U Kruševcu proglašena vanredna situacija: Evo koje mere su donete (FOTO)

S.BABOVIĆ

07. 07. 2020. u 17:10

Kako su “Novosti” već objavile, 331 potrvđen slučaj korona-virusa registrovan je od početka epidemije, a danas doneta odluka na zasedanju Kriznog štaba u ovom gradu podrazumeva set posebnih mera

У Крушевцу проглашена ванредна ситуација: Ево које мере су донете (ФОТО)

Foto: S.Babović

KRUŠEVAC-VANREDNA situacija proglašena je u Kruševcu usled pogoršanja epdeimiološke situacije izazvane širenjem zarazne bolesti KOVID-19. Kako su “Novosti” već objavile, 331 potrvđen slučaj korona-virusa registrovan je od početka epidemije, a danas doneta odluka na zasedanju Kriznog štaba u ovom gradu podrazumeva set posebnih mera koje treba da obuzdaju koronu i koji važi od sutra,u 8 sati:

- Zabraniti okupljanja više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru ukoliko nije moryhe obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere zaštite (nošenje zaštitne maske i/ili vizir i rukavica).


- Zabraniti organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice...)


- Ograničiti rad ugostiteljskih objekata (kafića, barova, restorana, hotela- hotelskih restorana, kladionica koje pružaju ugostiteljske usluge, sala za organizvanje proslava, dečjih igraonica). Predlažemo da se objektima ove vrste ograniči radno vreme na period od 7- 20 časova.


- Rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova, najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima. Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavica, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja.


- U svim obrazovnim ustanovama odložiti okupljanja (dodela svedočanstva, diploma i drugih skupova). Prijemni ispiti i upis učenika u obrazovnim ustanovama potrebno je organizovati uz primenu svih mera zaštite (fizička distanca od 2 metra, nošenje maske i /ili vizira i rukavica).


- U zatvorenom prostoru (javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni objekti, kladionice, verski objekti i druge radne organizacije) uvesti obavezno nošenje maski i/ili vizira uz redukovanje broja ljudi na određenom prostoru kako bi se distanca od 2 metra ispoštovala.


Preporuka je da u ovim objektima ukoliko postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, ne rade do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većer broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.


- U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske i/ili vizira uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozipa. Broj i raspored putnika u vozilu treba da je takav da omogućava propisanu udaljenost međy njima od najmanje jedan metar. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila.
-Zabraniti rad otvorenih i zatovorenih bazena, SPA i Wellness centara
-U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba.


-U verskim objektima, i prilikom verskih obreda ( krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite.- Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, fitness-centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).


-U svim objektima javne namene javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju - minimum jednom dnevno odgovarajuhim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravljaPREPORUKE


RODITELjIMA se preporučuje da čuvanje dece organizuju mimo obdaništa, a takođe je preporučeno redovna dezinfekcija stambenih zgrada i drugih objekata u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije