Banke svima spremaju dinu

S. B.

27. 06. 2018. u 21:02

Банке свима спремају дину
Vlasnici tekućih računa moraće da imaju i jednu domaću platnu karticu

VLASNICI tekućih računa u Srbiji uskoro će, pod uslovom da je već nemaju, dobiti još jednu karticu - domaću "dinu". Narodna banka Srbije dužna je da obezbedi nesmetano funkcionisanje platnog sistema, a pošto je "dina" jedina kartica za koju se obrada obavlja u Srbiji, ona je jedina za koju oni mogu da garantuju. Ovo proizilazi iz primene Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Obaveza banaka je da svim klijentima obezbede karticu koja se obrađuje u Srbiji, pa ukoliko to počnu da rade u granicama naše države i strani kartični sistemi i njihove kartice budu pod nadzorom NBS - i one će imati jednak tretman. Dodatna kartica, za one koji već nemaju "dinu", ne bi trebalo da bude trošak. Debitna "dina", koju bi banke izdavale uz tekući račun, besplatna je i budući da je osnovna i identifikaciona kartica, nije uobičajeno naplaćivanje održavanja kartice.

PROČITAJTE JOŠ - "Dina" kartica za ceo svet

- "Dina" kartica je od svog osnivanja bila besplatna - kažu u NBS. - Uprkos tome što je još 2014. godine uspostavljen pravni okvir kojim se uređuje poslovanje platnih sistema u našoj zemlji - inostrani kartični sistemi nisu pokazali interesovanje da se sa njim usklade. Građanima Srbije se garantuje raspolaganje sredstvima sa njihovog tekućeg računa, i to na način koji ne može biti narušen jednostranim odlukama bilo kog sistema koji obrađuje velike iznose dinarskih sredstava, a nije pod nadzorom niti jedne domaće institucije, kroz obavezu banaka da svakom korisniku tekućeg računa izdaju platnu karticu za koju se obrada (svičing, obračun i poravnanje) obavlja u zemlji, koja god to kartica bila. Trenutno, jedina kartica za koju se obrada obavlja u zemlji je "dina", a stvar je poslovne politike internacionalnih kartičnih sistema da li će za svoje kartice obezbediti isto.

U NBS još objašnjavaju da će banke nastaviti da izdaju i strane kartice, ali je potrebno da korisniku izdaju makar jednu - domaću.


LIČNI IZBOR

- OVAKVIM rešenjem se realizuje zakonska obaveza NBS da u svakom trenutku obezbedi nesmetano funkcionisanje platnog prometa u dinarima - dodaju u NBS. - Sve platne kartice vrše istu funkciju - omogućavaju raspolaganje sredstvima sa računa. Ne zahteva se obavezno registrovanje poslovanja inostranih kartičnih sistema u Srbiji, što im je ostavljeno kao mogućnost po njihovom izboru. U svakodnevnim transakcijama građani su slobodni da koriste koju god karticu žele, dakle po svom izboru.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Zare

27.06.2018. 22:16

A da malo uputitite narod za koriscenje kartica? Da narodna banka uplati neku tv reklamu, radio reklamu, novine, bilbord? Nosim obe kartice u novcaniku Dinu i Visu, uvek sam sve placao Vusom, ako ima nekih benefita od Dine placacu sve sa njom, nema problema.

Miloš1976

28.06.2018. 07:52

@Zare - Nećeš imati nikakvih benefita..Nećeš moći da plaćaš na rate,ništa..Pitanje je šta se krije iza ovoga,neka kombinacija da neko uzme pare na izradi kartica..

Aleksandar

27.06.2018. 22:49

Imam jednu Visa karticu i ta mi je sasvim dovoljna. Placam sa njom i u zemlji i u inostranstvu, ne znam u cemu je problem? Ne znam zasto bi me neko terao da imam i domacu karticu. Sta ako ne zelim, ne treba mi? Mrzim kad neko nekome nesto namece. Moj je izbor koju cu karticu da imam, ili koliko kartica. Svasta.

Baraboga

28.06.2018. 06:41

@Aleksandar - Uze mi reci sa tastature! Dodacu samo ovo: niti mi treba, niti cu je preuzeti, niti cu je placati, ne moraju ni da mi je prave.

Mika

27.06.2018. 23:48

Svaku transakciju preko kartice valjda tarifira firma koja je tu karticu izdala. Tarife za korišćenje Dine su malo preko 2 dinara i idu našoj državi. Tarife na transakcije ostvarene stranim karticama Visa, Master i dr. su od 8-12 dinara i idu kartičarskim firmama u inostranstvu, a sve one su u vlasništvu neke američke kartičarske firme.

Ne plaćam karticom

28.06.2018. 07:02

@Mika - tako da ne dajem razbojnicima ništa, bili oni domaći ili strani...

Srki

27.06.2018. 23:50

Kartica se ne plaća, a da li se plaća račun za koji je kartica vezana? Ili će ceh da ide na "održavanje računa"? Pitam samo, svašta možemo da očekujemo ovde... Ne sumnjam da će nam je nekako naplatiti. Nije problem što se mene tiče, ako mogu da imam dve kartice na jednom računu i da me ništa ne košta, super (npr treba mi mogućnost da mogu da platim dinarskom karticom u inostranstvu, za slučaj kakve neprilike).

Miloš1976

28.06.2018. 07:50

@Srki - Ne može da ti banka naplati račun dodatno zbog te kartice,već imaš održavanje.Što se tiče plaćanja u inostranstvu sa Visom već to možeš da radiš..Ovo je totalno nepotrebno..

za Miloša1976

28.06.2018. 10:15

@Srki - Ja imam račun na koji neplaćam održavanje jer mi je takva kartica zbog male plate,znači ako moram da dobijem Dinu plaćaću održavanje.