Студенти нуде решења за боље паушално опорезивање

Танјуг

09. 06. 2018. у 18:25

Измена основице за обрачунавање паушалног пореза у складу са просечном зарадом у делатности коју предузетник обавља, уз пореска ослобођења на почетку пословања и online сервисе за ефикаснију комуникацију предузетника и Пореске управе

Студенти нуде решења за боље паушално опорезивање

Фото Танјуг

Измена основице за обрачунавање паушалног пореза у складу са просечном зарадом у делатности коју предузетник обавља, уз пореска ослобођења на почетку пословања и online сервисе за ефикаснију комуникацију предузетника и Пореске управе - идеје су које би могла да унапреде систем опорезивања за половину регистрованих предузетника у Србији, што је 110.000 од укупно 240.000.

Ово решење предложио је победнички тим у финалу студентског такмичења Case Study Hackathon, одржаног на 16. међународном симпозијуму организационих наука Symorg на Златибору.

Студенти Факултета организационих наука, Факултета политичких наука и Факултета за информатику и рачунарство Универзитета Сингидунум, окупљени у тим GGWP предложили су да се за дефинисање пореза за паушалне обвезнике уместо опште просечне зараде користи просечна зарада у области у којој предузетник послује, уз пондерисање пореских обавеза у складу са реалним приходима предузетника након прве године рада.

По формули коју су понудили и интегрисали у израђен софтвер, обезбедио би се правичнији систем по којем они који више зараде на тржишту, уплаћују и већу суму у државни буџет.

Такмичење је организовао Факултет организационих наука у сарадњи са НАЛЕД-ом, Пореском управом и Удружењем за развој предузетништва уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу, а Case Study Hackathon окупио је студенте који су у мултидисциплинарним тимовима током 48 сати осмишљавали идеје и израдили софтверска решења која би олакшала рад и предузетницима и државним институцијама.

Миливоје Јовановић, председник Удружења за развој предузетништва организације ЕНЕЦА и члан Извршног одбора НАЛЕД-а објашњава да, иако пословање у систему паушала носи доста предности, предузетници се често сусрећу с тиме да не могу унапред да планирају колико ће морати да плате за порезе и доприносе, а то је управо због недостатка капацитета Пореске управе да у кратком року обради све појединачне случајеве и изда пореска решења.

Проблем су и критеријуми за дефинисање пореских обавеза који нису прецизирани и остављају простор за арбитрарност у процени, напомиње Јовановић.

"Осим предлога који би олакшао рад предузетницима, студенти су добро разумели и позицију државе и имали у виду злоупотребе које се често везују за пословање паушалаца, попут ситуација када се послодавци опредељују да уместо запошљавања нових радника плаћају услуге предузетницима за мању накнаду или проблема са утврђивањем промета код паушалаца који послују са кешом а немају фискалне касе", навео је Јовановић.

У оквиру симпозијума, иначе, одржан је и стручни округли сто, на којем су представници Министарства финансија, Пореске управе, Републичког секретаријата за јавне политике (РСЈП), Удружења за развој предузетника из Ниша, сервиса Паушал.рс и НАЛЕД-а разговарали о могућим правцима унапређењима законског оквира уз бољу контролу предузетника у систему паушалног опорезивања.

Јелена Бојовић, директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у напомиње да је на иницијативу НАЛЕД-а ресорно министарство прошле године омогућило почетницима који послују у систему личне зараде да у првој години не плаћају порезе и доприносе и тиме уштеде и до 250.000 динара годишње.

Каже и да ће у даљем раду на унапређењу услова за развој предузетништва, фокус НАЛЕД-а бити реформа паушала кроз Пројекат јавно-приватног дијалога који та организација спроводи са РСЈП и уз финансијску подршку УСАИД-а.

"Најбоља решења увек долазе када на њима заједно раде привреда, државне институције, стручњаци и академска заједница, и верујемо да ћемо кроз Радну групу чије оснивање се очекује током лета, заједно проналаћи избалансирана и свеобухватна решења за развој предузетништва уз ефикаснију наплату пореза", поручила је Бојовић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације