Odložen konkurs za oporavak najstarijih o trošku PIO fonda: Besplatne banje do daljeg na čekanju

J. Ž. S.

subota, 04. 07. 2020. u 11:30

Одложен конкурс за опоравак најстаријих о трошку ПИО фонда: Бесплатне бање до даљег на чекању

Foto: Depositphoto

Planirano 436.611.000 dinara za rehabilitaciju u dvadesetak državnih lečilišta
KONKURS za besplatan oporavak penzionera u dvadesetak banja u 2020. godini, iako najavljivan od strane članova Nadzornog odbora PIO fonda za jesen, biće raspisan tek kada se steknu zdravstveno-bezbednosni uslovi za nesmetano korišćenje ovog prava. S obzirom na to da se poslednjih dana epidemiološka situacija naglo pogoršala, najverovatnije da će najstariji morati da sačekaju sledeću godinu za rehabilitaciju o trošku države.

Kako je "Novostima" rečeno u Fondu, ukupna sredstva koja su Finansijskim planom u ovoj godini planirana za unapređenje društvenog standarda penzionera iznose 513.660.000 dinara i to je za 50 miliona više nego lane.

- Najveći deo, odnosno 436.611.000 dinara ili 85 procenata planirano je za rehabilitaciju penzionera u državnim lečilištima - kažu u PIO. - Ovako opredeljena sredstva se mogu utrošiti samo za te namene i to u budžetskoj godini.

Prošle godine Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je raspisao konkurs posle prvomajskih praznika, a konačne rang-liste objavljene su na oglasnim tablama penzionerskih udruženja, 25. juna. To znači da su regularni rokovi već prošli. Prema statistici Fonda pravo na ovaj vid državne pomoći ostvarilo je tom prilikom 13.620 korisnika.

Za besplatan oporavak godinama unazad važe isti uslovi, što znači da rehabilitacija traje 10 dana, a pravo da konkurišu imaju samo oni čiji mesečni penzioni ček nije veći od prosečne penzije u Republici, koja primera radi, sada iznosi 27.755 dinara.

Foto Z. Jovanović

Na konkursu su ravnopravni korisnici invalidskih, starosnih, porodičnih penzija, kao i oni koji su pravo ostvarili primenom domaćih propisa, a na osnovu međunarodnih ugovora, pod uslovom da njihov zbir primanja ne prelazi limitirani iznos i da ovu beneficiju nisu koristili u poslednjih pet godina.


PANSION I PREVOZ

SVI penzioneri koji dobiju banju imaju pravo osim smeštaja na bazi punog pansiona, a Fond PIO je snosio i troškove prevoza do lečilišta i nazad. Ugovorima sa svakom banjom precizira se obim terapija neophodan svakom korisniku. Iz kase Fonda pokrivaju se i troškovi smeštaja i prevoza za pratioce slepih i dece koja koriste porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije