Nacionalni prosvetni savet posle bure u javnosti ISPRAVIO NEPRAVDU: Desanka Maksimović OSTAJE u školskom programu

R. DRAGOVIĆ

08. 06. 2020. u 20:15

Ova odluka je prosleđena i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću

Национални просветни савет после буре у јавности ИСПРАВИО НЕПРАВДУ: Десанка Максимовић ОСТАЈЕ у школском програму

Desanka Maksimović

POEZIJA Desanke Maksimović biće kao i dosad deo školskog programa u punom obimu - odlučeno je većinom glasova na današnjoj vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije. Ova odluka je prosleđena i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

- To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka "Tražim pomilovanje", a u trećem izbor iz poezije - rekao je danas predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor dr Radivoje Stojković.


Da legendarna Desanka ostane deo nezaobilaznog školskog štiva epilog je višednevne javne borbe da se njena dela ne izbace iz nastavnog programa srpskog jezika i književnosti. U njenu odbranu, simbolično tražeći pomilovanje za njene stihove, ustala je celokupna stručna javnost, književna društva, studenti Filološkog fakulteta, predsednica Vlade...


Povod za javnu pobunu intelektualaca i javnosti, koja se kao retko kad, ujedinila oko nekog društvenog pitanja, bilo je upozorenje "Zadužbine Desanke Maksimović" da je na delu izbacivanje stihova velike pesnikinje, sa obrazloženjem da se "ne uklapa u okvir epohe".


Da je "slučaj Desanka" samo segment mnogo šireg "reformskog" zahvata prosvetnih vlasti, objavljenog sa potpisom ministra Mladena Šarčevića drugog juna u "Prosvetnom glasniku", svedoči i niz teško razumljivih isključenja čuvenih pisaca i dela. Lista je poduža. Među njima su i generacijski školski klasici: poema "Jama" Ivana Gorana Kovačića, Mažuranićev spev "Smrt Smail-age Čengića", kao i Hemingvejev roman "Starac i more", Tolstojev "Rat i mir" ili Mihajlovićev "Kad su cvetale tikve".Dok se najšira javnost pita ko je i na osnovu čega procenio koje je štivo nepodobno u novom nastavnom programu, stručnjaci za nastavu srpskog jezika imaju svoje viđenje problema. Desanka je, kako stvari stoje, izgubljena u bezbrojnim procepima reforme nastavnih planova i programa, a njenim pesmama je plaćen račun skandalozno malim fondom časova srpskog jezika i književnosti u srpskim školama.Profesorka Filološkog fakulteta dr Zona Mrkalj, koja je sa prekidima bila i član komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za pisanje novog nastavnog programa objašnjava, za "Novosti", da krivca za niz nepopularnih poteza treba tražiti u nikad nezaokruženim standardima u nastavi srpskog jezika, kao i u smanjenju broja časova.


SAVET SAVETUJE, MINISTAR ODLUČUJE NEPRAVDI prema klasičnim delima srpske i svetske književnosti, koja se postiskuju iz čitanki i lektire, naruku ide i složena procedura promena nastavnih programa. Zavod za unapređivanje obrazovanja formira stručne komisije zadužene za pisanje predloga planova i programa, koje šalju Nacionalnom prosvetnom savetu na izjašnjavanje. Do poslednje izmene zakona, pre tri godine, NPS je imao "poslednju reč" o primljenim predlozima, da bi tada postao samo savetodavno telo. Čak i da se ne slože sa nekim predlogom, ministar može da ga usvoji. U slučaju izbacivanja Desanke Maksimović, NPS se saglasio sa prispelim predlogom.


- Ovaj proces se prethodne tri decenije odvijao nesistematično i parcijalno - navodi profesorka Zona Mrkalj. - Nikada nisu do kraja usklađeni standardi mlađih i starijih razreda, jer je to preduslov za celovit uvid u nastavnu materiju. Određeni rezovi napravljeni su i zbog premalog broja časova jezika i književnosti koji se u Srbiji izučava najmanje na Balkanu.


Naša sagovornica kao poseban problem navodi i prenaglašeno insistiranje Ministarstva prosvete poslednjih godina na uvođenju novih tehnoloških znanja, poput informatike, u nastavnim planovima, a nauštrb književnosti.


- Primera radi, iz nastavnog programa je izostavljena "Smrt Smail-age Čengića", jer je reč o dramskom spevu, koji se već izučava na primeru "Gorskog vijenca". Ovakvih primera je dosta. Veliki propust je napravljen i što je u poslednjoj fazi reforme programa ovog predmeta za srednje škole izostala javna rasprava. Na primeru osnovnoškolskih izmena programa pokazala se važnost ovog mehanizma za ispravljanje grešaka - ističe profesorka Mrkalj.


Jedan od značajnih faktora za "crveni karton" Desanki Maksimović je bila i naredba Ministarstva prosvete da se dela iz gradiva ne ponavljaju. Komisija Zavoda, pritom, od Ministarstva je dobila rok od svega dva meseca za program za treći i četvrti razred gimnazije.
ZAVOD NIJE GLAVNOOPTUŽENIKOORDINATORKA u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić, koja je i u komisiji Zavoda za izradu školskih programa, objašnjava da je ovo telo imalo pred sobom zahtev da u malom fondu časova uvrsti niz tema, kao i pesnike sa kojima se đaci nisu susreli u osnovnoj školi, a zaslužili su da budu u programu.

