije" 70 tona zlata

Ukoliko se projekat realizuje prema planu, otvaranje rudnika se očekuje 2022. godine. Od tada pa do 2038. očekuje se dodatna investicija od 457 miliona dolara. Ako sve ide po projektu, rudnik, u kome bi se eksploatacija obavljala podzemnim putem, trebalo bi da pruži uhlebljenje za blizu 700 radnika.

Koliko ovaj projekat ima uticaja na lokalnu i širu zajednicu, najbolje govori podatak da će "Rakita", tokom eksploatacije, potrošiti više od milijardu dolara za operativne troškove poput zarada, struje, energenata i održavanja.

Od otvaranja i pokretanja jednog ovakvog rudnika, velike benefite bi imao kako grad Bor, tako i cela Srbija. Direktna korist bi se ogledala kroz poreze i rudne rente u okvirnom iznosu od oko 450 miliona dolara.

ŠTA JE NISKOP?

NISKOP i uskop - predstavljaju takve jamske prostorije koje nemaju direktnu vezu sa površinom, a izrađuju se pod uglom manjim od 65 stepeni. Niskop obično služi za spuštanje tereta sa višeg na niži nivo rudnika, dok uskop služi za izvlačenje tereta sa nižeg na viši nivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Sasa

13.12.2018. 13:31

Samo u nazadnoj ropskoj Srbiji se dolazak stranca koji dolazi i odnosi rudna bogatstva naziva investicijom!

Flekica

13.12.2018. 13:35

Lepo je to sto oni vade Bakar i zlato u svom rudniku za sta uposljavaju i plaćaju radnike, struju i porez. Ali to je njihov rudnik. Doduše zemlja je naša ali 'samo u tragovima'. Sta nas onda briga koji je vetar nosi nama u oči. Bolje da i ne vidimo i ne čujemo.

janko

13.12.2018. 13:47

,,Sve je lepo napisano,,, ali je izostavljen podatak koliko će ova inostrana kompanija zaraditi na ovom rudniku. Taj podatak je poznat, zašto se izbegava njegovo objavljivanje ?

Joca Ekonomista

13.12.2018. 15:11

@janko - Re: "Janko", nije dozvoljeno da se pitaju glupa pitanja. Koliko ce zaraditi zavisi od mnogih stvari koje nije jednostavno objaniti. Sigurno je da nece nista ukrasti.

Joca Rudar - Nas hleb sa 9 kora

13.12.2018. 15:08

Ovaj napis pokazuje da spisatelj nije familijaran sa onim sto pise. Niskop je Tunel koji se gradi pod odredjenim uglom na nize-nizbrdo od mesta gde se nalazimo pod uglom koji nama odgovara. Cak moze ugao da se menja po potrebi. Uskop je Tunel koji se gradi na vise-uzbrdo od mesta gde se nalazimo, pod uglom koji mi hocemo. Ugao se moze menjati prema potrebi. Primetili ste da nije nikakva filozofija, ali za neznalice sve je komplikovano.

Golica

13.12.2018. 15:46

I onda se kao pitamo zasto se raspala Juga. Ajde sto se ona raspala ali sto se dalje raspadamo mi i ono sto smo nasledili iz Juge? Valjda zato sto smo hteli veće pa izgubismo i ono iz vrece. Ne pije vise vodu sto smo za sve okrivili jedni druge i strani faktor. Njemu dadosmo kajmak a komsijama pesnicu u oko. Zato nas i svadjaju politike i naše lude glave, da se nikad vise ne udružimo i vratimo ono sta su nam pokolenja ostavila u amanet.

чукару ђока

13.12.2018. 16:24

Данас нама кажу деци овог века да смо недостојни историје наше...

aco

14.12.2018. 08:34

Ovi nasi umisljeni vladari misle da je svo vreme ovog naroda njihovo i da iza njih ne treba da ostane nista.Ako me pitate...