Trošak guši privredu

S. B.

14. 08. 2017. u 17:00

Računovođe upozoravaju na mane predloženog pravilnika o PDV evidenciji. Državi smanjen manevarski prostor u borbi protiv sive ekonomije

Трошак гуши привреду

RAČUNOVOĐE nastavljaju borbu za izmenu predloženog Pravilnika o PDV evidenciji. NJegova primena je, posle pritiska stručne javnosti, odložena ove godine, ali Ministarstvo finansija u međuvremenu nije značajnije odstupilo od svog predloga.

Predstavnici struke i dalje pokušavaju da ubede nadležne da ponuđeno rešenje znači prevelike troškove privrede, a malo vajde donosi državi u borbi protiv sive ekonomije. Dok se u Evropskoj uniji u takvom obrascu u proseku popunjava oko 40 polja, srpske računovođe bi, ako zaživi trenutni predlog, ispunjavale i do 170 polja.

- Obrazac POPDV nije u skladu sa preporukama OECD, gde bi primena novih evidencija podrazumevala minimalne troškove za prilagođavanja i kod poreskih obveznika i Poreske uprave - kaže Snežana Mitrović iz Saveza računovođa Srbije. - On neće unaprediti poreski postupak, jer su mogućnosti provere tačnosti podataka male. Podaci sadržani u njemu i utvrđivanje poreskih činjenica, u odnosu na PDV evidencije kod poreskih obveznika koje se vrše na osnovu evidentiranih osnovica, naknada-prihoda, po određenim realizovanim prometima su neuporedivi.

Struka upozorava da se iz ovako zamišljenog obrasca ne može utvrditi kolika je dodata vrednost u poreskom periodu kod poreskog obveznika. Istovremeno zbog većih troškova preduzetnici, koji su izabrali da uđu u PDV sistem, po isteku obaveze od dve godine - verovatno će odlučiti da se vrate paušalnom obračunu.

NEPRODATO I DALJE PROBLEM PRAVILNIK o PDV evidenciji, međutim, ne bavi se još jednim problemom sa kojim se susreću računovođe - a to je da se prilikom povraćaja neprodate robe to tretira kao novi promet. Ovo je posledica izmena zakona 2015. i prošlogodišnjeg Pravilnika o načinu izmene poreske osnovice za obračun PDV. Ovakav tretman se ne sreće nigde u svetu, već se pitanje vraćanja neprodatih dobara rešava ugovorom između kupca i prodavca. I odobrava se umanjenje osnovice.

- Tu će na kraju, ipak, izgubiti država i to zbog manjih javnih prihoda - dodaje Snežana Mitrović.

- Obrazac POPDV nije u skladu sa pravilima i standardima koje primenjuju razvijene evropske zemlje, a koje izveštavaju poreznike kroz PDV prijavu, koja po sadržaju obezbeđuje podatke za kontrolu i poreski postupak. Smatram da se može kreirati nova PDV prijava do 50 polja koja obezbeđuje podatke za poreski postupak i na osnovu primene ovako sačinjenih evidencija biće unapređen poslovni ambijent.


NIZBRDICA

RAČUNOVOĐE napominju da bi nas predloženo rešenje Ministarstva finansija značajno unazadilo na Duing biznis listi Svetske banke.

- Išli bismo unazad - kaže Snežana Mitrović.

- Sve što smo pozitivno uradili objedinjenom naplatom poreza i doprinosa, sada će ovim obrascem biti obrisano. On predstavlja pogoršanje uslova poslovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije