Čak 90 odsto brojila nije ispravno

M. N. S.

30. 01. 2014. u 21:17

Чак 90 одсто бројила није исправно
Svaki deseti uređaj za merenje električne energije u našoj zemlji ima važeći žig. Loši strujomeri pokazuju i veću i manju potrošnju. EPS tvrdi da kupci energije nisu oštećeni
KADA bi se zakon striktno poštovao, gotovo 90 odsto brojila ne bi smelo da se koristi u merenju potrošnje struje građanima. Prošle godine je Direkcija za mere i dragocene metale, proveravala 585 strujomera, a 524 njih nema važeći državni žig. Prema toj računici, samo deset odsto uređaja koji broje kilovate može da budu u upotrebi.

Ista kontrola Direkcije pre dve godine pokazala je nešto "bolje rezultate" - brojila za koje se ne zna da li očitavaju manje ili više kilovata od potrošenih ima 1,8 miliona domova. Svako drugo domaćinstva, prema tome, ne dobija tačne račune. U Nacionalnoj organizaciji potrošača tvrde da je čak 200.000 građana zatražilo da im se proveri ispravnost brojila, jer sumnjaju da im računi ne odgovaraju potrošnji.

U "Elektroprivredi Srbije" uveravaju da kupci električne energije nisu oštećeni, jer čak i ako brojilo nije ispravno rad mehanizma se usporava i brojilo očitava manju potrošnju. U Direkciji za mere i dragocene metale, međutim, kažu da nije baš tako, jer neispravni merači ne mogu da očitavaju tačnu potrošnju struje. Tako se na računu može pojaviti manje, ali i više kilovata od "izgorelih".

- Upotrebom brojila kojima je prestala važnost državnog žiga, mogu biti oštećeni i građani i EPS - kaže Lucija Dujović, pomoćnik direktora Direkcije. - Prema Zakonu o metrologiji, brojilo čiji je žig prestao da važi, ne sme da se upotrebljava. Dakle, na osnovu takvog brojila ne može se praviti obračun utrošene električne energije, jer oni ne mogu davati pouzdane rezultate merenja. Prilikom metrološkog nadzora tokom prošle godine, inače, uočeno je da su neka brojila poslednji put overavana 1983.

Beograđanin Darko Šuković ističe da se osam godina borio da dokaže da njegovo brojilo nije ispravno i da uvećava potrošnju. Kaže da je promenio i platio novi merač, koji je potvrdio njegove sumnje:

- Sa novim brojačem meni je potrošnja dva do tri puta manja nego ranije. Suština svih problema je da u Srbiji imamo brojila stara u proseku 20 godina, da pola njih nije ispravno. Prodavac na pijaci mora da baždari svoj kantar na dve godine, ako to ne uradi plaća kaznu. Za nebaždarena brojila niko nikada nije odgovara. Ne mogu da se dogovore kome bi dali taj posao, ne mogu da se usaglase ko će uzeti veći deo kolača. Možda su i uvideli da im se ovako više isplati. Da su uzeli samo jedan evro po neispravnom brojilu, proteklih pet godina "zarada" im je bar stotinu miliona evra na 1,8 miliona neispravnih brojila.

BESPLATNO

- Kupci koji sumnjaju u ispravnost brojila mogu da se obrate Direkciji za mere i dragocene metale, koja je jedina nadležna da utvrdi tačnost rada mernog uređaja - kažu u EPS. - Ako se brojilo menja zbog konstatovane neispravnosti, zamena je trošak vlasnika brojila, a to su distribucije, i oni su po Zakonu obavezni da ih održavaju. Jedina situacija u kojoj kupac nešto plaća je kada se na njegov zahtev menja brojilo zbog sumnje da je isto neispravno, a laboratorijskom analizom se utvrdi da je brojilo ispravno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Srdjan

30.01.2014. 21:27

Da li mislite da lezaj u kome se nalazi osovina i koji se okrece vise od 12 godina usporava ili ubrzava kretanje?Naravno da usporava. To znaci da 99% indukcionih brojila radi u korist potrosaca. A vi proveravajte i trazite da vam stave nova pa cete imati vecu potrosnju.

