TELENOR banka neće biti prodata češkom fondu "PPF grupa", potvrđeno je "Novostima" u sedištu "Telenora" u Norveškoj.

- Telenor banka nije deo transakcije, i "Telenor" je i dalje vlasnik 100 odsto Telenor banke - ističe se u odgovoru "Novostima". - Najavljeni proces prodaje poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope ni na koji način ne utiče na korisnike banke, niti na njihovu saradnju sa bankom. Svi depoziti i krediti su sigurni, i Telenor banka nastavlja uobičajeno sa svojim poslovanjem.

S obzirom na to da je "Telenor grupa" obelodanila da planira, na osnovu već potpisanog ugovora, prodaju svog poslovanja u regionu centralne i istične Evrope, opravdano se postavilo pitanje da li "u paketu" sa telekomunikacionim operaterom "Telenor" novog vlasnika dobija i banka u vlasništvu ove kompanije.

Pročitajte još - Česi nove gazde "Telenora"

U Narodnoj banci ističu da je Telenor banka a.d. Beograd u vlasništvu Telenor Danmark Holding A/S iz Kopenhagena u Danskoj, koja je njen stoprocentni vlasnik.

- Nakon javljanja bugarskog investicionog fonda kao potencijalnog kupca Telenor banke, do današnjeg dana nijedno drugo lice nije podnelo zahtev za sticanje vlasništva u ovoj banci - rečeno nam je u NBS. - NBS nije obaveštena o promeni vlasnika Telenor banke. Svako lice koje namerava da stekne više od pet odsto vlasništva banke može to učiniti samo uz prethodno dobijenu saglasnost NBS.

Petr Kelner

Vlasnik češkog fonda "PPF grupa" je najbogatiji čovek u Češkoj, Petr Kelner. Na "Forbsovoj" listi, Kelner se nalazi na 88. mestu. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 15,8 milijardi dolara. Kelner je fond PPF pokrenuo tokom privatizacije u Češkoj. Njime je kupio kontrolni ulog najveće češke osiguravajuće kuće. Danas je Kelnerova "PPF grupa" veliki akcionar u najvećoj finansijskoj kompaniji u Kini, Home Credit, koja se bavi bankarstvom, posluje u još 10 zemalja, uključujući i Rusiju, SAD. U ovoj oblasti fond poseduje još i PPF banku i Er banku.

PPF fond posluje u 20 zemalja sveta, uključujući i Rusiju, SAD, Vijetnam, Filipine, ali i Sloveniju i Hrvatsku, u kojima posluju njegova grupa.


ŠIRI TELEKOMUNIKACIJE

Kupovinom "Telenorovog" biznisa u regionu Srbije, Crne Gore, Mađarske i Bugarske, Kelner proširuje i svoje učešće u telekomunikacionim operacijama, koje trenutno poseduje samo u Češkoj i Slovačkoj, kroz firme CETIN i "O2" (najveći telekomunikacioni operator u Češkoj, sa osam miliona mobilnih i fiksnih linija...).