Česi nove gazde Telenora

D.I.K.

sreda, 21. 03. 2018. u 08:59

Чеси нове газде Теленора

Foto EPA

Investicioni fond "PPF grupa" novi vlasnik norveškog operatera u Srbiji i okolnim zemljama. Ugovor je potpisan na 2,8 milijardi evra, za okončanje neophodna odobrenja regulatora

TELENOR grupa" prodaje svoje kompanije u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori češkom fondu "PPF grupa". Kupoprodajni ugovor na 2,8 milijardi evra je potpisan, a transakcija uz ove kompanije uključuje i prodaju provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation. Prema navodima iz srpskog "Telenora", dolazak novog vlasnika ne bi trebalo da utiče na korisnike ovog operatera u našoj zemlji, kao ni na firme sa kojima sarađuje.

- Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima - ističe Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka "Telenora" u Srbiji. - Posle 11 godina u Srbiji ulazimo u novu fazu poslovanja, s obzirom na to da će naše operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate "PPF grupi". Ponosni smo na sve što smo do sada postigli, a pogotovo na činjenicu da smo lider u prihodima na tržištu sa tri miliona korisnika širom Srbije.
Pročitajte još:
Telenor prodaje poslovanje u Srbiji?

Ofsthusova je istakla da "PPF grupa" ima jasan cilj za razvoj investicija u telekomunikacije, a da je "Telenorovo" poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno za ostvarenje tog plana.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije. Među skorašnjim akvizicijama su O2 Czeck Republic od "Telefonike" 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj ove godine.

- Ovom kupovinom, "PPF grupa" proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operater srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije - kaže Ladislav Bartonček, predstavnik "PPF grupe" odgovoran za sektor telekomunikacija.

Iako je ugovor o prodaji potpisan, transakcija zahteva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja i očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine.

Ingeborg Ofsthus


DEVET MILIONA KORISNIKA

"TELENOR" operacije u regionu centralne i istočne Evrope ostvaruju prihode od 11,8 milijardi norveških kruna, što je oko 1,2 milijarde evra godišnje. Kada je reč o profitu, u prodatim kompanijama ostvaruje se ukupno 4,1 milijarda norveških kruna, ili oko 431 milion evra operativne dobiti (EBITDA). Firme imaju više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih.

"Telenor" je na tržište Srbije ušao kupovinom "Mobtela" 2006. godine, za 1,513 milijardi evra.


ISTO IME 33 MESECA

DOLAZAK velikog investicionog fonda PPF-a u Srbiju, koji kupuje "Telenor", pokazuje da je Srbija atraktivna investiciona destinacija - izjavio je u sredu ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ističući da je to dobar signal za strane investitore.

On je kazao da će, po ugovoru, u naredna 33 meseca sve poslovati pod firmom "Telenora", a nakon toga će biti promenjen brend i dobiće firma novog vlasnika, pa samim tim i kompaniju pod kojom će poslovati u Srbiji.

- U međuvremenu se ne očekuju nikakve značajnije promene sa stanovišta korisnika - rekao je Ljajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

oganj955

21.03.2018. 12:44

Svaka čast na informaciji!? Pa koja je to grupa PPF odakle, šta ima od telekomunikacija u svom vlasništvu. Jel vaš urednik zna ko je Brnaš iz mog sela koji piše pesme. Ne zna. Pa i nemora da zna ali treba da zna ko je PPF.

Гојко

21.03.2018. 13:47

@oganj955 - Svaki obrazovan čitalac samo ukuca u gugl naziv koji ga interesuje i SVE mu izađe na ekranu.Ovo je češka,multinacionalna kompanija sa preko 100.000 zaposlenih.I nek ti Brnaš napiše jednu pesmu da pevaš dok guglaš.

Milan

21.03.2018. 20:46

@oganj955 - Gojko guglaj ga ti pa nadji.U tekstu mor a da se napise koja je ta firma,dok citas nije normalno da gulas sta znace skracenice. Ti si pismen pa znas ,mi nismo tvog nivoa.

sale

22.03.2018. 01:50

@oganj955 - @Гојко: pa šta će mu onda Novosti ako ima Google? Posao novinara je da istraži vest a ne da prepiše od negde. Npr bila bi interesantna informacija vlasnička struktura PPF grupe i trenutni portfolio.

Milos Valjevo

21.03.2018. 12:56

dobra transkacija. ha ha ha. pa telenor plati samo MOBTEL 1.5 miliardi i to samo tržište Srbije. neko mora da uzima časove od Dinkića

sale

22.03.2018. 01:48

@Milos Valjevo - Jeste samo si zaboravio par sitnica. Tipa koliki je bio godišnji prihod Telenora za to vreme dok je bio vlasnik. Druga stvar je procenjena vrednost. Kad prodaješ polovni auto, prilično je nevažno koliko si ga platio kad si ga uzeo. To će se lepo videti po ceni Telekoma kada ga sledeći put budu prodavali - teško da će biti preko milijarde.

tomkarlo

21.03.2018. 16:49

Nebitno je ko je ili šta PPF.Telenor je bio norveški, sada je PPF-ov, sutra će ga neko ili kupiti ili ugasiti ako ima koristi od toga.Jedino što mislim da je važno je to da celokupan data centar bude u Srbiji - sve ostalo je nebitno za nas korisnike Telenora ili Pufnice.

Prodani.

22.03.2018. 15:24

Matematika je jasna, Kupis Skupstinu sa pozicijom i opozicijom i imas Srbiju dzabe.Te pare Srbi placaju godisnje kroz racune, samo ih politicari ne vide osim kod prodaje onda imaju proviziju.Ma ako bre kad su Srbi ovce SVE treba da im se rasproda.Mozda narod Srbije nezna da zameni politicare ali zato evolucija zna da zameniti ovaj narod.Mozda gresim? dok ste ovo procitali 1 stanovnik manje u Srbiji, Godisnje skoro jedan Mladenovac nestane. KATASTROFA! Jer nema perspektive,sve prodato!