Atrakcije bik Kokan i kombajn od 500.000 evra

N. Subotić

13. 05. 2017. u 20:43

Tradicionalna manifestacija, 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u subotu svečano otvoren u Novom Sadu

Атракције бик Кокан и комбајн од 500.000 евра

Foto D. Dozet

NAJBOLJI od najboljih, i to ne samo u agraru Srbije, već i regiona i sveta, opet su se u subotu okupili u Novom Sadu. Okupio ih je Međunarodni poljoprivredni sajam, manifestacija koja već 84 godine prezentuje novitete u poljoprivredi. I ovaj put, posetioci ove najveće smotre agrara moći će da vide bikove teške gotovo dve tone, rasne konje, ovce i svinje plemenitih pasmina, poljoprivredne mašine čija cena prevazilazi pola miliona evra, najsavremeniju oprema za preradu voća i povrća, semena...

Sajam, koji će trajati do petka, i koji je okupio više od 1.500 izlagača, iz 60 zemalja, otvorio je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, koji je istakao da je poljoprivreda jedan od najvećih potencijala privrednog razvoja naše zemlje i da će vlada nastaviti da pomaže kako poljoprivredne proizvođače tako i prerađivačku industriju.

- Poljoprivreda za našu zemlju, ali i ostale u regionu, ima veliki značaj, imajući u vidu ne samo njene dosadašnje rezultate, već i njen izuzetan potencijal za dalji razvoj - istakao je Dačić. - Poljoprivreda je jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije zakazala.

Na samom sajmu, čiji je, ove godine, zemlja partner Bosna i Hercegovina, već po običaju, uz poljoprivredne mašine, koje su se, uglancane, presijavale na suncu, pažnju su privlačili i ugojeni bikovi.

Najveći i najstariji, petogodišnji Kokan, samo 20 kila lakši od dve tone, njegov, za 500 kila lakši i dve godine mlađi "drugar" Rundov, i 1.030 kilograma težak, perspektivni Tajson, star samo dve godine.

A na izložbi mehanizacije, moćni traktori, kombajni širokih hedera, prskalice koje mogu da natkrile tenisko igrališe...


RAKETE

MINISTRI spoljnih poslova Srbije i BiH Ivica Dačić i Igor Crnadak sa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu ispalili su protivgradne rakete u oblake. Posetioci su ispaljivanje protivgradnih raketa dva ministra mogli da prate preko video-bima.

NAGRADNA IGRA

VISOKI gosti na otvaranju Sajma, predvođeni prvim potpredsednikom vlade Dačićem, nisu mogli da zaobiđu štand "Đenerali osiguranja Srbija", koje je šestu godinu zaredom partner Novosadskog sajma i generalni sponzor, a takođe i kompanija sa najvećim udelom u osiguranju poljoprivrede. Ova kompanija, u okviru nastupa, organizuje i nagradnu igru za svoje klijente osiguranja poljoprivrede "Osiguraj i osvoji". Učešće u nagradnoj igri imaju svi klijenti koji su ugovorili jednu od četiri vrste osiguranja, odnosno, osiguranje useva i plodova, osiguranje životinja, poljoprivrednog domaćinstva i poljoprivredne mehanizacije, a glavna nagrada je traktor "DŽon Dir" model 5045D.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

samo za slikanje

14.05.2017. 11:24

Ovo mora da je neki milogorski maneken, ne moze za nista drugo da sluzi.