Paušalci hoće jasna pravila

S. B.

01. 08. 2018. u 20:05

U septembru preduzetnici i stručna javnost počinju raspravu o postojećem sistemu oporezivanja

Паушалци хоће јасна правила

PREDUZETNICI očekuju izmene pravila paušalnog oporezivanja, a kako, moći će da kažu tokom septembra. To će biti "Mesec paušalaca". Organizovaće ga Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša, u saradnji s NALED-om, kako bi svi preduzetnici u Srbiji, njihove asocijacije, predstavnici relevantnih institucija i stručna javnost ponudili rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja.

Neki od zahteva su već poznati. Prvi je revidiranje trenutnog spiska dalatnosti koje se paušalno oporezuju. Trenutno su najbrojniji taksisti. Razmišlja se i da bi limit, šest miliona dinara prihoda do kog su paušalci, ne bude isti za sve delatnosti. Preduzetnici traže automatizaciju izrada rešenja o visini poreza i doprinosa, ko ne bi zavisili od volje poreznika.

- Cilj javnih konsultacija jeste da uključimo sve relevantne strane u predlaganje reforme, posebno one na koje se reforma odnosi - smatra Milivoje Jovanović ispred Udruženja za razvoj preduzetništva i nevladine organizacije ENEKA.- Sigurni smo da ćemo samo tako doći do najboljih rešenja, koja će podstaći preduzetništvo i legalno poslovanje, smanjiti birokratiju i administrativno opterećenje privrede i države i obezbediti povećanje broja preduzetnika. Drago nam je što smo već postigli prvi cilj - izmena propisa se neće desiti po hitnom postupku i bez adekvatne javne rasprave.

Paušalci napominju da je najveća mana sadašnjeg sistema nepredvidivost u poslovanju. Rešenja čekaju mesecima, a pojedine katergorije su ga čekale i godinama. Opterećenje ne mogu da predvide kada započinju biznis. Ukazuju i da je komplikovana administracija.

- Ono što želimo da postignemo je da paušalci ne čekaju mesecima na rešenje o visini poreza i doprinosa koje treba da plate, već da to rešenje dobiju odmah - kaže Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu NALED-a. - Želimo da im se omogući da plaćaju poreze i doprinose na jedan račun i sa jednom uplatnicom umesto sa četiri, da u realnom vremenu dobijaju elektronske potvrde o izmirenju poreza, da imaju neprekidno pravo na zdravstveno i penziono osiguranje kao i da se onima koji prihoduju manje od minimalne zarade, smanji poresko opterećenje.


STRUKTURA PO DELATNOSTIMA

U Srbiji trenutno posluje oko 110.000 preduzetnika u paušalnom režimu. To je skoro trećina svih privrednih subjekata. Posmatrano po delatnostima, najviše je paušalaca taksista (12.458),

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

TATA MATA

01.08.2018. 20:29

Треба увести таксистима фискалне касе. Доста је било! Јавашлуку и пљачаку народа од стране разних електричара, водоинсталатера...такође. За 10 минута узме 4000 динара а држави ништа. Сваки водоинсталатер или електричар да изда рачун који је и гаранација за урађени посао барем 6 месеци.

Ilija Ikić

02.08.2018. 06:36

@TATA MATA - Paušalni porez samo prikriva činjenicu da je država nemoćna pred taksistima i advokatima. Štarjkovima su pokazali da su jači od države i da im ne može ništa. Trenutno, bez obzira što plaćaju "porez", su deo sive ekonomije. Treba videti rešenja u normalnim zemljama. Znam da u Švedskoj taksisti imaju fiskalne kase. Nema nikakvog razloga da budu izuzeti i da plaćaju drugačije nego ostali preduzetnici. Jedino ako država prizna da je nemoćna pred ucenama taksista i advokata.

Marko

02.08.2018. 11:11

@TATA MATA - Treba stimulisati ljude da udju u legalne tokove ne da se primoraju, nego da vide da im je tako bolje. Drzava treba da ima hiljade i hiljade inspektora da bi proverila sve ako radi sistemom prinude. Kako ce neko znati da je advokat ili taksista uzeo pare na ruke? Drzava treba da stimulise uopste da se prijave, da im da postene uslove, i tako ce onda znatili koliko para ima u opticaju, i nece mozda uzeti direktnim oporezivanjem plata ali ce svakako uzeti sve to kroz PDV.

sasa

01.08.2018. 22:22

mora se naci nacin da i pausalno bude na procenat.pa kad ima vise posla bice i veci porez a kad nema - porez nula.

Marko

02.08.2018. 11:05

@sasa Ako se ide na procenat od prometa (nije isto sto iz zarada), onda to vise nije pausalno oporezivanje. Poenta pausalnog oporezivanja je da se placa fiksna mesecna naknada za delatnost, a sa ostatkom pausalac raspolaze slobodno. PDV je sistem gde rukovodece lice moze sebi da uplacuje platu ili uzima dobit, i to ide kroz procenat od prometa (zarade). Potrebno je drzava da ima oba sistema, pa kome vise odgovara neka uzme koji zeli.

pc

02.08.2018. 14:06

Treba ukinuti pausal i to pod odmah i sve firme u kojima si sam svoj majstor osloboditi bilo kakvog placanja do prosecne plate mesecno. Od toga ljudi mogu sebi isplatiti platu i sami sebe zaposliti.Takodje, vecina takvih firmi sluzi za izvlacenje novca tj. podizanje gotovine i to je fakat jer se pausal isplati samo u tom slucaju. Ja tebi uplatim za neku uslugu i ti uzmes od 6 do 10 posto i das mi kes.Ograniciti podizanje gotovine u firmama u sadejstvu smanjenja poreza na plate.ENDE!!!

Misko

03.08.2018. 11:33

Taksisti i advokti mogu da rade sta hoće, ali zato ce se slomiti na programerima. T.j. ograničiće i obesmisliće paušal za programere, gde izvoz raste 20%-30% godišnje, i koji će ove godine uneti milijardu evra čistih deviza u Srbiju. Jeste da oni puno zarađuju i plaćaju relativno mali paušal, ali zahvaljujući tome su i ostali u Srbiji gde troše devize od kojih država uzima PDV. Kad im se to ukine, pola će ih odma otići u inostranstvo gde mogu da biraju posao kako hoće, a država nek se češe.