Svaki vlasnik računa mora da uzme Dina karticu

S. B.

11. 07. 2018. u 20:02

OD 17. avgusta ove godine građani će prilikom otvaranja tekućeg računa obavezno dobijati i domaću platnu "plastiku". Prodajni lanci će moći kupcima da sugerišu da im plaćaju karticama sa najpovoljnijom naknadom

Сваки власник рачуна мора да узме Дина картицу

Foto A. Stanković

GRAĐANIMA Srbije, koji od 17. avgusta budu otvarali tekuće račune, bankar će uručiti "dina" karticu. Već oprobani vlasnici tekućih računa domaću karticu će dobiti kada budu obnavljali isteklu karticu. Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica obavezuje banke da, besplatno, svakom korisniku izdaju karticu koja se kompletno obrađuje u platnom sistemu zemlje. Trenutno - to je jedino "dina".

Nekoliko meseci kasnije, 17. decembra, počinje puna primena ovog zakona, a to znači i snižavanje međubankarskih naknada. One trenutno idu i do dva odsto transakcije. Do polovine sledeće godine međubankarska naknada mora da se spusti na 0,5 odsto i za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice. Od 17. juna 2019. godine ova naknada će biti na evropskom nivou - 0,2 odsto kod transakcija debitnom i 0,3 odsto kod plaćanja kreditnom karticom. Banke će tako izgubiti deo zarade, pa će im se više isplatiti da izdaju kartice koje ih manje koštaju, ali i da POS terminale postave i kod malih trgovaca.

KORPU PLAĆAMO PREKO GRANICE PREDNOST internacionalnih kartica, objašnjavaju stručnjaci je pre svega u plaćanju u inostranstvu. Podaci govore, međutim, da građani Srbije u 97 odsto slučajeva karticom plaćaju u zemlji. Za čak 87 odsto tih transkacija celokupna obrada se obavlja u inostranstvu. Podaci govore da trenutno "dina" ima 12 odsto učešća u prometu, "viza" 63 odsto, a "masterkard" 25 odsto. Podaci iz finansijskih izveštaja banaka pokazuju da su one tokom prošle godine upisale 32 miliona evra troškova prema internacionalnim kartičnim sistemima.

Smanjenje međubankarskih naknada treba da pojeftini kartična plaćanja. Ona trenutno ne idu naruku trgovcima, jer ih oni plaćaju bankama kroz trgovačku naknadu. Od ceha od 1.000 dinara koji potrošač plaća karticom, trgovcu ostaje 980 dinara. Preostalih 20 dinara banka prihvatilac, ona čiji je POS terminal, daje banci koja je izdala karticu 12 dinara, a ostalih osam dinara kartičnom sistemu.

- U Srbiji su najniže naknade kartičnog sistema kod nacionalne "dina" kartice, dok internacionalni kartični sistemi naplaćuju višestruko veće naknade - objašnjenje je Narodne banke Srbije.

- Zakon predviđa i veću transparentnost poslovanja kroz pravilo obaveznog razdvajanja naknada. Ukida se mogućnost nametanja trgovcima pravila jedinstvenog obračuna naknada, gde banka trgovačku naknadu ne određuje prema kartici kojom je plaćena. Tako, kartice sa nižom međubankarskom naknadom subvencionišu upotrebu "skupljih" kartica.

Trgovac će moći da izabere da ne prima skupe kartice. Zakon mu odobrava i da kupcu sugeriše da mu plaća karticom, za koju plaća manju naknadu, a to je trenutno jedina nacionalna kartica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

crni

12.07.2018. 01:25

I Onda dodjete kao ja na aerodrom u Beogradu kao ja i hocete da platite dodatni prtljag DINA karticom i onda Vam ljubazno osoblje kaze ne primamo DINA vec Samo VISA i MasterCard kartice...toliko o drzavi i njenim zakonima...

alfa...!

13.07.2018. 11:59

@Možete vi to meni dati - A zašto bi plaćao i izdavanje iste...........

alfa...!

13.07.2018. 11:57

@Mirkoni - Jadan muž pored takve posesivne žene........oh te žene,žene,unuštiđše mene,a bez žena ne možemo...........

Milos

14.05.2020. 12:33

Receno mi je da ne mogu dobiti Visu ako ne uzmem Dinu. Stize Visa i Dina, ja isecem i bacim Dinu i dalje koristim Visu. Sada cujem da da stize neka nova master kartica umesto Dine ?