Deki

31.01.2014. 09:24

@Srdjan - A šta se okreće u digitalnim brojilima, osim što se celo brojilo okreće oko sunca? Misliš da je kod indukcionih brojila samo problem okretanja, nema veze prebacivanje sa više na nižu tarifu?

milos

31.01.2014. 10:11

@Srdjan - da li broje vise ili manje nije ni bitno. bitno je da je neispravno, nadleznost je na EPS-u time EPS direktno ucestvuje u stvaranju pogresnog racuna. ako nemoze da se dokaze da brojilo broji manje onda je korisnik u pravu. time je ostecen i treba biti obestecen za nemar EPS-a.

radnik epsa

30.01.2014. 21:40

Радим у електродистрибуцији где је број бројила којима је истекао рок овере близу 50%. Искуство говори да што дуже бројило стоји на мрежи (пре свега електромеханичка бројила која су у већини) то је већа вероватноћа да диск спорије окреће услед истрошености уља од коштане сржи у лежиштима вратила диска. Једноставно речено бројило мери на штету ЕПС-а. Зато је у акционом плану на смањењу губитака приоритет овера бројила и замена дотрајалих бројила новим.

lakoverni

31.01.2014. 08:27

@radnik epsa - E, hvala što nam ovo razjasniste: merači mere na štetu EPS-a!? Sad mi je jasno, a verovatno i svima, zašto je vama potrebna ta pozajmica, vama pare trebaju, ima ko da vam pozajmi, imate narod koji će da plati.Ko će da vam da pozajmicu? EPS! Odakle im pare kad im strujomeri pogrešno mere?

Cvrc Milojko

31.01.2014. 12:56

@radnik epsa - Подмазивање није разлог већ "играње са напоном". Из искуства знам да ако променом напона "шутнемо" точак који се окреће (затим искључимо потрошаће) да он врти и кад нема потрошње. Ово смо урадили по предлогу "електродистрибуције". Према томе немојте се правдати неисправношћу бројила. Иситем је познат "кради, па ако прође, прође, биће новаца". Време је избора, време је провера расположења бирача. Ето та

dule

30.01.2014. 21:47

Pazi sad ovo.Sad ce gradjanima da uzmu pare i za merace potrosene struje.I sto je mnogo vazno,vec najavljuju da gradjani nisu pokradeni.Znaci pojeo vuk magare a ovce na broju.Nema kompenzacije,a kamoli kes povracaja.Znaci moze da se pozajmi radnicima po 50.000 hiljadarki,i da vrate lovu sa kamatama.Rata se uzima svakog meseca kad se plata deli.Fino zamisljeno.

Nenad

30.01.2014. 22:01

Nije sporno, ako smo njihovi korisnici neka nam o svom trosku planski u naredne dve godine zamene brojila. Ne da primaju za vecinu ranika velike plate, dele viskove i pozajmice. Posle ove bruke oko racuna nista im vise ne verujem !

BELI LISTICI - PRECRTAJMO IH SVE ZATO STO SU TO ZASLUZILI!

30.01.2014. 23:56

Na izborima precrtajte sve liste i kandidate, napisite im poruku, nacrtajte im nesto, napravite origami.... Tim cinom cemo im pokaziati sta mislimo o svima njima! Neka beli listici budu sredstvo kojim cemo im pokazati koliko "cenimo njihov rad i zalaganje" tokom svih ovih godina. !!!!

Bosko

31.01.2014. 17:39

@BELI LISTICI - PRECRTAJMO IH SVE ZATO STO SU TO ZASLUZILI! - Bas ti je dobar fazon dezavuisanja glasačkog tela. Onda će SNS i SPS zajedno sa Ljajićevom strankom da dobiju najviše glasova kao na Voždovcu gde je SNS "pobedio" sa 15% upisanih birača. Dokle god "pametniji" popuštaju oni "drugi" rade šta hoće, jer po izbornom zakonu stranke imaju dovoljan broj članova koji su se radi profiterstva učlanili u 100 neokoumunističkih partija da "dobiju" izbore kada se svi "pametni" distanciraju i precrtavaju listiće i ne izlaze na izbore. Zato i imamo najgore.

Zlopamtilo

01.02.2014. 14:21

@BELI LISTICI - PRECRTAJMO IH SVE ZATO STO SU TO ZASLUZILI! - To ste pricali i za poslednje izbore - izgleda da nista niste naucili... I dalje smatrate sa ste najbolji, samo nikako da to shvatimo. Ista je to banda, glasanje je izgubilo svrhu dokle god neko moze da smanji napon i laze nas u oci...

