Hiljade pokojnika u katastru

Z. RADOVIĆ

10. 01. 2017. u 15:09

U Republičkom geodetskom zavodu ima mnogo nekretnina koje su uknjižene na umrle

Хиљаде покојника у катастру

NE zna se tačno koliko pokojnika u katastru još ima imovinu na svoje ime, ali se nezvanično procenjuje da ih ima na desetine hiljada. Jer, Republički geodetski zavod nema evidenciju ko je od njihovih "klijenata" umro, ali znaju da je u zemljišnim knjigama upisano mnogo stogodišnjaka. Za lošu evidenciju u RGZ nisu "krivi" samo naslednici, već i kupci nekretnina, jer ih ne prevode na svoje ime, pa se posle suočavaju sa problemima.

Mitar Trbović, načelnik u Sektoru za pravne poslove RGZ, napominje da su svi objekti snimljeni i imaju vlasnika, samo što se stanje na terenu i u katastarskoj evidenciji ne poklapa:

- Ne zna se koliko je netačnih vlasnika i pokojnika upisano u katastar. RGZ ne može da čita misli, već dokumenta. Važno je da se prilikom svake kupoprodaje nekretnine napravi i promena u katastru, jer u suprotnom može doći do brojnih komplikacija.

Koliko glavobolje može izazvati zanemarena uknjižba saznali su i Marija i Bojan Vasić iz Beograda, koji su kupili stan u Kragujevcu 2010, a nedavno su otkrili da je investitor dve godine kasnije celu zgradu stavio pod hipoteku!

- Hteli smo da prodamo stan, a onda smo otkrili da je pod "teretom" - objašnjavaju Vasići. - Investitor je založio i naš stan. Sada niko neće da kupi takvu nekretninu. Moramo da čekamo da se on "razduži", da bismo mogli da raspolažemo svojom imovinom.

Lidija B. smatra da nisu samo vlasnici nekretnina krivi, već i birokratija:

- Kupila sam stan pre 22 godine u Medakoviću i cela zgrada nije bila uknjižena do 2010. Nedavno sam započela postupak i jedva sam ga okončala. Pošto su prvi vlasnici otkupili stan od opštine Voždovac, u katastru su mi tražili i potvrdu da su oni izmirili sve svoje obaveze prema prodavcu. Nije problem u katastru koliko u neažurnosti sudova, jer sam nedeljama čekala papire.

UPIS 5.000 DINARA

VELIKI problem naslednicima predstavljaju i finansije. Za ostavinsku raspravu i prepis imovine moraju da izdvoje i više od jedne prosečne plate. Zato ne haju mnogo da dokumentuju nasledstvo. RGZ je napravio prvi korak i prepolovio iznos takse za preknjiženje nepokretnosti, pa od juče ona umesto 8.671, košta 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Simon

10.01.2017. 17:10

@Bataja - U kojoj ti to Opstini zivis. Te ostavinske rasprave se sazivaju veoma brzo nakon smrti vlasnika. E sad je pitanje dal naslednici ne zatezu. Dakle sudski proces razvlace naslednici jer nisu zadovoljni. Kada je pokojnik testamentom odredio kome sta od naslednika pripada onda je postupak kratak i efikasan. Sudovi nisu u stanju da urazume naslednike koji se obicno osecaju nezadovoljnima pa se zale i razvlace.

Нема разлике

10.01.2017. 20:39

@Bataja - Мој деда тестаментарно оставио власништво кћерки - мојој мајци.Преминуо 1958., суд огласио његов тестамент правноснажним. Тако постаје моја мати власница. Мајка умрла 1977. и мени оставља сву имовину. И њен тестамент суд оглашава правоснажним. Сад постајем ја власник, али држава је моју имовину предала другима на коришћење као да ја непостојим. Писао сам министрима и грађевинарства и правде и негодовао због овог поступка али као да сам писао ветру. Нема одговор, отима се по комунистички.

Kole

10.01.2017. 17:52

A sta da radi par miliona ljudi kojima stanovi i kuce nisu ni legalizovani, a kamoli u katastru ?Kakav crni katastar, a nisu ni legalizovali ?

Nina Jerković

10.01.2017. 18:28

"мртве душе" су више деценијски проблем у Страдији. Највећа фарса је када Републички завод за статистику објави да процењује да има 7 мил. становника (од 7.18мил. на попису 2011) а Републичка изборна комисија да има 6.7 мил. гласача. А школе да има 900хиљада ученика са 400 хиљада предшколске деце. Е сад јел има 7 мил. становника и 5.7 мил. гласача или има по властима 8 милиона становника и 6.7 милиона гласача. Тако да су "мртве душе" у катастру миноран проблем...

Koliko godina ja imam pozdrav Panta

10.01.2017. 21:17

Rodjen sam 1909 poginuo 79 a moj unuk naslednik je 2011 nasledio imanje od mog sina i platio 2016 u moje ime porez za odvodnjavanje. Valjda drzava treba da plati a ne moj unuk naslednik mog sina. A ima jos anegtota sa porezom na imanje sa povratnim dejstvom.

seljak

10.01.2017. 23:26

Baba umrla pa dobila da plati odvodnjavanje za devera koji je umro 1970 g i koji ima naslednike koji nisu resili nasledstvo s obrazlozenjem neko mora da plati.Tako stiglo odozgo.

deda

11.01.2017. 11:04

Katastar je servis Poreske uprave. Plaćam porez za nekretnine kojih nisam vlasnik, a ne plaćam za one kojih sam vlasnik. Dobijem poresko rešenje i po njemu izvršim uplatu. Lakše mi je to nego da se maltretiram po šalterima Katastra i Poreske uprave. Pišem svake godine žalbe koje niko ne uvažava. Meni je dobro a država je na šteti.

Oko loko

11.01.2017. 13:08

Niko od nas ne bezi od poreza ali ako je porez nakaradan, zbog nakaradne politike, i onda opet nas, poreske obveznike kaznjavaju, sto nemaju stabilnu politiku. Politika je ne predvidljiva zbog svoje specificnosti i kulture u narodu ali ne moze da dodje do izrazaja ako sistem nije stabilan.

Slava

15.01.2017. 11:16

U ostavinskom postupku nema dugova pokojnika,Sudovi i Javni Beleznici ne proveravaju po JMBGu da li pokojnik ima dugove!Katastar ne azurira svoje podatke o promeni namene zemljista iako je u obavezi po zakonu o premeru i katastru!

Roki

15.01.2017. 11:20

Naknada za odvodnjavanje se naplacuje na osnovu podataka iz katastra tako na primer reka Velika Morava je usled eksplotacije sljunka promenila tok pa privatne njive su postale deo vodotoka reke i oni za njivu koja je u reci traze naknadu za odvodnjavanje!

Laki

15.01.2017. 11:23

Niko nije u obavezi da placa nista na ime pokojnika!Ko se potpisuje na uplatnici umesto pokojnika?