Marko Đurić, direktor Kanclearije za KiM čestitao je rudarima na Kosovu i Metohiji, rukovodstvu i svim zaposlenima u Rudarsko-metalurško-hemijskom kombinatu "Trepča", kao i svim rudarima u ostalim delovima Srbije, Dan rudara.

U saopštenju za javnost, direktor Kancelarije za KiM ističe da je "Trepča već decenijama u raznim državnim sistemima i istorijskim previranjima, temeljni oslonac energetskog, ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka naše južne pokrajine, odnosno da je i nezaobilazna pretpostavka u svim savremenim strateškim planovima daljeg širenja energetskog sektora i modernog razvoja KiM".

Pročitajte još: Marko Đurić: Pozicija Srbije sistematski slabljena optuživanjem sopstvenog naroda i države da pripremaju razne scenarije!

- Ovogodišnje obeležavanje Dana rudara dolazi u trenutku kada kao država i kao narod prolazimo kroz teške i sudbonosne dane. Svedoci smo konstantnih izazova i pretnji koji se, između ostalog, odnose i na energetski sistem na Kosovu i Metohiji. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nekoliko puta naglasio da postoje jasne crvene linije kada se radi o "Trepči" i energetici na KiM. Zato želim i ovoga puta da poručim da će Republika Srbija zaštititi i "Trepču" i hidroelektranu "Gazivode" i trafostanicu "Valač", u to ne treba niko da sumnja. Jer, onaj ko dira u "Trepču" ruši temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a to ćemo nastaviti da čuvamo - naveo je Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

Izražavajući duboko poštovanje i zahvalnost za težak rudarski posao, u saopštenju za javnost povodom Dana rudara, Đurić ističe uveravanje da je Srbija odlučna da čuva i vrednuje svoja prirodna bogatstva i da će predano raditi da rudarima na KiM osiguramo bolje uslove rada, veće zarade i pristojan životni standard za njih i njihove porodice.