Ja

31.01.2014. 01:34

Radim u distribuciji kao citac, i evo moja zapazanja za sve ovo vreme je da su stara brojila ispravnija nego ova nova digitalna, a i po potrosace bolja, jer kao sto neko rece mehanizam sporije vrti sa vremenom i manje stanje je na brojilu, dok digitalna od obicnog magneta mogu da pobrljave, svi problemi koje sam zaticao (oko manjeg ili veceg stanja u odnosu na proslomesecno stanje) su u 95% na novijim tj digitalnim brojilima, jer imaju osetljiviju elektroniku od starih.

Bosko

31.01.2014. 12:39

@Ja - Sigurno da ne radiš u "mom kraju". Zadnjih 7 godina kako sam kod kuće svaki dan, video sam samo jednom "čitača struje" koji nemože da otvori orman sa brojilima a da ne lupi o moja vrata. Ali zato kad sam posle ove prevare pregledao stare račune većinu meseca u godini mi je u totalno ista potrošnja za skupu i jeftinu tarifu što je teoretski nemoguće osim da se brojila ne čitaju nego unosi neka prosečna potrošnja.

Marko

31.01.2014. 04:23

Kada bi se zaista kontrolisala brojila i kradja struje i kada bi se to zaista procesuiralo pa pola Srbije bi islo u zatvor. Toliko puno se krade struja da ovo malo procenata nas koji posteno i uredno placamo ispadamo ludi ili nas gledaju kao da sa nama nesto nije u redu. Spadam inace u grupu potrosaca koji mesecno placaju preko 15 hiljada dinara racun za struju, dok su mi na primer obe prve komsije pocele sa kradjom odnosno neplacanjem prave potrosnje struje prvog dana od kako su izgradili kuce!

nele

31.01.2014. 07:11

Veliki je račun za struju???? Ne bih rekao ako pogledate u račun za telefon-internet!!!

sima

31.01.2014. 07:13

Najbolje je za sve ovo okriviti tita i partiju i zamoliti ga da promeni brojila on to moze jer je spreman da bude treci put medju srbima

Toma

31.01.2014. 07:42

Moje brojilo je pokazivalo duplo veću potrošnju, a radnici EPS-a me ubeđivali da ne menjam ništa jer će novo brojilo pokazivati još veću potrošnju, jer je podmazano, zategnuto, itd... od gluposti. Mogao je samo da mi kaže da mu se ne radi, jer sa platom koju ima on je za mene gospodin i neće da se muči.

kiza

31.01.2014. 09:20

Kupci koji sumnjaju u ispravnost brojila mogu da se obrate Direkciji za mere i dragocene metale, koja je jedina nadležna da utvrdi tačnost rada mernog uređaja - kažu u EPS.Samp jos niste napisali ,koliko oni to naplacuju?

paja

31.01.2014. 10:38

dali neko ima prava da proveri ispravnost mernih uredjaja struja voda gas sem organizacije firme koja je to postavila niko nema prava da privatno prekontrolise merne uredjaja kod kontrole mera mimo radnika koji su ih ostavili zasto

Ljubiša

31.01.2014. 14:42

EPSu treba oduzezi sertifikat za standard YUS ISO 9001, jer okolnošću da toliko godina nisu bažareni merni uređaji za utrošalk struje ne ispunjava elementarne zahteve predviđene tačkama navedenog standarda. Ukoliko se to ne desi ministarka energetike i ministarstvo su odgovorni. Dosta nam je praznih priča a u EPSu se proizvode iz dana u dan slučajevi neodgovornosti.

Piscator

31.01.2014. 21:03

Koji su to licemeri i secikese... Sve im je neko kriv,pokradoše Boga oca,rade privatno u radno vreme,uzimaju materijal iz firme,naplaćuju kome hoće,šta hoće i kada hoće... Bruka!!! Ali zato običan čovek koji hoće u mom gradu da zameni strujomer u čiju tačnost sumnja,mora da čeka dve godine!!! Sve im fali!!! Na tabli nema mesta,ne mogu da ugrade digitalni jer ... nešto njima znano,jednostavno ne može, na kraju nemaju ni strujomere... Ali sve drugo imaju.A gde idu otete pare?! Niko živ ne zna....

Vozac

01.12.2015. 22:51

@Piscator - Uzmes cekic i razlupas ga , da vidis kako ga menjaju za par dana ...