- To su vrlo bolne odluke. Kad bih se ja pitala, srpski jezik bi imao deset časova. Bilo bi tada vremena da se učenici zaista posvete obradi književnih dela - naglašava Dejana Milijić Subić i dodaje da je Zavod "glavnooptuženi, iako to nije suštinski tačno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Šahbaz

08.06.2020. 20:30

jel to isti onaj savet koji svake godine menja knjige? ja sam svojevremeno koristio knjige od brata koji je 10 godina stariji od mene, a sada menjaju knjige svake godine! verovatno zbog zarade izdavača!

Bonaparta3@gmail.com

08.06.2020. 21:02

Ovo je divna i veoma važna vest koja će obradovati svakog dobronamernog građanina ove zemlje. Desanka je naše posebno blago, ali ništa manje nisu ni Kiš, Ćopić, Andrić, Bećković i mnogi drugi koje su izbrisali iz nastave. Nije mi jasno kome je pala ta budaleština na pamet? Najvrednije, najbolje među nama izbrisati iz škole sa tupavim obrazloženjem ne uklapa se... U šta se ne uklapa, u njihove zakržljale mozgove? Sramota.

Наставник

08.06.2020. 21:03

Завод за уназађивање образовања и завод за обезвређивање квалитета образовања у пакету са министром се утркују ко ће бити срамота број 1 српске просвете

Šumadinac BRE

08.06.2020. 21:06

NE DAMO TE ! Sram bilo te NE SRBE , za pokusaj uklanjanja jednog od pisaca velikana , dobro niste Kiju Kockar stavili za lektiru , ili sabrana dela Zvezdana Golubovica

Сандра

08.06.2020. 21:07

Ово је само да министар испадне позитивац.

* КОМЕНТАР *

08.06.2020. 21:14

Тако и треба!!! Иначе ово је огромна срамота за све који су проузроковали ову ситуацију и треба их под хитно сменити са њихових тренутних намесничких функција!!! Под хитно повећати број часова Српског језика и књижевности како би нам деца бар на тај начин више читала књиге а мање времена проводила у гледању фарми, парова, шпанских и турских серија (сваког дана од 20ч па до 22ч на неким тв каналима) преведених и снимљених на наш језик итд., итд. !!!

Чеда

08.06.2020. 21:38

И ко ће да одговара за националну издају? Који то мозак мења сваке године уџбенике?

СДБ

08.06.2020. 22:15

Без обзира што је враћена министар треба да иде ван,јер такви министри Српској просвети нису потребни.

Sve Je Jasno

08.06.2020. 22:17

Desanka je nacionalno blago.Svi koji su doneli ovu odluku MORAJU da budu smenjeni.ODMAH.

hristina

08.06.2020. 22:29

Savet savetuje, ministar odlucuje ... Niko ne cita "Prosvetni glasnik", tamo gde se "sahranjuje" SRPSKA poezija I proza I tamo gde se salje dodjavola SVE sto je SRPSKO I sve sto oznacava srpski nacionalni identitet ... PS: "AKO je ista u jednoj drzavi bitno, AKO ista jedan narod cini narodom, onda je to njegova filologija: jezik I knjizevnost." - profesor Milos Kovacevic ... HOCEMO nazad Copica, Cosica, Kocica, Sremca, Andrica, Nusica, ... Gde ce nam dusa!?

Misko

08.06.2020. 23:19

A sad lepo otkaze koji su zeleli da Desanku uklone iz udzbenika. Pa neka razmisljaju posto ce imati vremena.

Draga

08.06.2020. 23:46

Nije u pitanju samo Desanka, izbacili su skoro sve značajne naše pisce i pesnike. O ovome su se pisali i studenti književnosti u Novom Sadu. Mora se odmah reagovati.

Slavko Zenar

09.06.2020. 07:00

Nije problem neko, potpuno smišljeno i organizovano, želi izbrisati našu istoriju i kulturu. Problem je što mi to ne umemo da kaznimo. Nije pobeda sačuvati Desanku Maksimović u udžbenicima. Pobeda je satrti seme ološu koji pokušava da nas uništi, kako nikada više nikome ne bi palo na pamet da se igra sa našom kulturnom baštinom. Nekada smo umeli da kaznimo, danas nisam više toliko siguran u to.

Рашо

09.06.2020. 07:52

Јад и чемер. Као вратили Десанку и сад је све у реду. Још и награду да добију. А ко је смањио број часова језика и књижевности, избацио друге писце, дозволио да свако одељење има своје књиге, да је чак и распуст кад се коме хоће, ... Листа националне пропасти у школству је предугачка. Нема националне свести и опоравка док не буду исте књиге и правила од Суботице до Бара и Ниша до Бања Луке!

iz glave

09.06.2020. 08:56

ako niko ne odgovara, izvući će bolji rejting za izbore, a za godinu-dve će provući isto ali bez pompe...

Milos

09.06.2020. 23:12

Zaista mi nije jasno kojim su se načelima i stručnošću rukovodili kada su jednu divnu pesnikinju, pre svega, a zatim i našu nacionalnu heroinu, odlučili da uklone iz školskog programa?