Opet našli aflatoksin u našem zrnu

J. SUBIN

petak, 29. 04. 2016. u 12:37

Опет нашли афлатоксин у нашем зрну
Evropski sistem za brzo uzbunjivanje obavestio nadležne u Srbiji o zaraženom kukuruzu. U pitanju je manja količina belog kukuruza koji je iz naše zemlje izvezen u Sloveniju

EVROPSKI sistem za brzo uzbunjivanje za hranu RASF nedavno je obavestio nadležne službe u našoj zemlji da je pronađen aflatoksin u proizvodima od kukuruza koji je poreklom iz Srbije. Reč je, kako nezvanično saznajemo, o malim količinama, najverovatnije belog kukuruza za ljudsku upotrebu, koji je izvezen iz Srbije u Sloveniju. U Ministarstvu poljoprivrede rekli su nam da nijedna pošiljka kukuruza nije vraćena.

Prema rečima Vukosava Sakovića, predsednika Fonda za žito Srbije, neko je izvezao kukuruz za Sloveniju, tamo su napravljeni proizvodi od njega, i izvezeni u druge zemlje EU. Tek u proizvodima je pronađen aflatoksin.

- Ne znamo nikakve detalje, ko je izvezao kukuruz, koji je rod i godina - kaže Saković.

- Takođe, ti proizvodi podložni su aflatoksinima, pa ne mora da znači da je kukuruz bio zaražen. Možda je reč i o neadekvatnom pravljenju i skladištenju. Iz te službe su dužni da nas obaveste o ovim pojedinostima, jer je dosta toga nedorečeno. Moguće da se radi i o kukuruzu iz 2014. godine.

OPASNE ŠKOLjKE NEDAVNO je RASF poslao obaveštenje zemljama članicama EU o distribuciji svežih školjki i proizvoda od njih, zaraženih velikim koncentracijama ešerihije koli. Zemlja porekla bila je Italija, a među zemljama distribucije nalazila se i Srbija. Na sajtu se navodi da je opasna ešerihija utvrđena rutinskom kontrolom u marketima, i da su zaražene školjke povučene iz prodaje.

RASF je na svom zvaničnom sajtu za alarmiranje naveo da je aflatoksin pronađen u pekarskim proizvodima i kukuruznim pahuljicama, a da je kukuruz poreklom iz naše zemlje. Zaraženi proizvodi otkriveni su, navodno, u Italiji.

- To su male količine kukuruza koje su iz Srbije verovatno kamionom izvezene - objašnjava Saković. - Ova situacije nije izazvala nikakve probleme na našem tržištu, naročito što od 2012. imamo obaveznu kontrolu na alfatoksin. Nažalost, kada smo probali da dođemo do nekih konkretnijih podataka o kukuruzu kod njih, nisu imali da nam ih daju. Jedino što je utvrđeno jeste da je kukuruz poreklom iz Srbije.

Inače, kako stoji na sajtu RASF, krajem prošle godine, aflatoksin je bio pronađen u kukuruznim proizvodima, a žitarica je bila poreklom iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

charlie

29.04.2016. 13:04

Naravno da nije vraćena kada je pod hitno uništena,kakav diplomatsko- lopovski odgovor.Truju nas najcrnjim otpadom dok nas istovremeno plaše Monsantom,GMO hranom i ostalim budalaštinama.Najbitnije je da od najmanjeg do najvećeg proizvođača svi voze džipove i žive na visokoj nozi zahvaljujući podrški vlastima koje ih pokrivaju i cepaju izveštaje o otrovnoj hrani koju dajemo deci.

SuverenaAnonimka

29.04.2016. 13:19

Aflatoksin se nalazi u vazduhu i ima ga po svoj hrani! Oni naravno ne dozvoljavaju nama da izvozimo. sigurno kod njih ima jos vise aflatoksina...

iz glave

29.04.2016. 14:22

prepolovće nam cenu i proći će...kada smo našli povišenu radioaktivnost u borovnici iz eu za naše tržište, brisel nam je poručio da imamo preniske i zastarele granične vrednodsti...sposobni uvek izvuku korist